ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Αρχαγγέλων Λόγος»: το περιοδικό του ι. ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου


Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αρνητικές σκέψεις και δεν μπορούν ν’ απαλλαγούν από αυτές; Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε εμπαθείς και καλούς λογισμούς; Απαντήσεις στον «πόλεμο των λογισμών», επιχειρεί να δώσει η περιοδική έκδοση του ι. ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μοσχάτο, με το τελευταίο φθινοπωρινό τεύχος (υπ’ αριθμ. 23). Μέσα από περιεκτικά και εύληπτα σημειώματα Αγίων και Πατέρων της Εκκλησίας μας, αλλά και πρωτότυπα άρθρα ιερέων και έγκριτων επιστημόνων – φιλολόγων και θεολόγων -, ο αναγνώστης εμβαθύνει στην ερμηνεία ενός πνευματικού ζητήματος όπως οι αρνητικές σκέψεις «για τους άλλους, κοντινούς και μακρινούς, για την κοινωνία, την ζωή μας, εν τέλει, για τον ίδιο μας τον εαυτό».

Στο πρόβλημα του «πολέμου των λογισμών» όπως αποκαλείται στην πατερική παράδοση, μας εισάγει ο πρωτοπρεσβύτερος Χριστόδουλος Μπίθας, που έχει τη συνολική ευθύνη σύνταξης του περιοδικού. Ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, εξετάζει το θέμα μέσα από την ποιμαντική του εμπειρία, ενώ ο π. Βασίλειος Χριστοδούλου με τρόπο λυρικό αποτυπώνει τον τρόπο αλλοίωσης των λογισμών. Αλλά και μέσα από πραγματικά περιστατικά, η γερόντισσα Ειρήνη από την μικρή Κυκλάδα, περιγράφει το πώς διαστρέφει ο λογισμός του νου και προτείνει θεραπεία.

Η θεολόγος Δέσποινα Ζαμάνη Κόλλια επιστρατεύει το χιούμορ για να παρουσιάσει με εύθυμο τρόπο πώς «δουλεύει» ο ανάποδος λογισμός, ενώ η φιλόλογος Όλγα Μαρίνου στοχάζεται δημιουργικά εμβαθύνοντας στην ερμηνεία των λογισμών. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, ακόμη, μια σύντομη περίληψη της σκέψης του Οσίου Μαξίμου σχετικά με τους εμπαθείς λογισμούς, που παραθέτει ο μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Σωτήρης Κόλλιας.

Το περιοδικό «Αρχαγγέλων Λόγος» διανέμεται δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. του ναού 2109415667. Διεύθυνση: Ταξιαρχών 43, Μοσχάτο, 18345.