ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ194/2018


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.00 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ
Η ενημερωτική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη και αναφέρεται σε όλα όσα φέρνει η μέρα, έχει σήμερα τα θέματα: «Το Συναξάρι της ημέρας, ο καιρός, σαν σήμερα, παρουσίαση ενός σημαντικού γεγονότος ή προσώπου από την Ελληνική ιστορία, Εκκλησιαστική επικαιρότητα, Εκκλησιαστικές ανακοινώσεις, κοινωνικά, οικονομικά, ιατρικά, πολιτιστικά, οικολογικά θέματα, σύντομη αναφορά σε ένα τόπο της πατρίδος μας, προέλευση και σημασία γνωστών παροιμιακών εκφράσεων και επιλεγμένο απόσπασμα από σημαντικά κείμενα».

09.00 & 10.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

09.30 ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη, αναφέρεται στην Ιστορία των Κυκλάδων, στην εμφάνιση του Χριστιανισμού, στην Εκκλησιαστική ζωή, στα Προσκυνήματα και στην Αγιολογία στα νησιά των Κυκλάδων. Σήμερα, τα θέματα είναι: α) «Πρώιμη και Μέση Βυζαντινή περίοδος στις Κυκλάδες». Καλεσμένη είναι η κα Ναταλία Πούλου, Αρχαιολόγος, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, β) «Πρώιμη και Μέση Βυζαντινή περίοδος στις Κυκλάδες – Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής». Καλεσμένος είναι ο κ. Αναστάσιος Τάντσης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και γ) «Πρώιμη και Μέση Βυζαντινή περίοδος στις Κυκλάδες – Ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυριακής Νάξου». Καλεσμένος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, Ιστορικός και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

11.01 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται στην οικονομία και στο εμπόριο στις Κυκλάδες, διαχρονικά. Σήμερα τα θέματα είναι: α) «Οικονομία και στο εμπόριο στις Κυκλάδες από το 1860 έως τις αρχές του 20ού αιώνα». Καλεσμένος είναι ο κ. Γεώργιος - Κωνσταντίνος Πήλιουρας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στον τομέα της Ιστορίας και της Διδακτικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και β) «Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης Σύρου». Καλεσμένος είναι ο κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος, υπεύθυνος ξεναγήσεων του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης Σύρου.

12.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

12.01 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)
Παραδοσιακή μουσική
Με τον Λάμπρο Λιάβα

13.00 ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στις ανασκαφές, στα αρχαιολογικά ευρήματα και στα μουσεία που υπάρχουν στις Κυκλάδες. Σήμερα το θέμα είναι: «Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου». Καλεσμένος είναι ο κ. Μαυροειδής Μαυροειδόπουλος, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπεύθυνος Αρχαιολογικού Μουσείου Νάξου.

14.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

14.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Ο Βασίλης Σπυρόπουλος διαβάζει από το βιβλίο «Η πάνω μεριά του κόσμου» της Καδιώς Κολύμβα. Εκδόσεις Αρμός.

15.00 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ, ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, αναφέρεται, διαχρονικά, στην καθημερινή ζωή, στα ήθη και στα έθιμα των ανθρώπων στα νησιά των Κυκλάδων. Σήμερα το θέμα είναι: «Η διατροφή στις Κυκλάδες. Μέρος Α΄». Καλεσμένη είναι η κα Κυριακή Χρυσού Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

16.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.01 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Ε)
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις
Με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο

17.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.01 Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στην τέχνη στις Κυκλάδες. Σήμερα το θέμα είναι: «Η Φιλοσοφία στις Κυκλάδες». Καλεσμένος είναι ο κ. Χρήστος Αθ. Τερέζης, Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με γνωστικό αντικείμενο “Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλοσοφία”.

18.00 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στην αρχιτεκτονική και στο περιβάλλον στις Κυκλάδες. Σήμερα το θέμα είναι: «Η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής κατά τους Βυζαντινούς χρόνους στις Κυκλάδες. Μέρος Β΄». Καλεσμένος είναι ο κ. Κλήμης Ασλανίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός.

19.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Εσπερινού μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

20.00 ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ - ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί - Ιατρικές συναντήσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Μιχαήλ Γκαγιωγιάκης, αναφέρεται σε επίκαιρα ιατρικά θέματα με καλεσμένους κορυφαία ονόματα του ιατρικού χώρου. Στην εκπομπή παρουσιάζονται ιατρικά νέα και υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής των ακροατών με ερωτήσεις. Σήμερα, το θέμα είναι: «Οφθαλμολογικά θέματα - Eπεμβάσεις καταρράκτη, μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, αντιμετώπιση του γλαυκώματος». Καλεσμένος είναι ο κ. Στέφανος Οικονόμου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος με ειδίκευση στις επεμβάσεις καταρράκτη, τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς και την αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

21.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Ο Βασίλης Σπυρόπουλος διαβάζει από το βιβλίο: «Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου Γράμματα από την Εξορία». Εισαγωγή – Νεοελληνική απόδοση Αθανασίου Κοτταδάκη. Έκδοση «Χριστιανική Στέγη Καλαμάτας».

22.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό στα αγιάσματα της Ελλάδος. Παρουσιάζονται ιστορικά στοιχεία, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Το θέμα, σήμερα είναι: «Το αγίασμα του Αγίου Μύρωνα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης». Καλεσμένος είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Βερνιδάκης.

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Η Μάρω Βαμβουνάκη διαβάζει από το βιβλίο «Ο γέρος και η θάλασσα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

02.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 11.01 – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

03.00 ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ (Ε)
Με τον π. Χρύσανθο Αλισάφη

04.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 16.01 - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

05.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 – ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5