ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ426/2012


Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 προγραμμάτισε για την περίοδο των Χριστουγέννων ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ενανθρώπηση του Θεού, την Μητρόπολη των εορτών κατά τον Ιερό Χρυσόστομο.
Από τη Δευτέρα 24/12/2012 έως και την Κυριακή 30/12/2012 μιλούν κληρικοί, Καθηγητές Παν/μίου, συγγραφείς, καλλιτέχνες που αναλύουν, διαβάζουν και φωτίζουν πτυχές της μεγάλης αυτής Δεσποτικής εορτής, αλλά και επισημαίνουν την καίρια σημασία της και τον τρόπο βίωσής της στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας.
Πιό συγκεκριμένα, αναφέρονται στο Μυστήριο της Ενανθρώπησης, και στη σημασία του για τη σωτηρία του ανθρώπου και στις συνέπειές του στον πολιτισμό. Ειδική αναφορά γίνεται στη Θεοτόκο και στην ανθρώπινη συνεργασία για την Ενανθρώπηση του Θεού Λόγου.
Επιπλέον, οι εκπομπές αναφέρονται στους λόγους των Πατέρων της Εκκλησίας για τα Χριστούγεννα και παρουσιάζουν το Ναό της Γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ καθώς και τους Αγίους Τόπους που βάδισε και δίδαξε ο Χριστός. Ειδική εκπομπή επικεντρώνεται στα Χριστούγεννα που έζησε ο Ελληνισμός και η Χριστιανοσύνη σε καιρούς δοκιμασίας, όπως στον 6ο αιώνα και στο 1204 στην Κωνσταντινούπολη, στο 1822 στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, στο Ναύπλιο κατά την διάρκεια της Βαυαροκρατίας, στους Βαλκανικούς πολέμους, στο έπος του 1940 και στην Κατοχή. Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά στα ήθη και στα έθιμα του Δωδεκαημέρου και ακούγονται κάλαντα, επίκαιροι Εκκλησιαστικοί ύμνοι και παραδοσιακά τραγούδια, από γνωστές εκκλησιαστικές χορωδίες και ορχήστρες και χορωδίες παραδοσιακής μουσικής. Τέλος, στις 31/12 γίνεται ανασκόπηση των Εκκλησιαστικών γεγονότων της χρονιάς που πέρασε, των εκπομπών «Κάθε μέρα νέα μέρα», «Η ταυτότητα της Εκκλησίας», «Ανθρώπινες σχέσεις», των πεπραγμένων των Συνοδικών και ειδικών Συνοδικών επιτροπών καθώς και αναφορά στις επισκέψεις του Αρχιεπισκόπου στις τοπικές και αυτοκέφαλες Εκκλησίες.


Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2012
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης ή στο ιδιαίτερο γραφείο του Διευθυντού κ. Αντώνης Μακατούνης τηλ. 2107298222