ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ28/2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ἔχρισέ σε ὁ Θεὸς ὁ Θεός σου ἔλαιον ἀγαλλιάσεως» (Ψαλμός 44) ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5



Από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ελιά που είναι στενά συνδεδεμένη με την Αθήνα και την πατρίδα μας. Γενιές και γενιές Ελλήνων έζησαν έχοντας σαν κύριο αγαθό το λάδι. Από τις 25 Ιανουαρίου οι εκπομπές του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας αναφέρονται στην ελιά και στο λάδι στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη, στη λειτουργική ζωή ,στην ιατρική, στον καθημερινό βίο, στο εμπόριο, στις τέχνες και στα γράμματα. Η καλλιέργεια, η συγκομιδή της ελιάς, που διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι και το Φεβρουάριο, καθώς και η παραγωγή λαδιού και η χρήση του στη διατροφή μας εντάσσονται στο νέο αφιέρωμα του 89,5.

Η ελιά είναι ένα από τα πιο παλιά δέντρα, που έδωσαν τροφή στον άνθρωπο και σίγουρα, ένα από τα πιο σημαντικά. Η ιστορία της, η καλλιέργειά της, οι καρποί της και ο χυμός τους – το ελαιόλαδο, συνδέθηκαν άρρηκτα με τους λαούς της Μεσογείου και ιδιαίτερα με τον Ελληνικό. Αυτό το δέντρο που αγαπάει τη θάλασσα και τον μεσογειακό ήλιο, μεγαλώνει ακόμα και σε άγονα & πετρώδη εδάφη και αντέχει σε συνθήκες ανομβρίας και δυνατών ανέμων. Συντρόφευσε τους κατοίκους αυτών των περιοχών τόσο σε εποχές ευμάρειας, όσο και σε εποχές στέρησης. Οι καρποί της ελιάς, το λάδι της , αλλά και τα κλαδιά της, έθρεψαν υγιεινά γενιές και γενιές, πρόσφεραν μακροζωία, έγιναν γιατρικό για διάφορες αρρώστιες, φώτισαν, καλλώπισαν, στεφάνωσαν και συνδέθηκαν με θρύλους, αλλά και με την πραγματική ιστορία & τον πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου. Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Η επίσημη ονομασία της αειθαλούς υπεραιωνόβιας ελιάς είναι Olea Europea Sativa. Ανήκει στην Οικογένεια: Ελαιοειδή (Oleaceae) και Γένος: Ελαία (Olea) L. Στον Μεσογειακό χώρο τα ελαιόδεντρα ανθοφορούν στα τέλη της Άνοιξης (από Απρίλιο-Μάιο) ενώ η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου και τελειώνει τον Φεβρουάριο για τις πιο νότιες περιοχές. Η Αθήνα πήρε το όνομά της από τη θεά Αθηνά, που έφερε την ελιά στους Έλληνες ως δώρο, χρήσιμο για το φως, τη θερμότητα, τη διατροφή, τα φάρμακα και τα αρώματα. Η ελιά συμβόλιζε την ειρήνη, τη φρόνηση και τη σοφία. Μετά τον κατακλυσμό ο Θεός ειδοποίησε το Νώε με ένα περιστέρι το οποίο έφερε στο ράμφος του ένα κλαδί ελιάς. Επειδή η ελιά ήταν κάτι σημαντικό, ο Όμηρος αναφέρει ότι τα ελληνικά δικαστήρια καταδίκαζαν σε θάνατο, όποιον κατέστρεφε ένα δέντρο ελιάς.

Οι εκπομπές του αφιερώματος περιλαμβάνουν θέματα όπως:

• «Έχρισέ σε ο Θεός ο Θεός σου έλαιον αγαλλιάσεως» - Η ελιά στην Αγία Γραφή (09:00 – 10:00)
• «Γη ελαίας ελαίου» - Μυθολογία, προϊστορία και ιστορία της ελιάς (10:00 – 11:00)
• «Ούτω ποιήσεις τον αμπελώνα σου» - Η καλλιέργεια της ελιάς (11:00 – 12:00)
• «Έλαιον εξ ελαιών» - Από τη συγκομιδή στο ελαιοτριβείο (13:00 - 14:00)
• Τα μουσεία της ελιάς (14:30 – 15:00)
• «Ήλειφον ελαίω πολλούς αρρώστους και εθεράπευον» - Το λάδι στην Ιατρική (15:00 – 16:00)
• Αναγνώσματα για την ελιά (17:00 – 17:30)
• Η ελιά και το λάδι στη διατροφή μας (17:30 – 18:00)
• Η ελιά στην τέχνη και στον πολιτισμό (19:00 – 20:00)


Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2016
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ. 2107298222