ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ66/2012


09:00 ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Στην αφιερωματική εκπομπή του Ρ/Σ: «Μεγάλη Τεσσαρακοστή», η Κατερίνα Χουζούρη και ο Μάκης Αδαμόπουλος αναφέρονται στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή και παρουσιάζουν τα θέματα:
α) «Πότε και πώς καθιερώθηκε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή». Καλεσμένος είναι ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου,
β) «Το νόημα της περιόδου αυτής». Καλεσμένος είναι ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης,
γ) «Οι ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής». Καλεσμένος είναι ο κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ,
δ) «Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής». Καλεσμένος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών και
ε) «Ήθη και έθιμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής». Καλεσμένος είναι ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Αναπλ. Καθηγητής Λαογραφίας του ΔΠΘ.

11:00 Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Δημήτρης Ριζούλης αναφέρεται στην ασκητική της Εκκλησίας σε αναφορά με το κοινωνικό πρόβλημα. Καλεσμένος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.

12:00 ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κώστας Μπλάθρας, αναφέρεται στο Λειτουργικό τυπικό και στην ιδιαίτερη υμνολογία του Τριωδίου. Το θέμα είναι: «Τριώδιο: μια ποιητική ανθολογία». Καλεσμένος είναι ο π. Θεόδωρος Κουμαριανός, Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

13:30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Στη σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει από το βιβλίο «Το αηδόνι της Ανατολής – Ιωάννης ο Χρυσόστομος» της Ζωής Κανάβα. Εκδόσεις Αρμός.

14.30 Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, προσπαθεί να προσεγγίσει το μεγάλο θέμα της μετάνοιας όπως αυτό αναδεικνύεται με ξεχωριστό τρόπο την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το θέμα της εκπομπής είναι: «Η μετάνοια κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας». Καλεσμένος είναι ο κ. Νικόλαος Ξιώνης, Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

17:00 ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΗΝΕΩΚΤΑΙ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στο στάδιο των αγώνων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ιδιαίτερα στις αρετές που καλούνται να αποκτήσουν οι πιστοί. Καλεσμένος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

20:05 Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Στυλιανή Χριστοδούλου, αναφέρεται στην νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

21:30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Στη σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει από το βιβλίο «Το αηδόνι της Ανατολής – Ιωάννης ο Χρυσόστομος» της Ζωής Κανάβα. Εκδόσεις Αρμός.

22:00 Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στην άσκηση, τόσο στην Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και σε άλλες θρησκείες. Καλεσμένος είναι ο μοναχός Μωϋσής ο Αγιορείτης.

23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5
Ο Δημήτρης Ριζούλης διαβάζει το βιβλίο «Αγγελοτόκος έρημος» του Παντελή Πάσχου. Εκδόσεις Αρμός.