ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Ο Παπαλουκάς και η εποχή του" στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων


Η έκθεση «Τέχνη και Εποχή. Η συλλογή της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων μέσα από τα μάτια του Σπύρου Παπαλουκά», ρίχνει φως στον ιδρυτικό πυρήνα και στο πνεύμα της συλλογής της, μέσα από ξεχωριστά έργα, που αποκτήθηκαν το διάστημα 1941-57
.
Μεγάλος γνώστης των καλλιτεχνικών ρευμάτων της εποχής του αλλά και της βυζαντινής τέχνης, μέχρι το 1957, ο Σπύρος Παπαλουκάς κατάφερε να δημιουργήσει τον ιδρυτικό πυρήνα της συλλογής της Πινακοθήκης και του πνεύματος που τη χαρακτηρίζει, με περισσότερα από 400 έργα, περίπου 100 καλλιτεχνών.

Τώρα, ήρθε η ώρα η Πινακοθήκη να τιμήσει τον ιστορικό διευθυντή της κι έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Ο Παπαλουκάς ταξίδεψε πολύ στην Ελλάδα, μάλιστα το 1923 επισκέφτηκε το Άγιον Όρος, όπου με τον φίλο του, Στρατή Δούκα, έμεινε για έναν ολόκληρο χρόνο, ζωγραφίζοντας μοναδικά το τοπίο και κάνοντας αντίγραφα από έργα εκκλησιαστικής τέχνης.

Γλυπτά του Μιχάλη Τόμπρου και του Λάζαρου Λαμέρα, φιγούρες του Γιώργου Μπουζιάνη, μια σύνθεση του Γιάννη Μόραλη, η Οδός Ονείρων του Μίνου Αργυράκη, η αγάπη του Νίκου Εγγονόπουλου για την αρχαία Ελλάδα και τους μύθους, ήρεμα τοπία του Σπύρου Παπαλουκά, περιλαμβάνονται μεταξύ των εκθεμάτων.

Η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στο Μεταξουργείο - Λεωνίδου & Μυλλέρου, στην πλατεία Αυδή. Είναι καθημερινά ανοιχτή, εκτός Δευτέρας και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.