ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Νίκος Βέης: ο σοφός της λεπτομέρειας. Εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής για τον σπουδαίο βυζαντινολόγο


Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του πρωτοπόρου βυζαντινολόγου και νεοελληνιστή Νίκου Βέη, διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Πρόσωπα Άξια Τιμής. Η εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Νίκος Βέης: ο σοφός της λεπτομέρειας», θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων στην οδό Αμαλίας 22-24 (είσοδος από Σουρή), την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18.30.

Ο Νίκος Βέης (1883-1958) υπήρξε φιλόλογος και ιστορικός, κορυφαίος βυζαντινολόγος και νεοελληνιστής, πρώτος καθηγητής της έδρας της Μεσαιωνικής και Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Από το εξαιρετικά εκτεταμένο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο, ξεχωρίζουν οι μελέτες του για τα χειρόγραφα των μονών των Μετεώρων.

Για την επιστημονική, πολιτική και κοινωνική του δράση θα μιλήσει η ιστορικός, ομότιμη διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, ενώ η καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ΤόνιαΚιουσοπούλου, θα επικεντρωθεί στην συμβολή του στην μελέτη του Βυζαντίου, μέσα από το συγγραφικό, ερευνητικό και διδακτικό του έργο.

Η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘΒενετία Αποστολίδου θα αναφερθεί στην καθοριστική προσφορά του Πελοποννήσιου ιστορικού και φιλολόγου στην ανάδειξη της νεοελληνικής φιλολογίας ως διακριτού επιστημονικού πεδίου, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Ιστοριογραφίας και πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, θα μιλήσει για τον Νίκο Βέη ως λόγιο και δάσκαλο, ο οποίος δίκαια κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο της ελληνικής λογιοσύνης του 20ού αιώνα. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο ίδιος.