ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ88/2013


06:00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ, ΤΩΝ ΩΡΩΝ & ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Όρθρου, των Ωρών και του Εσπερινού μεταδίδονται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

09:00 ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ: «Μεγάλη Τεσσαρακοστή», η Κατερίνα Χουζούρη και ο Μάκης Αδαμόπουλος αναφέρονται στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή και παρουσιάζουν τα θέματα:
α) «Πότε και πώς καθιερώθηκε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή». Καλεσμένος είναι ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου,
β) «Το νόημα της περιόδου αυτής». Καλεσμένος είναι ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης,
γ) «Οι ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής». Καλεσμένος είναι ο κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ,
δ) «Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής». Καλεσμένος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών και
ε) «Ήθη και έθιμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής». Καλεσμένος είναι ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Αναπλ. Καθηγητής Λαογραφίας του ΔΠΘ.

11:00 Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, έχει θέμα : «Η θεολογική έννοια των Κυριακών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής». Καλεσμένος είναι ο κ. Γεώργιος Φίλιας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

12:00 ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ (Ε)
Το θέμα του σημερινού μεγάλου αφιερώματος του Ρ/Σ είναι: «Μεγάλη Τεσσαρακοστή - Πορεία προς το Πάσχα». Ο Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης συζητά με τους: π. Στέφανο Αλεξόπουλο, π. Αντώνιο Καλλιγέρη, κ. Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, Ομοτ. Καθηγητή Παν/μίου και κα Ελένη Κασσελούρη –Χατζηβασιλειάδη.

14:30 ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κώστας Μπλάθρας, αναφέρεται στο λειτουργικό τυπικό και στην ιδιαίτερη υμνολογία του Τριωδίου. Το θέμα είναι: «Τριώδιο: μια ποιητική ανθολογία». Καλεσμένος είναι ο π. Θεόδωρος Κουμαριανός, Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

17:00 ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΗΝΕΩΚΤΑΙ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στο στάδιο των αγώνων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ιδιαίτερα στις αρετές που καλούνται να αποκτήσουν οι πιστοί. Καλεσμένος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

18:00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου μεταδίδεται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

20:05 ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

21:00 ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ – ΑΡΧΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, αναφέρεται στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ως ευκαιρία και κατάλληλο καιρό για αρχή μετανοίας.

21:30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Στην σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει από το βιβλίο: «Η σιωπή των δακρύων» του π. Ιωάννη Χρυσαυγή. Εκδόσεις: Ακρίτας.

22:00 Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στην άσκηση, τόσο στην Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και σε άλλες θρησκείες. Καλεσμένος είναι ο μοναχός Μωϋσής ο Αγιορείτης.

23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5
Ο Δημήτρης Ριζούλης διαβάζει το βιβλίο «Αγγελοτόκος έρημος» του Παντελή Πάσχου. Εκδόσεις Αρμός.