ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκδήλωση μνήμης για τον Πεντζίκη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη


25 χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του σπουδαίου Πεντζίκη και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το γιο του Γαβριήλ Πεντζίκη διοργανώνουν την εκδήλωση «Σύναξη Μνήμης στον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη (1908-1993)»

Οι ομιλητές Νίκος Γραίκος, Δημοσθένης Δαββέτας, Χρήστος Φ. Μαργαρίτης, π. Σταμάτης Σκλήρης και ο Γαβριήλ Πεντζίκης θα αναφερθούν σε ποικίλα ζητήματα – και προσωπικές πτυχές - σχετικά με τη ζωγραφική και λογοτεχνική δραστηριότητα του Ν. Γ. Πεντζίκη. Εκτός, όμως, από αυτές τις μαρτυρίες, στην εκδήλωση θα ακουστούν αποσπάσματα από συνεντεύξεις και ομιλίες του.

Αδελφός της σημαντικής ποιήτριας Ζωής Καρέλλη, ο Πεντζίκης γεννήθηκε το 1908 στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών συνέταξε μια παγκόσμια γεωγραφία, η οποία αρχικά πήρε έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας αλλά στη συνέχεια ανακλήθηκε όταν έγινε γνωστή η ηλικία του συγγραφέα της.

Σπούδασε Φαρμακευτική και Ιατρική στη Γαλλία (και στη συνεχεία σπούδασε Βοτανολογία και Φαρμακευτική στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Τη δεκαετία του 30 ανέλαβε το περίφημο φαρμακείο του πατέρα του, το οποίο τις βραδινές ώρες μετέτρεπε σε λογοτεχνικό εντευκτήριο. Το 1933 επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιο Όρος - έκτοτε πήγε άλλες 93 φορές - και εκεί ήταν που άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική.

Βασικός συνεργάτης και ιδρυτικό μέλος του περιοδικού "Κοχλίας", εξέδωσε μυθιστορήματα και πεζογραφήματα, κάνοντας γνωστή τη "Σχολή της Θεσσαλονίκης". Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του "παιζω-γράφο". Πιστός στην ορθοδοξία, διάβαζε πατερικά κείμενα και συναξάρια, από τα έπαιρνε έμπνευση.

Έφυγε από ανακοπή το 1993 και ενταφιάστηκε στην Ορμύλια.

Τρίτη 13 Μαρτίου, στις 18.00, Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς).