ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ161/2018


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.30 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ
Η ενημερωτική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη και αναφέρεται σε όλα όσα φέρνει η μέρα, έχει σήμερα τα θέματα: «Το Συναξάρι της ημέρας, ο καιρός, σαν σήμερα, παρουσίαση ενός σημαντικού γεγονότος ή προσώπου από την Ελληνική ιστορία, Εκκλησιαστική επικαιρότητα, Εκκλησιαστικές ανακοινώσεις, κοινωνικά, οικονομικά, ιατρικά, πολιτιστικά, οικολογικά θέματα, σύντομη αναφορά σε ένα τόπο της πατρίδος μας, προέλευση και σημασία γνωστών παροιμιακών εκφράσεων και επιλεγμένο απόσπασμα από σημαντικά κείμενα».

09.00 & 10.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

09.30 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη, αναφέρεται στην ιστορία των Επτανήσων. Σήμερα το θέμα είναι: «Η ιστορία των Επτανήσων κατά τα νεώτερα χρόνια. Μέρος Α΄». Καλεσμένη είναι η κα Αικατερίνη Μπρέγιαννη, Ιστορικός, Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.

11.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

11.01 Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται στον χριστιανισμό στα Επτάνησα. Σήμερα το θέμα είναι: «Ο Χριστιανισμός στα Επτάνησα από το 1790 έως την Ένωση με την Ελλάδα». Καλεσμένοι είναι: ο κ. Δημήτρης Μεταλληνός, Δρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και η κα Μαρία Σκλείδα, υποψήφια Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

12.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

12.01 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)
Παραδοσιακή μουσική
Με τον Λάμπρο Λιάβα

13.00 Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Παππάς, αναφέρεται στην λογοτεχνία στα Επτάνησα. Σήμερα το θέμα είναι: «Τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Βαλαωρίτη ». Καλεσμένη είναι η κα Παρασκευή Κοψυδά - Βρετού, Φιλόλογος.

14.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

14.30 ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στα Μουσεία των Επτανήσων. Σήμερα το θέμα είναι: «Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδος». Καλεσμένη είναι η κα Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

15.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, αναφέρεται στην μουσική των Επτανήσων. Σήμερα το θέμα είναι: « Φιλαρμονικές και χορωδίες στα Επτάνησα». Καλεσμένοι είναι ο κ. Σπύρος Προσωπάρης, αρχιμουσικός της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, ο κ. Μιχάλης Καποδίστριας, μαέστρος της χορωδίας του Μητροπολιτικού Ναού Κερκύρας και ο κ. Παναγιώτης Λευτέρης, μαέστρος της Φιλαρμονικής των Κυθήρων.

16.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.01 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Ε)
Ηχογραφήματα ψαλτικής τέχνης
Με τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη

17.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.01 Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στην τέχνη στα Επτάνησα. Σήμερα το θέμα είναι: «Η Αρχιτεκτονική στα Ιόνια Νησιά». Καλεσμένη είναι η κα Αφροδίτη Αγοροπούλου - Μπιρμπίλη, Ομότ. Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

18.00 Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στην κοινωνική ζωή στα Επτάνησα. Σήμερα το θέμα είναι: «Η γλώσσα και οι ιδιωματισμοί των Επτανήσων». Καλεσμένος είναι ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ.

19.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Εσπερινού μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

19.30 ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

20.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ
Η Σμαραγδή Καράγιωργα, στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, παρουσιάζει τις αναφορές που γίνονται στον Απόστολο Παύλο στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων. Σήμερα, το θέμα είναι: «Τα πρώτα χρόνια του Αποστόλου Παύλου στην Εκκλησία». Καλεσμένος είναι ο κ. Θανάσης Μουστάκης, Δρ Θεολογίας.


21.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Στη σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει από το βιβλίο «Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου» του Ουίλιαμ Νταλρίμπλ. Εκδόσεις Ωκεανίδα.

22.00 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Προσεγγίσεις στους όρους της πίστεως», που αναφέρεται, με εποπτικό τρόπο, στους όρους της πίστεως και τους τρόπους που οι πιστοί οδεύουν προς την θεογνωσία και παρουσιάζει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, έχει, σήμερα, θέμα: «Το βιβλίο του Νικολάι Γκόγκολ ΄΄Στοχασμοί στη Θεία Λειτουργία΄΄».

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο Πέτρος Ξεκούκης διαβάζει το βιβλίο: «Έκφραση μοναχικής εμπειρίας» του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

02.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 09.30 – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ

03.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 11.01 – Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ

04.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 16.01 - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

05.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 – ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5