ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ63/2014


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ, ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Οι ακολουθίες του Όρθρου, των Ωρών και του Εσπερινού μεταδίδονται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.20 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ
Η ενημερωτική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Μιχάλης Δελέγκος αναφέρεται σε όλα όσα φέρνει η μέρα. Σήμερα τα θέματα είναι: α) «Η Σαρακοστή και η Νηστεία στην Ορθόδοξη Παράδοση». Καλεσμένος είναι ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου, θεολόγος, εφημέριος στον Ιερό Ναό Παναγίας Λαοδηγητρίας Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, β) «Νηστεία και Διατροφή – Ορθόδοξη Πρακτική και Σύγχρονη Ζωή». Καλεσμένη είναι η κα Αγγελική Μακρή, Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γ) «Η Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή στη Λαογραφία - Έθιμα της περιόδου». Καλεσμένη η κυρία Αικατερίνη Καμηλάκη Πολυμέρου, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.γ) «Η Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή στη Λαογραφία, Έθιμα της περιόδου». Καλεσμένη είναι η κα Αικατερίνη Καμηλάκη - Πολυμέρου, πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και δ) «Το Βενιζελικό Κίνημα του 1935 και το προοίμιο της 4ης Αυγούστου 1936». Καλεσμένος είναι ο κ. Ιωάννης Κυμιωνής, Δικηγόρος, Ιστορικός του Δικαίου, Αναλυτής και Εμπειρογνώμων Ελληνοτουρκικών Σχέσεων, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου.

09.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τον Μιχάλη Δελέγκο

10.30 ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ (Ε)
Στην αφιερωματική εκπομπή του Ρ/Σ: «Μεγάλη Τεσσαρακοστή», η Κατερίνα Χουζούρη και ο Μάκης Αδαμόπουλος αναφέρονται στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή και παρουσιάζουν τα θέματα:
α) «Πότε και πώς καθιερώθηκε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή». Καλεσμένος είναι ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου,
β) «Το νόημα της περιόδου αυτής». Καλεσμένος είναι ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης,
γ) «Οι ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής». Καλεσμένος είναι ο κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ,
δ) «Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής». Καλεσμένος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών και
ε) «Ήθη και έθιμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής». Καλεσμένος είναι ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Αναπλ. Καθηγητής Λαογραφίας του ΔΠΘ.

12.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τον Μιχάλη Δελέγκο

12.01 ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ, ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ (Ε)
Το μεγάλο αφιέρωμα που παρουσιάζει σήμερα ο Ρ/Σ έχει θέμα: «Μεγάλη Τεσσαρακοστή Πορεία προς το Πάσχα». Ο Δρ Νικόλαος Ασπρούλης συζητά με τους: π. Στέφανο Αλεξόπουλο, π. Αντώνιο Καλλιγέρη, κ. Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, Ομοτ. Καθηγητή Παν/μίου και κα Ελένη Κασσελούρη –Χατζηβασιλειάδη.

14.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τον Μιχάλη Δελέγκο

14.30 ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ (Ε)
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, αναφέρεται στο Λειτουργικό τυπικό και στην ιδιαίτερη υμνολογία του Τριωδίου. Το θέμα είναι: «Τριώδιο: μια ποιητική ανθολογία». Καλεσμένος είναι ο π. Θεόδωρος Κουμαριανός, Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

16.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τον Μιχάλη Δελέγκο

16.01 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Ε)
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις
Με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και τον Αντώνη Αετόπουλο

17.00 ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΗΝΕΩΚΤΑΙ (Ε)
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στο στάδιο των αγώνων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ιδιαίτερα στις αρετές που καλούνται να αποκτήσουν οι πιστοί. Καλεσμένος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

18.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Με τον Μιχάλη Δελέγκο

18:01 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου μεταδίδεται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη

19.30 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)
Παραδοσιακή μουσική
Με τον Λάμπρο Λιάβα

20.05 ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (Ε)
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

21.00 ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ - ΑΡΧΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ (Ε)
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, αναφέρεται στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ως ευκαιρία και κατάλληλο καιρό για αρχή μετανοίας.

21.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Στη σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει από το βιβλίο «Σιναΐτικα κείμενα - Το Γεροντικό του Σινά». Εκδόσεις της Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.

22.00 Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ (Ε)
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στην άσκηση, τόσο στην Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και σε άλλες θρησκείες. Καλεσμένος είναι ο μοναχός Μωϋσής ο Αγιορείτης.

23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο π. Βαρνάβας Θεοχάρης διαβάζει το βιβλίο «Αββά Δωροθέου - Έργα ασκητικά». Εκδόσεις «Ετοιμασία» Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καρέα.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.01 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

02.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 12.01 - ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ, ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

04.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 16.01 - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις

05.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 – ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5