ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ99/201805.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 ΟΣΤΕΑ ΓΕΓΥΜΝΩΜΕΝΑ (Ε)
Η εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη, αναφέρεται στην προφητεία του Ιεζεκιήλ. Αναλύεται η προφητεία και συσχετίζεται με τον θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού. Καλεσμένος είναι ο κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

07.00 ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΤΗ ΚΑΜΙΝΩ (Ε)
Στην εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, γίνεται ιστορική αναφορά στο γεγονός καθώς και στο πως μας το παρουσιάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Η Σμαραγδή Καράγιωργα διαβάζει από τά βιβλία: α) «Ο προφήτης Δανιήλ, ανήρ ο αγαπητός(Δαν.9.23)», Ι.Μ.Καισαριανής, Βύρωνος καί Υμηττού, β) «Η Παλαιά Διαθήκη, τόμος εικοστός πρώτος, ο Προφήτης Δανιήλ», Αρχιμανδρίτου Ιωήλ Γιαννακόπουλου, γ) «Ερμηνεία Περικοπών Παλαιάς Διαθήκης, μετά στοιχείων εισαγωγής, τεύχος Β΄», βοήθημα, Νικολάου Μ.Παπαδοπούλου.

08.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η ακολουθία του Εσπερινού και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου μεταδίδονται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

10.30 Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ (Ε)
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο π. Στέφανος Αβραμίδης, αναφέρεται στην Ορθόδοξη εικόνα της Αναστάσεως. Στο τι απεικονίζει, στους συμβολισμούς και στο Θεολογικό της νόημα.

11.00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)
Ο Μουσικολόγος Καθηγητής Παν/μίου κ. Λάμπρος Λιάβας παρουσιάζει ήθη και έθιμα της Πρώτης Ανάστασης.

12.00 «ΠΡΟΣ ΣΕ ΠΟΙΩ ΤΟ ΠΑΣΧΑ» (Ε)
Με τον Νίκο Παπουτσόπουλο και τον Γιώργη Πρίντζιπα

13.00 Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (Ε)
Η εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα αναφέρεται στον κανόνα του Μεγάλου Σαββάτου «Κύματι θαλάσσης». Παρουσιάζονται ιστορικά στοιχεία του ποιήματος αυτού, ποιοί το έγραψαν, ποιός το μελοποίησε και σε τι αναφέρεται. Καλεσμένος είναι ο κ. Αθανάσιος Βουρλής, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

14.00 Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ (Ε)
Στην εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, γίνεται ιστορική αναφορά στο κτίσιμο, τις καταστροφές, τις ανοικοδομήσεις, τα προνόμια, τη σημασία για την Οικουμενική Ορθοδοξία και την διαχρονική προσφορά του Ναού της Αναστάσεως. Ειδική αναφορά στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός κατά την ημέρα του Μ. Σαββάτου. Καλεσμένος είναι ο Καθηγητής Παν/μίου κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης.

16.00 ΙΗΣΟΥ ΤΟΥ ΝΑΥΗ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ (Ε)
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κώστας Παππάς, έχει θέμα της τον Ιησού του Ναυή (ως το πέμπτο ανάγνωσμα του εσπερινού του Μεγάλου Σαββάτου). Καλεσμένος είναι ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, θεολόγος.

17.00 ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟ ΠΑΣΧΑ (Ε)
Με την Αδαμαντία Μπούρτζινου

18.00 ΑΚΟΛΟΥΘΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ (Ε)
Με τον Κωνσταντίνο Παππά

19.00 ΤΟ ΥΠΕΡΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (Ε)
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Ζήσιμος Βιρβίλης, αναφέρεται στο Υπερευλογημένο Σάββατο, στην ημέρα που κατέπαυσε τα έργα του ο Κύριος.

20.00 ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

21.00 «ΙΔΟΥ ΑΝΑΒΑΙΝΩΜΕΝ» (Ε)
Η εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει ο Ματθαίος Μουντές αποτελείται από έντεκα προσκυνηματικά στάσιμα στο Πάθος και στην Ανάσταση του Χριστού. Σήμερα το στάσιμο αφορά στην αναμονή της Αναστάσεως.

21.30 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Στην εκπομπή του Ρ/Σ: «Ερμηνευτικά σχόλια στον Απόστολο και στο Ευαγγέλιο της Κυριακής», ο Στέλιος Αραβαντινός αναφέρεται στο Αποστολικό (Πραξ. α΄ 1 – 8) και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα (Ιωαν. α΄ 1 – 17) της Κυριακής του Πάσχα.

22.00 «ΑΝΑΣΤΑ Ο ΘΕΟΣ» (Ε)
Η Κατερίνα Χουζούρη διαβάζει από το βιβλίο «Έσχατος εχθρός καταργείται θάνατος» του π. Αλεξάνδρου Σμέμαν. Εκδόσεις Εν Πλώ.

23.00 ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
Οι ακολουθίες του Μεσονυκτικού και του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως μεταδίδονται, σήμερα, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

02.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

04.00 Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ (Ε)
Στην εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, γίνεται ιστορική αναφορά στο κτίσιμο, τις καταστροφές, τις ανοικοδομήσεις, τα προνόμια, τη σημασία για την Οικουμενική Ορθοδοξία και την διαχρονική προσφορά του Ναού της Αναστάσεως. Ειδική αναφορά στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός κατά την ημέρα του Μ. Σαββάτου. Καλεσμένος είναι ο Καθηγητής Παν/μίου κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης.