ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Συζήτηση με τον ζωγράφο Γιάννη Αδαμάκο στο Μουσείο της Τραπέζης της Ελλάδος


Το Μουσείο της Τραπέζης της Ελλάδος συνεχίζει τη σειρά διαλόγων μεταξύ του κοινού και διακεκριμένων Ελλήνων ζωγράφων, έργα των οποίων ανήκουν στη Συλλογή Έργων Τέχνης της τράπεζας.

Μετά τον ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη, δεύτερος προσκεκλημένος στο Μουσείο (Αμερικής 3, Αθήνα) θα είναι ο Γιάννης Αδαμάκος. Αφορμή για τη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, στις 18:00, είναι το έργο του «Τοπίο σε ώχρα» (2008), το οποίο ανήκει στη Συλλογή της τράπεζας και θα παρουσιαστεί στην έκθεση «Τόποι Αναφοράς». Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 90 ετών από τη λειτουργία της και θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στις 14 Μαρτίου 2018.

Όψεις της ζωγραφικής και στιγμές της ζωής του καλλιτέχνη θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για μία εκ βαθέων συνομιλία σχετικά με την εικαστική δημιουργία, τη δύναμη της έμπνευσης, τις μεθόδους εργασίας και τον χώρο του εργαστηρίου, τη δημιουργική και επαγγελματική ικανοποίηση, καθώς και τους μελλοντικούς στόχους στην πορεία του.

Στην εικαστική γραφή του, ο Γιάννης Αδαμάκος επιχειρεί μέσω της αφαίρεσης τη μετάβαση από το τοπίο στον τόπο. Οι φωτεινοί και οι σκοτεινοί τόνοι, η εναλλαγή στις χρωματικές εντάσεις ή οι μονοχρωμίες, η αλληλένδετη σχέση φωτός και σκιάς εισάγουν σε έναν ιδιαίτερο υλικό και συναισθηματικό χώρο-τοπίο, ο οποίος διερευνά την αποδέσμευση από τον απτό κόσμο και την είσοδο σε μία εικαστική αναζήτηση με πνευματικές ή ακόμα και υπαρξιακές προεκτάσεις.