ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η συλλογή του του Διονύση Φωτόπουλου στο Μ.Ι.Ε.Τ.


Τελευταίες ημέρες για την έκθεση «Εαυτούς και Αλλήλους» από τη συλλογή του Διονύση Φωτόπουλου στο Μέγαρο Εϋνάρδου, δίπλα από το Εθνικό Θέατρο. Η έκθεση φέρνει στο φως ζωγραφικά έργα, προσωπογραφίες διάσημων δημιουργών, φαγιούμ, εκμαγεία και χειρόγραφα ελλήνων ποιητών που ανήκουν στον πολυπράγμονα σκηνογράφο. Περισσότερα από 400 πορτρέτα που απεικονίζουν από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και τον Ιωάννη Καποδίστρια έως τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Γιάννη Μόραλη, τον Μάνο Χατζιδάκι - η αφρόκρεμα των περίπου 10.000 έργων που αποτελούν το σύνολο μιας μοναδικής πινακοθήκης.

Πού να πρωτοσταθεί το βλέμμα μέσα στο νεοκλασικό της οδού Αγίου Κωνσταντίνου; Στην προσωπογραφία του Τζόρτζιο ντε Κίρικο διά χειρός Μπουζιάνη; Σε εκείνη του Γιαννούλη Χαλεπά ως Αγίου Χαραλάμπους - έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη; Μήπως στα νεκρικά πορτρέτα φαγιούμ που στέκονται επί της υποδοχής υπενθυμίζοντας διακριτικά τις ρίζες του πορτρέτου; Πλάι στα έργα του Νίκου Εγγονόπουλου μπορεί να δει κάποιος την κεραμική μάσκα - προσωπείο του, που έχει φιλοτεχνήσει ο Θόδωρος Παπαγιάννης, αλλά και το πορτρέτο του ζωγράφου και ποιητή διά χειρός Φώτη Κόντογλου.

Πρόκειται για μια πολύ προσωπική έκθεση, η οποία όμως μας ενδιαφέρει όλους και στην οποία εμφανίζεται ο Διονύσης Φωτόπουλος με δύο διαφορετικές ιδιότητες, εκείνη του καλλιτέχνη κι εκείνη του συλλέκτη, οι οποίες δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Κι όπως ωραία επισημαίνει ο Διευθυντής του ΜΙΕΤ Διονύσης Καψάλης «μέσα από αυτήν την έκθεση ο επισκέπτης μαθαίνει εκτός των περί ελληνικής τέχνης, ότι ο Φωτόπουλος ήταν παρών σε ιστορίες που όταν συντεθούν σε ένα ψηφιδωτό δείχνουν πόσο πλούσια ήταν η πολιτιστική ζωή στην Ελλάδα πριν από μερικές δεκαετίες.

Eπισκεφθείτε την έκθεση «Εαυτούς και Αλλήλους» στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20) έως και το Σάββατο 3 Μαρτίου.