ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ185/2018


ΔΣ185/2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Από τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 πραγματοποιεί ένα καλοκαιρινό αφιέρωμα στην ιστορία και στον πολιτισμό των Κυκλάδων. Οι εκπομπές του αφιερώματος μας ταξιδεύουν στην ιστορία, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και στους ανθρώπους των Κυκλάδων. Εκκλησιαστική ζωή, προσκυνήματα, αγιολογία, αρχαιολογικά ευρήματα και μουσεία, αρχιτεκτονική, κοινωνία και λαϊκός πολιτισμός, ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές, τέχνες, οικονομία και εμπόριο των Κυκλαδίτικων νησιών ξετυλίγονται μπροστά μας διαχρονικά.

Τα νησιά των Κυκλάδων οφείλουν το ιδιότυπο σχήμα τους και τη σύσταση του εδάφους τους σε σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων με αποκορύφωση την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (17ος - 16ος αιώνας π.Χ.) που συνέβησαν πριν από 35.000.000 χρόνια και αποτέλεσαν γεωλογικές αναστατώσεις της Αιγαιίδας, μιας ενιαίας και αδιαίρετης γης μεταξύ του Ιονίου πελάγους, της Μικράς Ασίας και των νότιων ακτών της Κρήτης. Η ονομασία Κυκλάδες είναι γνωστή ήδη από την αρχαιότητα (Ηρόδοτος 1,171· Θουκυδίδης 1,8· Στράβων 10,485· Καλλίμαχος, Ύμνος εις Δήλον, στ. 199· Διονύσιος Περιηγητής στ. 526 κ.ά.) και δόθηκε στα νησιά επειδή σχημάτιζαν κύκλο γύρω από την ιερή νήσο της Δήλου. Η μυθολογία αναφέρει ότι οι Κυκλάδες πήραν το όνομά τους από τις ομώνυμες Νύμφες τις οποίες μεταμόρφωσε σε βράχους ο Ποσειδώνας. ΟΙ Κυκλάδες αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα νησιών και βραχονησίδων με κατοικημένα τα εξής 24 νησιά: Αμοργό, Ανάφη, Άνδρο,Αντίπαρο, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κουφονήσι, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίκινο,Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα, Τήνο και Φολέγανδρο. Σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων είναι οι γυμνοί βράχοι και η αντίθεση του λευκού των σπιτιών και του απέραντου γαλάζιου του Αιγαίου. Η λαϊκή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων έγινε πρότυπο αναφοράς για το μοντέρνο αρχιτεκτονικό κίνημα. Τα παραδοσιακά κτίσματα στις Κυκλάδες, εναρμονισμένα απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον, είναι κτισμένα σε εσοχές, σε βράχους, χρησιμοποιούν κοιλότητες για δεξαμενές και αποθηκευτικούς χώρους και προστατεύονται από τον άνεμο και τη βροχή. Κάθε νησί έχει τις δικές του αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες: υπόσκαφες κατοικίες, πυργόσπιτα, χωριά με κεραμοσκεπές, οικισμούς σε μορφή κάστρου, νεοκλασικές αρχοντικές κατοικίες και παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια. Ο επισκέπτης συναντά σε όλα τα Κυκλαδονήσια αξιόλογα μνημεία και κτίρια αγροτικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς όπως περιστεριώνες, ανεμόμυλους, νερόμυλους, αλώνια, γεφύρια, μοναστήρια, «σύρματα» (παραδοσιακοί χώροι πρόσδεσης ή φύλαξης σκαφών) κ.α.
Οι τέχνες, τα παραδοσιακά επαγγέλματα (όπως η μαρμαρογλυπτική, κεραμική και αγγειοπλαστική) και η τοπική γαστρονομία είναι πάντοτε ζωντανά. Στις Κυκλάδες διατηρούνται και αναβιώνουν τα γαμήλια, πασχαλινά, χριστουγεννιάτικα και αποκριάτικα έθιμα. Αναρίθμητα πανηγύρια πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του έτους σε όλα τα Κυκλαδονήσια διαφυλλάσοντας την θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του τόπου.


Καθημερινά, από τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018, οι εκπομπές του αφιερώματος στις Κυκλάδες είναι:

09.30 Ιστορία και Χριστιανισμός στις Κυκλάδες
11.00 Οικονομία και εμπόριο στις Κυκλάδες
13.00 Αρχαιολογία και Μουσεία στις Κυκλάδες
15.00 Κοινωνική ζωή και λαογραφία στις Κυκλάδες
17.00 Οι τέχνες στις Κυκλάδες
18.00 Αρχιτεκτονική και περιβάλλον στις Κυκλάδες

Οι εκπομπές του αφιερώματος πραγματοποιούνται με τη συνδρομή καθηγητών πανεπιστημίου, ιστορικών και ειδικών ερευνητών.

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2018
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ.2107298222