ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ182/2014


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.00 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ
Η ενημερωτική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη και αναφέρεται σε όλα όσα φέρνει η μέρα, έχει σήμερα τα θέματα: α) «Ενημερωτική ενότητα: Το Συναξάρι της ημέρας, ο καιρός, η κίνηση στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σαν σήμερα, παρουσίαση ενός σημαντικού γεγονότος ή προσώπου από την Ελληνική ιστορία, Εκκλησιαστική επικαιρότητα, Εκκλησιαστικές ανακοινώσεις, κοινωνικά, οικονομικά, ιατρικά, πολιτιστικά, οικολογικά θέματα, σύντομη αναφορά σε ένα τόπο της πατρίδος μας, προέλευση και σημασία γνωστών παροιμιακών εκφράσεων και επιλεγμένο απόσπασμα από σημαντικά κείμενα», β) «Ειδικό θέμα: Σατανισμός». Καλεσμένος είναι ο π. Κυριακός Τσουρός, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

09.00 και 10.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τον Βασίλη Σπυρόπουλο

09.30 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη, αναφέρεται στην ιστορία του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Σήμερα το θέμα είναι: «Ο Πόντος κατά την Τουρκοκρατία. Μέρος Α΄». Καλεσμένος είναι ο κ. Αντώνης Παυλίδης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με την Σμαραγδή Καράγιωργα

11.01 ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης, αναφέρεται στις πόλεις και στα χωριά καθώς και στην οικονομία και στην παιδεία του Πόντου. Σήμερα το θέμα είναι: «Η εγκύκλιος εκπαίδευση των ομογενών μαθητών στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα». Καλεσμένη είναι η κα Πολυξένη Χρονοπούλου, Δρ Ιστορίας, πρώην Σύμβουλος Εκπαίδευσης στην Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα.

12.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με την Σμαραγδή Καράγιωργα

12.01 Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται στην Εκκλησιαστική Ιστορία του Πόντου από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα. Σήμερα το θέμα είναι: «Ο Άγιος Ευγένιος από τον Πόντο». Καλεσμένος είναι ο κ. Χρόνης Αμανατίδης, ερευνητής και ερμηνευτής Ποντιακών τραγουδιών.

13.00 Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται στο ιστορικό υπόβαθρο, στις αιτίες στα γεγονότα και στις συνέπειες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σήμερα το θέμα είναι: «Οι διώξεις του Ελληνισμού της Ανατολής μέσα από γεωγραφικά και αριθμητικά στοιχεία». Καλεσμένος είναι ο κ. Βασίλης Μεϊχανετσίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τη Γενοκτονία.

14.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τη Σμαραγδή Καράγιωργα

14.30 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται, διαχρονικά, σε προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού. Σήμερα, το θέμα είναι: «Οδυσσέας Δημητριάδης, Νίκος Καπετανίδης, Δημοσθένης Οικονομίδης».

15.00 Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στα ήθη και έθιμα και γενικότερα στα λαογραφικά στοιχεία της ζωής των Ελλήνων του Πόντου. Σήμερα το θέμα είναι: «Ποντιακή διάλεκτος». Καλεσμένος είναι ο κ. Σωφρόνης Χατζησαββίδης, καθηγητής Γλωσσολογίας στο ΑΠΘ.

16.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τον Αντώνη Γιαννακόπουλο

16.01 ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στην ιστορία, στις δράσεις, στις εκδηλώσεις και στην προσφορά στην κοινωνία των Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων. Σήμερα το θέμα είναι: «Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης». Καλεσμένη είναι η κα Ιφιγένεια Πανίδου, Πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης.

17.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τον Αντώνη Γιαννακόπουλο

17.01 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Ε)
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις
Με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και τον Αντώνη Αετόπουλο

18.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τον Αντώνη Γιαννακόπουλο

18.01 ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στο Ποντιακό τραγούδι όπως αυτό διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Σήμερα το θέμα είναι: «Τα μοιρολόγια του Πόντου». Καλεσμένος είναι ο κ. Γεώργιος Χατζόπουλος, φιλόλογος.

19.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τον Αντώνη Γιαννακόπουλο

19.01 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Εσπερινού μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

19.40 ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Ε)
Με την Εύα Κεχαγιά

20.00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Παραδοσιακή μουσική
Με τον Λάμπρο Λιάβα

21.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Ιστορία Ελληνική και Ρωμαϊκή έως το 330μ.Χ.», που παρουσιάζει ο Δρ. Φιλοσοφίας κ. Φανούρης Βώρος, έχει σήμερα θέμα: «Η κοινωνική ζωή στην Αθήνα του χρυσού αιώνα: πρώτα βήματα του επιστημονικού και φιλοσοφικού λόγου καθώς και του θεάτρου».

22.00 Η ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΣΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ (Ε)
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στην τελειότητα του πιστού όπως αυτή παρουσιάζεται στην προς Φιλιππισίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου. Καλεσμένος είναι ο κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος, Ομότ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο Φάνης Μουρατίδης διαβάζει από το «Ημερολόγιο» του π. Alexander Schmemann.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

02.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 11.01 – Α΄ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ

03.00 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Προσεγγίσεις στους όρους της πίστεως», που επιχειρεί μια προσέγγιση στους όρους της πίστεως μέσω των Ψαλμών και παρουσιάζει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, έχει, σήμερα, θέμα: «Ο 13ος και ο 145ος Ψαλμός».

04.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 17.01 - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

05.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 – ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5