ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ86/2014


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ, ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Οι ακολουθίες του Όρθρου, των Ωρών και του Εσπερινού μεταδίδονται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.00 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ
Η ενημερωτική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη και αναφέρεται σε όλα όσα φέρνει η μέρα, έχει σήμερα τα θέματα: «Το Συναξάρι της ημέρας, ο καιρός, η κίνηση στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σαν σήμερα, παρουσίαση ενός σημαντικού γεγονότος ή προσώπου από την Ελληνική ιστορία, Εκκλησιαστική επικαιρότητα, Εκκλησιαστικές ανακοινώσεις, κοινωνικά, οικονομικά, ιατρικά, πολιτιστικά, οικολογικά θέματα, σύντομη αναφορά σε ένα τόπο της πατρίδος μας, προέλευση και σημασία γνωστών παροιμιακών εκφράσεων και επιλεγμένο απόσπασμα από σημαντικά κείμενα».

09.00 και 10.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τη Σμαραγδή Καράγιωργα

09.30 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΧΩΡΕΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη, αναφέρεται στην επανάσταση του 1821 στις Παραδουνάβιες Χώρες. Σήμερα, τα θέματα είναι: α) «Η διαχρονική παρουσία των Ελλήνων στην Ρουμανία». Καλεσμένος είναι ο π. Πετρος Μινώπετρος, σκηνοθέτης και β) «Η ατμόσφαιρα στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες πριν την έναρξη της Επανάστασης». Καλεσμένος είναι ο κ. Θανάσης Καραθανάσης, Καθηγητής Ιστορίας του Ελληνισμού.

10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τη Σμαραγδή Καράγιωργα

11.01 ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης, αναφέρεται στην Φιλική Εταιρεία και στη συμβολή της στην έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Σήμερα το θέμα είναι: «Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας». Καλεσμένη είναι η κα Αμαλία Ηλιάδη, ιστορικός.

12.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τη Σμαραγδή Καράγιωργα

12.01 Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στον Ελληνισμό στις Παραδουνάβιες Χώρες από την αρχαιότητα έως σήμερα. Σήμερα το θέμα είναι: «Εισαγωγή – Ιστορικά στοιχεία». Καλεσμένος είναι ο κ. Χρήστος Ζαφείρης, δημοσιογράφος.

13.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Στην σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Κώστας Παππάς διαβάζει τις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού από το βιβλίο: «Κοσμάς ο Αιτωλός 1714 - 1779» του Αρχιμανδρίτου Θεοφίλου Σιμοπούλου.

14.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τη Σμαραγδή Καράγιωργα

14.30 Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΩΝ ΗΓΕΜΟΝΙΩΝ ΣΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΚΕΝΤΡΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στην προσφορά των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών στα Ορθόδοξα κέντρα. Σήμερα, το θέμα είναι: «Εισαγωγικά στην προσφορά των Ελλήνων και Ρουμάνων Ηγεμόνων στα Ορθόδοξα κέντρα». Καλεσμένος είναι ο κ. Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Διευθυντής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

15.00 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΧΩΡΕΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης, αναφέρεται στην Ελληνική Παιδεία στις Παραδουνάβιες Χώρες. Σήμερα το θέμα είναι: «Παιδεία και Κοινότητες στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες». Καλεσμένος είναι ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ Κοινωνικών Επιστημών.

16.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.01 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Ε)
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις
Με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και τον Αντώνη Αετόπουλο

17.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.01 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΧΩΡΕΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στην οικονομία και στον Ελληνισμό στις Παραδουνάβιες Χώρες. Σήμερα το θέμα είναι: «Η παρουσία του Ελληνισμού στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και ο ρόλος που διαδραμάτισαν στις περιοχές αυτές». Καλεσμένος είναι ο κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, Ομότ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

18.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τον Αντώνη Γιαννακόπουλο

18:01 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού μεταδίδεται, σήμερα, από το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου.

20.00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Παραδοσιακή μουσική
Με τον Λάμπρο Λιάβα

21.00 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Στην σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Κώστας Παππάς διαβάζει από το βιβλίο: «Θεοδώρου Κολοκοτρώνη Απομνημονεύματα» του Γεωργίου Τερτσέτη. Εκδόσεις Βεργίνα.

21.30 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Ιστορία Ελληνική και Ρωμαϊκή έως το 330μ.Χ.», που παρουσιάζει ο Δρ. Φιλοσοφίας κ. Φανούρης Βώρος, έχει, σήμερα
θέμα: «Οι Επτά Σοφοί της Αρχαιότητος».

22.00 ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ (Ε)
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης, έχει σήμερα θέμα: «Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος) 1757 –1798. Μέρος Β΄».

23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο Στέφανος Ληναίος διαβάζει το Α΄ βιβλίο από τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη». Εκδόσεις Ελληνική Εκδοτική.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

02.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 11.01 – ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

03.00 ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ (Ε)
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, έχει σήμερα θέμα: «Πότε, πώς και γιατί εμφανίζονται οι φιλέλληνες και οι περιηγητές καθώς και η θετική στάση των φιλελλήνων». Καλεσμένη είναι η κα Μαρία Μαντουβάλου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Αθηνών.

04.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 16.01 - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις

05.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 – ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5