ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Διάλεξη του Χρήστου Μαργαρίτη με θέμα την έκθεση «Τέμπλον – Αγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας»


Διάλεξη του Χρήστου Μαργαρίτη με θέμα την έκθεση «Τέμπλον – Αγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας», πραγματοποιείται σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην Κουμπάρη.

Η έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού της θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά μια ξεχωριστή θεματική, το τέμπλο. Τα εκκλησιαστικά τέµπλα γνωστά και ως εικονοστάσια, συγκροτούν τις πιο χαρακτηριστικές και επιβλητικές αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές ενότητες των ναών. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της έκθεσης επιχειρείται µια ανάγνωση του τέµπλου ως σύνθετη λατρευτική και καλλιτεχνική αναπαράσταση, παρακολουθώντας την εξέλιξή του µέσα από παραδείγματα εμβληματικών ναών από τον 19ο αιώνα έως σήµερα.

Ενενήντα επτά εκθέµατα όπως βηµόθυρα και δεσποτικές εικόνες, σχέδια και ανθίβολα για δεσποτικές εικόνες καταξιωµένων καλλιτεχνών όπως οι. Αλµαλιώτης, Κ. Αρτέµης, Σπ. Βασιλείου, , Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Καρούσος, Φ. Κόντογλου, Ρ. Κοψίδης, , Κ. Παρθένης συγκροτούν ένα πανόραµα της νεοελληνικής θρησκευτικής ζωγραφικής.
Σε γόνιµο διάλογο µε τους δασκάλους και σηµείο συνάντησης με το «Τέµπλο», εκτίθεται το έργο σύγχρονων δηµιουργών, Μ. Καµπάνη, Γ. Κόρδη, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Π. Σάµιου, π. Σ. Σκλήρη και Στ. Φαϊτάκη.

Για όλα αυτά θα μας μιλήσει σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη ο Χρήστος Μαργαρίτης, που εκτός από την έκθεση, έχει επιμεληθεί και τον συνοδευτικό τόμο με συνοπτικές περιγραφές όλων των εκθεµάτων. Το εξαιρετικό λεύκωμα περιλαµβάνει 320 σελίδες µε 190 έγχρωµες φωτογραφίες και 100 σχέδια.

Για τους φίλους της Θεσσαλονίκης και για όσους την επισκεφθούν η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού έως τις 28 Φεβρουαρίου.