ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ97/2018


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

06.15 ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

07.00 Η ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ (Ε)
Η εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται στην Αρχιερατική προσευχή του Χριστού και ειδικότερα ι στις σχέσεις Θεού Πατρός και Υιού. Καλεσμένος είναι ο π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας.

08.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η ακολουθία του Εσπερινού και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου μεταδίδονται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

10.00 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ
Η ενημερωτική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη και αναφέρεται σε όλα όσα φέρνει η μέρα, έχει σήμερα τα θέματα: «Το Συναξάρι της ημέρας, ο καιρός, σαν σήμερα, παρουσίαση ενός σημαντικού γεγονότος ή προσώπου από την Ελληνική ιστορία, Εκκλησιαστική επικαιρότητα, Εκκλησιαστικές ανακοινώσεις, κοινωνικά, οικονομικά, ιατρικά, πολιτιστικά, οικολογικά θέματα, σύντομη αναφορά σε ένα τόπο της πατρίδος μας, προέλευση και σημασία γνωστών παροιμιακών εκφράσεων και επιλεγμένο απόσπασμα από σημαντικά κείμενα».

10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

11.01 Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη, αναφέρεται στην καθιέρωση της Μεγάλης Εβδομάδος και της εορτής του Πάσχα. Σήμερα, το θέμα είναι: «Η ασκητική διάσταση του Σταυρού και του Πάθους του Χριστού και του χριστιανού». Καλεσμένος είναι ο κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, Καθηγητής του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

12.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

12.01 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται στη σχέση της Δημιουργίας με την Ανάσταση τουΧριστού. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ανάσταση». Καλεσμένος είναι ο κ. Ανάργυρος Βαλτογιάννης, θεολόγος.

13.00 ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, αναφέρεται στο Πάθος του Χριστού μέσα από τους Προφήτες. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ανάλυση της προφητείας του Ιερεμία της Θ΄ Ώρας». Καλεσμένος είναι ο κ. Σταύρος Τερζής, θεολόγος – εκπαιδευτικός.

14.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

14.30 ΘΕΙΟ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (Ε)
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Νίκος Δούσης και η Μαριάνθη Χάμη, αναφέρεται στο Θείο Πάθος όπως αυτό αποτυπώνεται στη λογοτεχνία.

15.00 «Ο ΔΕ ΙΗΣΟΥΣ ΕΣΙΩΠΑ»
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα έχει θέμα: «Η σιωπή τής Ανατολής και ο θόρυβος τής Δύσης: ο περί σιωπής λόγος των κειμένων». Καλεσμένη είναι η κα Ζαμπία Αγριμάκη, Ιστορικός, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας.

16.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.01 «ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ» (Ε)
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του ΡΣ, που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Παππάς, αναφέρεται στις προτυπώσεις του Πάθους του Χριστού στην Παλαιά Διαθήκη. Σήμερα τα θέματα είναι: α) «Πορεία προς το εκούσιο Πάθος του Χριστού». Καλεσμένος είναι ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και β) «Τα πάθη του Χριστού στην αγιογραφία». Καλεσμένος είναι ο κ. Γιώργος Κόρδης, Ζωγράφος, Εικονογράφος.

17.00 ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, παρουσιάζει τις προσωπογραφίες ανθρώπων που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στο Πάθος του Χριστού. Σήμερα, το θέμα είναι: «Γραμματείς και Φαρισαίοι». Καλεσμένη είναι η κα Αικατερίνη Μπατσιόλα, υποψήφια Διδάκτωρ της Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

18.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Ε)
Ηχογραφήματα ψαλτικής τέχνης
Με τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη

19.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Η ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής μεταδίδεται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

23.30 ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΘΟΣ (Ε)
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Αλεξόπουλος αναφέρεται στις προφητείες των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης για το Θείο Πάθος.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

02.00 ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΝΙΣΣΑΝ (Ε)
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Γιώργης Πρίντζιπας και τον Νίκος Παπουτσόπουλος, αναφέρεται στα κείμενα, στην υμνογραφία και στο τι εορτάζεται κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδος. Σήμερα, στο πρώτο μέρος η Κάτια Δανδουλάκη διαβάζει κείμενα για το Θείο Πάθος και ακούγονται τα Βυζαντινά Πάθη του Μιχάλη Αδάμη. Στο δεύτερο μέρος καλεσμένος είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτων Καβατσικλής που μιλάει για τα Ιεροσόλυμα και τα άλλα Άγια προσκυνήματα, ενώ στο τρίτο μέρος καλεσμένη είναι η κα Λίτσα Χατζηφώτη που αναφέρεται στην Πάτμο και στην τελετή του Νιπτήρος.

05.00 ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (Ε)
Με τη Μαρία Δρόσου και τον Χρήστο Μαρκόπουλο