ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ98/2018


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

07.00 «ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ» (Ε)
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του ΡΣ, που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Παππάς, αναφέρεται στις προτυπώσεις του Πάθους του Χριστού στην Παλαιά Διαθήκη. Σήμερα τα θέματα είναι: α) «Πορεία προς το εκούσιο Πάθος του Χριστού». Καλεσμένος είναι ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και β) «Τα πάθη του Χριστού στην αγιογραφία». Καλεσμένος είναι ο κ. Γιώργος Κόρδης, Ζωγράφος, Εικονογράφος.

08.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΩΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ
Η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο εσπερινός της Αποκαθήλωσης μεταδίδονται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

12.30 «ΙΔΟΥ ΑΝΑΒΑΙΝΩΜΕΝ» (Ε)
Η εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει ο Ματθαίος Μουντές αποτελείται από έντεκα προσκυνηματικά στάσιμα στο Πάθος και στην Ανάσταση του Χριστού. Σήμερα το στάσιμο αφορά στην αναμονή της Αναστάσεως.

13.00 «ΑΦΕΣ ΑΥΤΟΙΣ˙ ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ – ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΦΑΥΛΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ»
Η εκπομπή αυτή του Ρ/Σ που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος έχει θέμα: «"Άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι"- Το τέλος του φαύλου κύκλου της βίας και η συγχώρεση». Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτρης Κυριαζής, Δρ Ιατρικής- Ψυχίατρος – Παιδοψυχίατρος - Ψυχαναλυτής.

15.00 ΚΛΑΙΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ (Ε)
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Ευγενία Σπυροπούλου, αναφέρεται στην Παναγία Μητέρα του Χριστού και στη συμμετοχή της στο Θείο Πάθος.

16.00 «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΟΥΚ ΕΣΤΑΙ ΕΤΙ» (Ε)
Με τους Πέτρο Γιαρμενίτη και Μαριάνθη Χάμη.

17.00 «ΟΣΤΕΑ ΞΗΡΑ ΖΗΣΟΝΤΑΙ»
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, έχει θέμα: «Τα ξηρά οστά: σχόλια στην Προφητεία του Ιεζεκιήλ». Καλεσμένος είναι ο κ. Γιώργος Μανώλης, θεολόγος με ειδίκευση στην Ερμηνευτική Θεολογία.

18.00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Ε)
Βυζαντινό καλειδοσκόπιο
Με τον Δημήτρη Παπαγεωργίου

19.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Η ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου μεταδίδεται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Η Βασιλική Νευροκοπλή διάβασε από το βιβλίο της «Σε τέμπο κόκκινο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

02.00 ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΝΙΣΣΑΝ (Ε)
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Γιώργης Πρίντζιπας και ο Νίκος Παπουτσόπουλος, αναφέρεται στα κείμενα, στην υμνογραφία και στο τι εορτάζεται κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδος. Σήμερα, στο πρώτο μέρος η Κάτια Δανδουλάκη διαβάζει το Θρήνο της Υπεραγίας Θεοτόκου του 14ου αιώνος και ακούγεται η χορωδία του Πατριαρχείου Αντιοχείας καθώς και η χορωδία εκδόσεων του Πατριαρχείου Μόσχας στην οποία συμμετέχουν ο Κρίτων Χρυσοχοΐδης και ο π. Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης από το Άγιον Όρος. Στο δεύτερο μέρος καλεσμένος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος ο οποίος αναφέρεται στο άγιο Πάσχα όπως αυτό εορτάζεται στην Τήνο, ενώ στο τρίτο μέρος ακούγονται τα «Πάθη» του Μπάχ και το «Τετέλεσται» του Μιχάλη Αδάμη.

04.00 «ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΡΥΨΑΝΤΑ»
Ένα οδοιπορικό στα γεγονότα και νοήματα της Μ. Παρασκευής μέσα από τους ύμνους που ψάλλονται σήμερα στις εκκλησίες. Ο πρωτοψάλτης και δάσκαλος της ψαλτικής τέχνης Κώστας Αγγελίδης σε συνεργασία με εκλεκτούς καλεσμένους αναφέρεται στην υμνολογία της ημέρας. Βυζαντινές χορωδίες ψάλλουν τα εγκώμια του Επιταφίου και τους ξεχωριστούς ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής.