ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Το Άγιον Όρος στον καμβά του Κωνσταντίνου Κερεστετζή


Το «δυνατό, χορταστικό, μοναδικό φως από το Άγιο Όρος» όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ιερομόναχος Φιλήμων, μας προσκαλεί να γνωρίσουμε ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής στην έκθεση του «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» που εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Chalkos στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.

Ένα εικαστικό οδοιπορικό και πορεία ζωής για τον ίδιο τον καλλιτέχνη που επιχειρεί να αποτυπώσει το ιερό και κλειστό σύμπαν του Αγίου Όρους. Ο ίδιος έχει πει παλιότερα ότι «δεν μπορώ να ζωγραφίσω ένα τοπίο αν δεν το περπατήσω, αν δεν ζήσω μέσα σε αυτό» και πράγματι, η σχέση του Κερεστετζή με το Όρος είναι πολύχρονη, δείχνοντάς κατά διαστήματα τους καρπούς αυτής της ζωντανής εμπειρίας, όπως τουλάχιστον μεταφέρεται στην παλέτα του.

Όψεις μοναστηριών, ζωγραφικές απεικονίσεις των κελιών, κυρίως δε τα πορτραίτα των μοναχών είναι αποκαλυπτικά σε μία από τις λιγοστές φορές που εκείνοι δέχτηκαν να «αποτυπωθούν» οι φιγούρες τους στον καμβά. «Είχα την τύχη και την ευλογία, λέει ο Κερεστετζής, κάποιοι μοναχοί να δεχτούν να τους ζωγραφίσω, κάτι το οποίο φυσικά δεν συνηθίζεται, αφού λόγω ταπεινότητας και σεμνότητας το αποφεύγουν». Η δουλειά του, λοιπόν, αποτελεί μνημειώδη καταγραφή ενός κόσμου που αποβλέπει στο να τον θυμηθούν και πάλι οι ομότεχνοί του: «Δυστυχώς, αν και έχουμε μια μακρά παράδοση σε αυτό το είδος δημιουργιών χάρη στον Φώτη Κόντογλου και τον Σπύρο Παπαλουκά που αποτελούν από μόνοι τους μια ξεχωριστή σχολή, οι σύγχρονοι ζωγράφοι έχουν λησμονήσει τη μοναστική κοινότητα. Αξίζει να επιστρέψουμε όλοι και να παράγουμε έργο στη γη των πατέρων μας, ιδίως σε μια εποχή όπου οι ρυθμοί της ζωής μάς έχουν απομακρύνει από τις αρχές της Αθωνικής Πολιτείας».

Εγκαίνια την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, ώρα 8μ.μ. (Ιουστινιανού 21).