ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ127/2018


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Η Ερασμία Στυλιανίδου διαβάζει από το βιβλίο «….και εγένετο φως. Κύριλλος και Μεθόδιος - Οι φωτισταί των Σλάβων» του Κώστα Σαρδελή. Εκδόσεις «Αστέρος».

07.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης.

10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Τόποι και χώροι Ρωμηοσύνης και Ορθοδοξίας», που παρουσιάζει ο Εθνομουσικολόγος Καθηγητής Παν/μίου, κ. Λάμπρος Λιάβας, έχει σήμερα θέμα: «Δωδεκάνησα».

12.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ
Η εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, επιχειρεί να σκιαγραφήσει ραδιοφωνικά τις προσωπογραφίες σημαντικών ανθρώπων του παρελθόντος και του παρόντος. Το θέμα της σημερινής εκπομπής είναι: «Ιάκωβος Ναυπλιώτης, ο Μεγαλοπρεπής, Άρχοντας Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, (Νάξος 22 Φεβρουαρίου 1864 - Ψυχικό 5 Δεκεμβρίου 1942) - Υπήρξε τεράστιο κεφάλαιο της βυζαντινής μουσικής, αναμφισβήτητη αυθεντία για την απαράμιλλη ερμηνεία του και πρότυπο εκτέλεσης και απόδοσης των εκκλησιαστικών ύμνων. Ανέδειξε και επηρέασε πλειάδα σπουδαίων μαθητών, υπήρξε εκκλησιαστικός συνθέτης, είναι ο εκδότης της γνωστής "Φόρμιγγος" και του Δοξασταρίου του Πέτρου Πελοποννησίου. Η μεγάλη φήμη και αξία του Ιακώβου προέρχεται από τον τρόπο που έψαλλε. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους Πατριαρχικούς και, γενικότερα, εκκλησιαστικούς ψάλτες του 20ού αιώνα». Καλεσμένοι είναι: ο κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος, Άρχων Β΄ Δομέστιχος και Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και από το 1991 χοράρχης του Έν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων της Κωνσταντινουπόλεως και ο κ. Σταμάτης Κίσσας, Πρόεδρος του Έν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων της Κωνσταντινουπόλεως και Άρχων Πρωτομαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

14.00 ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΔΟΓΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΗΘΟΥΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ, που αναφέρεται στην αλλοτρίωση δόγματος και ήθους όπως αυτή γίνεται από τις διάφορες αιρετικές ομάδες και παρουσιάζει ο π. Βασίλειος Γεωργόπουλος έχει, σήμερα, θέμα: «Μάρτυρες του Ιεχωβά ή μάρτυρες του Χριστού;».

14.30 ΓΝΗΣΙΑ ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Ε)
Με τον Γιάννη Τσιαμούλη και τον Στέλιο Κατσιάνη

15.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΣΧΑ – «ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΟΤΙ ΑΥΤΩΝ ΕΣΤΙΝ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ »
Η εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται στον Μακαρισμό του Χριστού: «Μακάριοι οἱ πτωχοὶ τῷ πνεύματι͵ ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν». Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτρης Μαυρόπουλος, Θεολόγος, συγγραφέας.

16.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Η μουσική των προσώπων», που παρουσιάζουν ο Γιώργος Ντόβολος και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, αναφέρεται στην προσωπική καλλιτεχνική πορεία σημαντικών Ελλήνων ερμηνευτών εκκλησιαστικής μουσικής και παραδοσιακών τραγουδιών. Σήμερα, το θέμα είναι: «Αφιέρωμα στην Τσαμπούνα». Καλεσμένοι είναι οι μουσικολόγοι κ. Νίκος Τσαντάνης και η κα Διονυσία Παππούλη.

17.00 ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ - ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί - Ιατρικές συναντήσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Μιχαήλ Γκαγιωγιάκης, αναφέρεται σε επίκαιρα ιατρικά θέματα με καλεσμένους κορυφαία ονόματα του ιατρικού χώρου. Στην εκπομπή παρουσιάζονται ιατρικά νέα και υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής των ακροατών με ερωτήσεις. Σήμερα, το θέμα είναι: «Φυσικοθεραπευτικά - Χειροπρακτικά θέματα». Καλεσμένος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργιλάκης, Φυσικοθεραπευτής - Χειροπράκτης.

18.00 ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Μεγάλοι Ευεργέτες», που παρουσιάζει Σμαραγδή Καράγιωργα, έχει, σήμερα, θέμα: «Απόστολος Αρσάκης». Γεννήθηκε στην Χοταχόβα Κορυτσάς το 1792 και κοιμήθηκε στο Βουκουρέστι Ρουμανίας 1874. Υπήρξε ο κατεξοχήν χρηματοδότης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, πού έκτοτε είναι γνωστή ως Αρσάκειο προς τιμήν του. Άριστος ιατρός-χειρουργός και πολιτικός της Ρουμανίας. Καλεσμένη είναι η πρεσβυτέρα Βαρβάρα Καλογεροπούλου-Μεταλληνού, πρώην Διεθύντρια Αρσακείου, Δρ. Θεολογίας και πτυχιούχος Φιλοσοφίας.

19.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού μεταδίδεται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης.

21.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Στην εκπομπή του Ρ/Σ: «Ερμηνευτικά σχόλια στον Απόστολο και στο Ευαγγέλιο της Κυριακής», ο Στέλιος Αραβαντινός αναφέρεται στο Αποστολικό (Πραξ. ια΄ 19 – 30) και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα (Ιω. δ΄ 5 – 42) της Κυριακής της Σαμαρείτιδος.

22.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ - Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στην Ανάσταση κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας. Σήμερα, το θέμα είναι: «Η Ανάσταση κατά τον Άγιο Βασίλειο και τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο». Καλεσμένος είναι ο κ. Παντελής Χαμπίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής Θεολογίας του ΑΠΘ.

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο Κωνσταντίνος Παππάς διαβάζει από το βιβλίο: «Ο δερμάτινος χιτώνας» του Βίργκελ Γκεοργκίου. Μετάφραση Βασιλική Γουνελά. Εκδόσεις Ακρίτας.

ΝΥKΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 12.00 - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

02.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

04.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 22.00 - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5

05.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5