Αγαπητοί ακροατές,

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 4η Μαρτίου 1989, παρουσία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, έγιναν τα εγκαίνια και ξεκίνησαν οι εκπομπές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, (τότε 89,4, σήμερα 89,5).

Κατά μεγάλο μέρος το πρόγραμμα του 89,5 είναι αρχειοθετημένο βάσει των παλαιών τεχνικών δεδομένων, δηλαδή σε ραδιοφωνικές μπομπίνες. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του το πρόγραμμα διαμορφώθηκε βασισμένο σε δύο είδη εκπομπών: Τις ζωντανές, τις οποίες δεν υπάρχει τρόπος να αρχειοθετήσουμε, και τις ηχογραφημένες. Οι ηχογραφημένες εκπομπές της πρώτης περιόδου γίνονταν σε ταινίες (μπομπίνες), οι οποίες -όπως συνηθίζονταν τότε- στην λειτουργία των Ραδιοφώνων πολλές φορές σβήνονταν και ξαναγράφονταν πάνω τους καινούργιες εκπομπές, για λόγους οικονομίας.

Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα επηρέασε και την λειτουργία του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι ταινίες αντικαταστάθηκαν από τα mini-disk περίπου στα 1999, ενώ αργότερα περάσαμε στην ψηφιακή τεχνολογία από το 2008 περίπου και μετέπειτα με αποτέλεσμα πλέον να αρχειοθετείται ολόκληρο το ραδιοφωνικό πρόγραμμα ζωντανό και μη.

Η κατάταξη, κατά είδος εκπομπής, η ακρόαση, η τεχνική επεξεργασία με τα σύγχρονα μέσα και- εν τέλει- η ψηφιοποίηση όλου του Ραδιοφωνικού πλούτου, αποτελεί μια εργασία συστηματική και επίπονη. Η ανάρτηση και η ένταξή του στο πρόγραμμα του 89,5, θα δώσει την ευκαιρία στους ακροατές του 89,5 να διαπιστώσουν το εύρος της θεματολογίας, την πρωτοτυπία και την πολυμέρεια από την αρχή των Ραδιοφωνικών μας προγραμμάτων.

Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε την ύπαρξη αρχειακού υλικού σε μεγάλα εκκλησιαστικά γεγονότα όπως η κοίμηση των Μακαριστών Αρχιεπισκόπων Σεραφείμ και Χριστοδούλου, η ανάρρηση στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο του Μακαριστού Χριστοδούλου, καθώς και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Συνεντεύξεις και λόγοι του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Δημητρίου. Συνεντεύξεις και εκπομπές με Προκαθημένους και Επισκόπους άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Εκπομπές που «σφράγισαν» τα πρώτα βήματα του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας, όπως εκείνες της Βυζαντινής και δημοτικής μουσικής παράδοσης του π. Χρήστου Κυριακόπουλου, της Τζένης Σπυροπούλου, των Χάρη και Γρηγόρη Νταραβάνογλου. Οι εκπομπές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, επί μακρόν διάστημα διευθυντή του Ρ/Σ, οι εκπομπές του π. Ιεροθέου νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου Βλάχου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, της θεολόγου και συγγραφέως Γεωργίας Κουνάβη για τη Θεοτόκο, της Ιωάννας Κατσούλα για τα προσκυνήματα της Παναγίας στην Ορθόδοξη Οικουμένη, του Παναγιώτη Κίκιλη για τον πλούτο της δημοτικής μας παράδοσης. Οι εκπομπές του π. Βασιλείου Σάββα για τον πλούτο της κλασσικής μουσικής. Οι εκπομπές για την σχέση της ιστορίας και του δημοτικού τραγουδιού του Φιλολόγου Σοφοκλή Δημητρακόπουλου και οι εκπομπές περί της ορθόδοξης εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας και ιστορίας των π. Γεωργίου Μεταλληνού και Κων/νου Χολέβα. Επίσης, τα «Αθωνικά Άνθη», μια σειρά εκπομπών του Κων/νου Τσινάλη και του Ευτυχίου Καλογεράκη για το Άγιο Όρος. Τα σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής του καθηγητή Κων/νου Γρηγοριάδη, τα αφιερώματα των Νίκου Παπουτσόπουλου και Γεωργίου Πρίντζηπα και άλλα πολλά.

Τόσα, που βεβαιώνουν ότι το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας έδωσε εξαιρετικούς καρπούς και ότι έχει να δώσει πολλά, κατά τις επιταγές των καιρών, σε ζητήματα Ορθοδόξου Πίστεως, Θεολογίας, Ιστορίας, Πολιτισμού, μουσικής, αλλά και της μαρτυρίας των εκκλησιαστικών κοινοτήτων σε προβλήματα κοινωνικά. Η ανάρτηση θα γίνεται σταδιακά αναλόγως με την πορεία της ψηφιοποίησης. Καλή ακρόαση. Κυριακή της Ορθοδοξίας 2014.

Αλέξανδρος Κατσιάρας
Διευθυντής του Ρ/Σ της Εκκλησίας