ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ71/2018


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

09.00 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Προσεγγίσεις στους όρους της πίστεως», που αναφέρεται, με εποπτικό τρόπο, στους όρους της πίστεως και τους τρόπους που οι πιστοί οδεύουν προς την θεογνωσία και παρουσιάζει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, έχει, σήμερα, θέμα: «Ο λειτουργικός χρόνος».

10.00 ΠΑΡΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΟΥ, ΔΩΣ’ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ (Ε)
Παραμύθια από την άκρη του κόσμου
Με τον Δημήτρη Προύσαλη

11.00 ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Τόποι και χώροι Ρωμιοσύνης και Ορθοδοξίας», που παρουσιάζει ο Εθνομουσικολόγος Καθηγητής Παν/μίου, κ. Λάμπρος Λιάβας, έχει σήμερα θέμα: «Μουσική και τραγούδια των Ελλήνων του Πόντου».

12.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ
Η εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, επιχειρεί να σκιαγραφήσει ραδιοφωνικά τις προσωπογραφίες σημαντικών ανθρώπων του παρελθόντος και του παρόντος. Το θέμα της σημερινής εκπομπής είναι: «Ιωάννης Πολέμης (Αθήνα 1862 - Αθήνα 28 Μαΐου 1924), ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Ίδρυσε την Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων και εξελέγη πρώτος της πρόεδρος. Έγραψε ποίηση σε γλώσσα κατανοητή, κάποτε διδακτική - πατριωτική - ηθικοπλαστική και κάποτε με ρομαντικό επίχρισμα. Κέρδισε πολλές διακρίσεις σε ποιητικούς και θεατρικούς διαγωνισμούς». Καλεσμένοι είναι: η κα Παρασκευή Κοψιδά - Βρεττού, επίτιμη Σχολική Σύμβουλος φιλολόγων, Δρ Φιλολογίας, συγγραφέας και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδος και η κα Μαρία - Ελευθερία Γιατράκου, Δρ Ιστορίας - Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

14.00 ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΔΟΓΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΗΘΟΥΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ, που αναφέρεται στην αλλοτρίωση δόγματος και ήθους όπως αυτή γίνεται από τις διάφορες αιρετικές ομάδες και παρουσιάζει ο π. Βασίλειος Γεωργόπουλος έχει, σήμερα, θέμα: «Το φαινόμενο του προσηλυτισμού».

14.30 ΓΝΗΣΙΑ ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Ε)
Με τον Γιάννη Τσιαμούλη και τον Στέλιο Κατσιάνη

15.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ - Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΩΡΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Παππάς, αναφέρεται στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και στους Κατανυκτικούς Εσπερινούς. Σήμερα το θέμα είναι: «Επισημάνσεις και σχόλια στον κατανυκτικό εσπερινό της συγγνώμης και στους κατανυκτικούς εσπερινούς της Μ. Τεσσαρακοστής». Καλεσμένος είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Νάκος, Πρόεδρος της επιτροπής ακροάσεως ιεροψαλτών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

16.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Η μουσική των προσώπων», που παρουσιάζουν ο Γιώργος Ντόβολος και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, αναφέρεται στην προσωπική καλλιτεχνική πορεία σημαντικών Ελλήνων ερμηνευτών εκκλησιαστικής μουσικής και παραδοσιακών τραγουδιών. Σήμερα, το θέμα είναι: «Κωνσταντίνος Καλαϊτζάκης και Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος – Μουσικολόγοι, οργανοπαίχτες». Καλεσμένοι είναι: ο κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζάκης και ο κ. Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος, μουσικολόγοι, οργανοπαίχτες.

17.00 ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ - ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί - Ιατρικές συναντήσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Μιχαήλ Γκαγιωγιάκης, αναφέρεται σε επίκαιρα ιατρικά θέματα με καλεσμένους κορυφαία ονόματα του ιατρικού χώρου. Στην εκπομπή παρουσιάζονται ιατρικά νέα και υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής των ακροατών με ερωτήσεις. Σήμερα, το θέμα είναι: «Οδοντιατρικά θέματα». Καλεσμένος είναι ο κ. Αθανάσιος Σχοινοχωρίτης, Χειρουργός Οδοντίατρος.

18.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ Η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού μεταδίδεται από τον Ι. Ν. Αγίας Θεοδώρας Άρτης.

20.00 ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Μεγάλοι Ευεργέτες», που παρουσιάζει Σμαραγδή Καράγιωργα, έχει, σήμερα, θέμα: «Η προσωπικότητα και το έργο του Παναγή Χαροκόπου.». Καλεσμένη η κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, Αντιπρύτανις του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού.

21.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Στην εκπομπή του Ρ/Σ: «Ερμηνευτικά σχόλια στον Απόστολο και στο Ευαγγέλιο της Κυριακής», ο Στέλιος Αραβαντινός αναφέρεται στο Αποστολικό (Εβρ. δ΄ 14 – ε΄ 6) και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα (Μαρκ. η΄ 34 – θ΄ 1) της Κυριακής Γ΄ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως).

22.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ - Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ακολουθίας του Όρθρου κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Σήμερα το θέμα είναι: «Η ακολουθία του Όρθρου κατά την Γ΄ και την Δ΄ Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής». Καλεσμένος είναι ο κ. Γιώργος Ντόκος, θεολόγος.

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο Κωνσταντίνος Παππάς διαβάζει από το βιβλίο: «Λειτουργία και ζωή» του π. Αλεξάνδρου Σμέμαν.

ΝΥKΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 12.00 - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

02.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

04.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 22.00 - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5

05.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5