ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ391/2015


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.00 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ
Η ενημερωτική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη και αναφέρεται σε όλα όσα φέρνει η μέρα, έχει σήμερα τα θέματα: «Το Συναξάρι της ημέρας, ο καιρός, η κίνηση στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σαν σήμερα, παρουσίαση ενός σημαντικού γεγονότος ή προσώπου από την Ελληνική ιστορία, Εκκλησιαστική επικαιρότητα, Εκκλησιαστικές ανακοινώσεις, κοινωνικά, οικονομικά, ιατρικά, πολιτιστικά, οικολογικά θέματα, σύντομη αναφορά σε ένα τόπο της πατρίδος μας, προέλευση και σημασία γνωστών παροιμιακών εκφράσεων και επιλεγμένο απόσπασμα από σημαντικά κείμενα».

09.00 & 10.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με την Αδαμαντία Μπούρτζινου

09.01 «ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΟΥΣΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ»
Η εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη αναφέρεται στη σημασία του ονόματος του Θεού στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη, στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία και στην εκκλησιαστική ζωή. Σήμερα, το θέμα είναι: «Το όνομα του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη». Καλεσμένος είναι ο κ. Αθανάσιος Παπαρνάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

10.00 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ (Συνέχεια)
Με την Κατερίνα Χουζούρη

10.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Στη σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Βασίλης Σπυρόπουλος διαβάζει από το βιβλίο «Ύμνος στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη – Χριστουγεννιάτικα αφηγήματα». Επιλογή – Επιμέλεια Θανάσης Θ. Νιάρχος. Εκδόσεις Καστανιώτη.

11.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με την Αδαμαντία Μπούρτζινου

11.01 «ΚΑΛΗΝ ΗΜΕΡΑΝ ΑΡΧΟΝΤΕΣ»
Στην εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου ακούγονται κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια των Χριστουγέννων. Καλεσμένοι, σήμερα, είναι μαθητές των εκπαιδευτηρίων «Η Θεομήτωρ».

12.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με την Αδαμαντία Μπούρτζινου

12.01 ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ: ΥΙΟΣ ΘΕΟΥ – ΥΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Η εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος αναφέρεται στον Ιησού Χριστό ως Υιό Θεού και ως Υιό Ανθρώπου. Σήμερα, το θέμα είναι:«Δημιουργία, σχέση κτιστού και ακτίστου». Καλεσμένος είναι ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσ/νίκης, στο Κέντρο Ορθοδόξων Σπουδών της Ουαλίας και στο Ινστιτούτο Ορθοδόξων Σπουδών του Παν/μίου του Καίμπριτζ.

13.00 ΠΑΙΔΙΟΝ ΝΕΟΝ – ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ
Η εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Παππάς αναφέρεται στην ανακαίνιση της ανθρώπινης φύσεως που πραγματοποιήθηκε από το «Παιδίον Νέον» που γεννήθηκε για μας. Σήμερα, το θέμα είναι: «Από τη βιολογική στην εκκλησιαστική οικογένεια. Μέρος Α΄». Καλεσμένος είναι ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής στη Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

14.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με την Αδαμαντία Μπούρτζινου

14.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Στη σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Κωνσταντίνος Παππάς διαβάζει από το βιβλίο «Ο Βίος του Χριστού» του Φρειδερίκου Γ. Φάρραρ. Μετάφραση εκ του αγγλικού Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Εκδόσεις Δόμος.

15.00 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ
Η εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα αναφέρεται στην εορτή των Χριστουγέννων όπως αυτή ψηλαφείται στην ελληνική ποίηση. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ρυθμοί Χριστουγέννων - Παρουσίαση ποιητών και ποιημάτων ή κειμένων τους σχετικά με τα Χριστούγεννα».

16.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τη Σμαραγδή Καράγιωργα

16.01 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Ε)
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις
Με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο

17.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τη Σμαραγδή Καράγιωργα

17.01 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Στη σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Κωνσταντίνος Παππάς διαβάζει Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Φώτη Κόντογλου.

17.30 ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ
Η εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος προσπαθεί να αναδείξει τα Χριστούγεννα στην ελληνική λογοτεχνία. Σήμερα, το θέμα είναι: «Τα Χριστούγεννα στο έργο του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη». Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτρης Μαυρόπουλος, θεολόγος, συγγραφέας και μέλος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

18.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τη Σμαραγδή Καράγιωργα

18.01 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Εσπερινού μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

18.30 ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Ε)
Με την Εύα Κεχαγιά

19.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τη Σμαραγδή Καράγιωργα

19.01 ΛΟΓΟΙ ΠΑΤΕΡΩΝ «ΕΙΣ ΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ»
Η εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος αναφέρεται σε Λόγους Πατέρων της Εκκλησίας που αφορούν το Γενέθλιον του Σωτήρος Χριστού. Σήμερα, το θέμα είναι: «Τα Χριστούγεννα στις ομιλίες του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου». Καλεσμένος είναι ο κ. Αθανάσιος Μουστάκης, Δρ Θεολογίας.

20.00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)
Παραδοσιακή μουσική
Με τον Λάμπρο Λιάβα

21.00 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Στη σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει από το βιβλίο «Η ζωή ενός Μεγάλου – Βασίλειος Καισαρείας» του Στυλιανού Παπαδοπούλου. Εκδόσεις Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

22.00 «ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΟΥΣΙΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ» (Ε)
Η εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη αναφέρεται στη σημασία του ονόματος του Θεού στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη, στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία και στην εκκλησιαστική ζωή. Σήμερα, το θέμα είναι: «Το όνομα του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη». Καλεσμένος είναι ο κ. Αθανάσιος Παπαρνάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Η Σταυριάννα Πανδή διαβάζει από το βιβλίο: «Αγάπη: Η χαραμάδα της αιωνιότητας» του Ernesto Cardenal. Εκδόσεις Εν Πλώ.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

02.00 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΕΜ ΣΤΗΝ ΒΗΘΛΕΕΜ (Ε)
Στην εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, ο Κώστας Μπλάθρας, μαζί με τους εκλεκτούς καλεσμένους του, παρουσιάζει την πολυκύμαντη πορεία του ανθρώπου από την Εδέμ στην Βηθλεέμ. Μια περιήγηση στην ιστορία, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και την Γεωγραφία της Αγίας Γής.

03.30 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Ο Στέλιος Καλαθάς διαβάζει το Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη «Στο Χριστό στο Κάστρο».

04.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 16.01 - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

05.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 – ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5