ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ84/2015


Με αφορμή την Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στους Νεομάρτυρες που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της πίστεως και της ελευθερίας στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ειδικότερα, Νεομάρτυρες ονομάζονται όσοι μαρτύρησαν για την πίστη τους και την αγάπη τους για το Χριστό από τη Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως μέχρι και σήμερα.

Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 έως και την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, οι εκπομπές του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας θα αναφέρονται στη ζωή και στο μαρτύριο μικρών και μεγάλων που δεν αρνήθηκαν την πίστη τους στα χρόνια της σκλαβιάς. Ταυτόχρονα, θα αναδεικνύονται οι ευεργετικές επιπτώσεις της θυσίας τους τόσο για την πίστη όσο και για την πατρίδα μέχρι να φτάσουμε στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.
Σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, οι Νεομάρτυρες ονομάσθηκαν έτσι, για να διακρίνονται από τους παλαιούς μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών αιώνων ή και αργότερα της εικονομαχίας. Ο Άγιος Νικόδημος στο προοίμιο του έργου του «Νέον Μαρτυρολόγιον», όπου υπάρχουν συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι βίοι των Νεομαρτύρων, αναφέρει πέντε λόγους για τους οποίους «εὐδόκησε ὁ Θεός νά ἐμφανιστοῦν αὐτοί οἱ νέοι Μάρτυρες στούς τωρινούς καιρούς»:
α) Γιά νά εἶναι ἀνακαινισμός ὅλης τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως.
β) Γιά νά μένουν ἀναπολόγητοι τήν ἡμέρα τῆς Κρίσεως οἱ ἀλλόπιστοι.
γ) Γιά νά εἶναι δόξα μέν καί καύχημα τῆς Ἀνατολικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ἔλεγχος δέ καί καταισχύνη τῶν ἑτεροδόξων.
δ) Γιά νά εἶναι παράδειγμα ὑπομονῆς σέ ὅλους τούς Ὀρθοδόξους Χριστιανούς, πού τυραννοῦνται κάτω ἀπό τόν βαρύ ζυγό τῆς αἰχμαλωσίας, καί
ε) Γιά νά εἶναι θάρρος καί παρακίνηση στό νά μιμηθοῦν διά τοῦ ἔργου τό μαρτυρικό τους τέλος, τόσο οἱ Χριστιανοί, πού ἀναγκάζονται κατά περίσταση νά μαρτυρήσουν, ὅσο καί ὅσοι ἔφθασαν νά ἀρνηθοῦν νωρίτερα τήν Ὀρθόδοξη πίστη.

Οι Νεομάρτυρες ήταν οι πρώτοι αντιστασιακοὶ της δουλείας και οι πρώτοι εθνικοί ήρωες του Νέου Ελληνισμού. Αυτοί προέβαλλαν τη συνεπέστερη για την Ορθοδοξία και αποτελεσματικότερη αντίσταση στον κατακτητή, χωρίς μάλιστα θυσίες άλλων παρά μόνο του εαυτού τους. Ήταν κυρίως νέοι διαφόρων επαγγελμάτων, που είτε προέβαλλαν άρνηση στον επιβαλλόμενο εξισλαμισμό τους, ή τον απέβαλλαν μετά την εξόμωσή του. Παράλληλα με τὸ Κρυφὸ Σχολειὸ και τους κλεφταρματολούς, οι ταπεινοὶ αυτοὶ αγωνιστὲς της Πίστεως και του Γένους με την προσευχή τους και την Ομολογία τους «Εἶμαι Χριστιανός, δὲν τουρκεύω» άνοιξαν το δρόμο για την λευτεριά, έδωσαν μαρτυρία Χριστού και Ελλάδος, τόνωσαν το φρόνημα των αδελφών τους, μείωσαν και περιόρισαν τους εξισλαμισμούς. Στο προοίμιο του έργου του «Μαρτυρολόγιο», ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει τὰ εξής λόγια: «Κατ᾿ ἀλήθειαν τοῦτο εἶναι θαῦμα παρόμοιον ὡσὰν νὰ βλέπῃ τινὰς μέσα εἰς τὴν καρδίαν τοῦ χειμῶνος ἐαρινὰ ἄνθη καὶ τριαντάφυλλα..... Ἐν τῷ καιρῷ τῆς αἰχμαλωσίας νὰ βλέπῃ ἐλευθερίαν»!


Οι εκπομπές του αφιερώματος παρουσιάζουν Νεομάρτυρες όπως:

• ΑΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ Ο ΑΡΔΟΥΝΗΣ
• ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΠΑΝΤΟΠΩΛΗΣ
• ΑΓΙΟΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΟΣ ΟΙ ΕΝ ΓΑΣΤΟΥΝΗ
• ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΝΑΥΠΛΙΕΥΣ
• ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ
• ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ
• ΟΣΙΟΣ ΓΕΔΕΩΝ Ο ΚΑΡΑΚΑΛΙΝΟΣ
• ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΕΚ ΡΑΨΑΝΗΣ
• ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΑΣΙΟΣ, ΤΟ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟ
• ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Ο ΝΕΟΣ Ο ΕΚ ΝΙΣΥΡΟΥ
• ΑΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ο ΕΚ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
• ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΝΑΥΚΛΗΡΟΣ
• κ. α.

Τέλος, στην εκπομπή «Αναγνώσματα», διαβάζονται καθημερινά: η αφηγηματική βιογραφία του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ από το βιβλίο «Η μεγάλη θυσία» του Μάνου Βενιέρη και οι διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού από το βιβλίο «Κοσμάς ο Αιτωλός 1714 – 1779» του Αρχιμανδρίτου Θεοφίλου Σιμοπούλου.

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2015
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ. 2107298222