ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ358/2011


06.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κώστας Παππάς διαβάζει από το βιβλίο «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ 1940 – 1941» του Άγγελου Τερζάκη.

10:30 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ’40
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Νίκος Διονυσόπουλος παρουσιάζει σπάνια δημοτικά τραγούδια για τον ηρωϊκό αγώνα του 1940.

11.01 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, η Κατερίνα Χουζούρη αναφέρεται στην 28η Οκτωβρίου του 1940. Στα γεγονότα, στην αντίδραση του λαού και στις πρώτες μάχες. Καλεσμένη είναι η κα Μαρία Μαντουβάλου, Καθηγήτρια Νεότερης και Μεσαιωνικής Φιλολογίας στο
Παν/μιο Αθηνών.

12.01 ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής καθώς και στην αντίσταση των Ελλήνων. Καλεσμένος είναι ο Στρατηγός Φώτης Μεταλληνός.

13:00 Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟ 1940
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης επιχειρεί να παρουσιάσει τον πόλεμο του 1940 μέσα από τα πρωτοσέλιδα και τα κείμενα των εφημερίδων της εποχής.

14.30 Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Μάκης Αδαμόπουλος, ακολουθεί την νικηφόρα πορεία του Ελληνικού Στρατού, καταγράφει τις μάχες που δόθηκαν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και αναφέρεται στις πόλεις που απελευθερώθηκαν.

17.00 ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ
ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ’40
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, η Αδαμαντία Μπούρτζινου αναφέρεται στις κορυφαίες μορφές της θυσίας του 1940. Στους στρατιώτες της ξηράς, στους ναυτικούς και αεροπόρους. Καλεσμένος είναι ο Στρατηγός Ευάγγελος Τσίρκας.

18:00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (επετειακό)
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Λάμπρος Λιάβας παρουσιάζει δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στο μεγάλο Έπος του 1940.

20.05 Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1940
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, η Στυλιανή Χριστοδούλου αναφέρεται στην αποφασιστική συμμετοχή των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών στον αγώνα του 1940. Καλεσμένος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

21.30 ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40 ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, επιχειρεί να καταγράψει και αναδείξει το έπος του 1940 μέσα από τα έργα και τις μαρτυρίες των λογοτεχνών, ποιητών και άλλων ανθρώπων του πνεύματος, της εποχής εκείνης. Καλεσμένοι είναι:
α) ο κ. Θανάσης Βαλτινός, Ακαδημαϊκός και πεζογράφος, που διαβάζει από το «Πλατύ ποτάμι» του Γιάννη Μπεράτη,
β) ο κ. Κώστας Χατζηαντωνίου, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, που διαβάζει από τα «Τετράδια ημερολογίου» του Γιώργου Θεοτοκά και
γ) ο κ. Νίκος Ορφανίδης, πεζογράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος και εκδότης του περιοδικού «Ακτή» της Κύπρου, που μιλά για την αναφορά της Κυπριακής λογοτεχνίας στο Έπος του 1940 καθώς και για τη συμβολή των Κυπρίων στο αγώνα.
Στην εκπομπή ακούγεται και η φωνή του Οδυσσέα Ελύτη που διαβάζει από το ποίημά του «Ο ύπνος των γενναίων».

23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κώστας Παππάς διαβάζει από το βιβλίο «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ 1940 – 1941» του Άγγελου Τερζάκη.