ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ160/2018


ΔΣ160/2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου έως την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5, με αφορμή την συμπλήρωση 154 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στην ιστορία και στον πολιτισμό των Επτανήσων. Οι εκπομπές του αφιερώματος αναφέρονται στην ιστορία, στην διάδοση του Χριστιανισμού, στην λογοτεχνία, στην μουσική, στην τέχνη, στα μουσεία και στην κοινωνική ζωή των νησιών του Ιονίου πελάγους.

[Η έλευση των Δημοκρατικών Γάλλων στα Ιόνια νησιά (1797) και η υπαγωγή τους στο γαλλικό Σύνταγμα της 5ης Καρποδώρου του Γ' έτους της Γαλλικής Δημοκρατίας (22ας Αυγούστου 1795), επηρέασαν βαθιά την πολιτική σκέψη των Ιονίων, πού είχε ακονιστεί στην άσκηση μιας μακραίωνης διαχείρισης της τοπικής διοίκησης, σε καθεστώς απολυταρχικής διακυβέρνησης.
Αυτός είναι και ο λόγος πού οι Επτανήσιοι δεν δυσκολεύτηκαν να υιοθετήσουν το αξίωμα, το όποιο, κατά το συντοπίτη τους ποιητή Ούγκο Φώσκολο, επικράτησε σε ολόκληρη την Ευρώπη, ύστερα από τη Γαλλική Επανάσταση: αρκεί, ένα γραπτό Σύνταγμα, για να βελτιωθούν τα πολιτικά συστήματα και, να θεραπευτούν όλες οι αδυναμίες ενός Έθνους. Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά την πρώτη κιόλας δεκαετία (ύστερα από τη λύση του δεσμού τους με το "φοβερό" λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν οι επικυριαρχίες νέων "Προστατών") οι Επτανήσιοι κατόρθωσαν να αρθρώσουν, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής τους διαστρωμάτωσης, σε πέντε διαφορετικές χρονικά περιστάσεις, συνταγματικό λόγο, χωρίς να πάψουν στη συνέχεια να αγωνίζονται έως και την Ένωσή τους με την Ελλάδα (1864) για τη βελτίωση και τον εκδημοκρατισμό του.]
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Συγγραφέας: Αλίκη Νικηφόρου, Εκδότης: ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Έτος πρώτης έκδοσης: 2008

Στις 21 Μαΐου 1864 τα Επτάνησα πέρασαν οριστικά στην ελληνική κυριαρχία μετά την υπογραφή της συνθήκης ανάμεσα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ελλάδα. Στις 21 Μαΐου 1864, ο τελευταίος λόρδος ύπατος αρμοστής του βρετανικού προτεκτοράτου των Ιονίων Νήσων, Henry Storks, εκφώνησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην αίθουσα του θρόνου του ανακτόρου και ο βρετανικός βασιλικός θυρεός απομακρύνθηκε από την πρόσοψη του κτιρίου. Η σημαία της Μεγάλης Βρετανίας υπεστάλη και έγινε η έπαρση της σημαίας του Βασιλείου της Ελλάδος (...)

Η μετάβαση από τον βρετανικό έλεγχο στην ένωση με την Ελλάδα έγινε έπειτα από συνεχή πίεση των νησιωτών για πολλά χρόνια, αλλά χωρίς επανάσταση, διολίσθηση στην αναρχία ή στρατιωτική σύγκρουση. Φεύγοντας από τα νησιά, η Βρετανία άφησε πίσω της σημαντική κληρονομιά: Ιστορικά κτίρια και μνημεία (το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, το Μον Ρεπό, την εκκλησία της Φρουράς). Θεσμούς, όπως το Πανεπιστήμιο. Τα προτεσταντικά νεκροταφεία στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Ισως, στην κυριαρχία των αγγλικών επί των ιταλικών ως δεύτερης γλώσσας στα νησιά.

Καθημερινά, από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου έως την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, οι εκπομπές του αφιερώματος στα Επτάνησα είναι:
09.30 Ιστορία των Επτανήσων
11.00 Ο Χριστιανισμός στα Επτάνησα
13.00 Η λογοτεχνία των Επτανήσων
14.30 Τα μουσεία των Επτανήσων
15.00 Η μουσική των Επτανήσων
17.00 Η τέχνη των Επτανήσων
18.00 Η κοινωνική ζωή στα Επτάνησα
Οι εκπομπές του αφιερώματος πραγματοποιούνται με τη συνδρομή καθηγητών πανεπιστημίου, ιστορικών και ειδικών ερευνητών.

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2018
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ.2107298222