ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ275/2014


Σε μία εποχή που κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν ότι η αποξένωση του ανθρώπου από το Θεό είναι καθολική, η Εκκλησία, ως άλλο λείμμα, μας διασώζει μια άλλη αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή δεν ταυτίζεται με ότι φαντάζει ως αλήθεια αλλά με ό,τι είναι Αλήθεια και η Αλήθεια για τους πιστούς είναι ο Χριστός. Ο Χριστός που ενανθρωπίστηκε για να θεωθεί κατά Χάρη ο άνθρωπος και δια αυτού όλη η κτίση. Η κτίση την οποία ενεπιστεύθη ο Θεός στον άνθρωπο : «για να την καλλιεργεί και να την φροντίζει"( Γεν 2.15). Σε αυτό το πλαίσιο, ο Θεάνθρωπος στη επίγεια ζωή του ευλόγησε την κτίση και τα προϊόντα της και χρησιμοποίησε εικόνες από το περιβάλλον και την αγροτική ζωή, με σκοπό να εικονίσει τα μέλλοντα.

Ιδιαιτέρως χρησιμοποίησε τον οίνο, όπως και το ψωμί, στο Μυστικό Δείπνο και με την εντολή: «τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν» (Λουκ 22.19) ως τρόπο να ενωνώμαστε μαζι Του: «ο τρώγων μου το σώμα και πίνων μου το αίμα έχει ζωήν αιώνιον» (Ιωαν 6.54).

Η εικόνα της αμπέλου είναι ιδιαιτέρως προσφιλής στο Θεάνθρωπο για να προσδιορίσει την σχέση του πιστού με το Θεό. Εκείνος είναι η άμπελος και εμείς οι άνθρωποι τα κλήματα και μόνο όσο είμαστε ενωμένοι μαζί Του μπορούμε να έχουμε πραγματική ζωή και πραγματική σχέση με το Θεό και το συνάνθρωπό μας.

Το κρασί λοιπόν, γίνεται αίμα Χριστού στην Θεία Λειτουργία και μεταλαμβάνοντάς το οι πιστοί ενώνονται δια του Χριστού με την Αγία Τριάδα και τους άλλους πιστούς.

Για το λόγο αυτό, από τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 και από 09:30 έως 19:00, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει ένα πολυήμερο αφιέρωμα στην Άμπελο και στον Οίνο.

Το αφιέρωμα αποτελεί μια αναφορά αφ’ ενός στην ιστορία της αμπέλου και του οίνου, τα ευλογημένα αυτά δώρα του Θεού, αφ’ ετέρου στη θέση τους, στο συμβολισμό τους και στη χρήση τους στη ζωή της Εκκλησίας.

Ειδικότερα, οι εκπομπές του Αφιερώματος στην Άμπελο και στον Οίνο αναφέρονται σε θέματα όπως:

• Άμπελος και οίνος στην Αγία Γραφή
• Άμπελος και οίνος στη ζωή της Εκκλησίας
• Άμπελος και οίνος από το μύθο στην αρχαιότητα μέχρι και σήμερα
• Αμπελουργία
• Το κρασί στη ζωή και στη διατροφή του ανθρώπου
• Τρύγος, ένα λαϊκό πανηγύρι
• Ωρίμανση, ποικιλίες, τύποι κρασιού
• Οδοιπορικό στους δρόμους του κρασιού

Όλα αυτά στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας, στον 89,5, στην «Άλλη φωνή» στα fm, στο Ραδιόφωνο που προσπαθεί να προβάλλει τον εκκλησιαστικό τρόπο ζωής μέσα και από τη σχέση μας με την κτίση.

Μαζί λοιπόν στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: το Ραδιόφωνο του Λ(λ)όγου και του πολιτισμού.

Καλή ακρόαση.

Αλέξανδρος Κατσιάρας

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2014
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ. 2107298222