ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ43/2018


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 ΨΑΛΜΟΙΣ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙΣ (Ε)
Με το Νικόλαο Νικολάου

06.30 ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ (Ε)
Με την Ιωάννα Κατσούλα

07.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ, Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΘΕΣΠΙΩΝ ΚΥΡΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
Η ακολουθία του Όρθρου, η Θεία Λειτουργία και η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Θεσπιών κυρίου Συμεών μεταδίδονται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

11.00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)
Παραδοσιακή μουσική από όλο τον κόσμο
Με τον Λάμπρο Λιάβα

12.00 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Το τραπέζι της Κυριακής» που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος έχει σήμερα θέμα: «Προσεγγίζοντας ζητήματα Χριστιανικής Βιοηθικής: η κλωνοποίηση». Καλεσμένοι είναι: ο κ. Μιλτιάδης Βάντσος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, ο π. Αθανάσιος Γκίκας, Καθηγητής Ποιμαντικής και Εξομολογητικής στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Ιωάννης.

14.00 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (Ε)
Στην εκπομπή του Ρ/Σ: «Ερμηνευτικά σχόλια στον Απόστολο και στο Ευαγγέλιο της Κυριακής», ο Στέλιος Αραβαντινός αναφέρεται στο Αποστολικό (Α΄ Κορ. η΄ 8 – θ΄ 2) και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα (Ματθ. κε΄ 31 – 46) της Κυριακής των Απόκρεω.

14.30 ΓΝΗΣΙΑ ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Ε)
Με τον Γιάννη Τσιαμούλη και τον Στέλιο Κατσιάνη

15.00 ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΖΩΗ (Ε)
Με τον π. Αμβρόσιο Σταμπλιάκα και τον Θεόφιλο Ατματζίδη.

16.00 «ΩΣ ΕΜΕΓΑΛΥΝΘΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ, ΚΥΡΙΕ· ΠΑΝΤΑ ΕΝ ΣΟΦΙΑ ΕΠΟΙΗΣΑΣ» (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Ὡς ἐμεγαλύνθη τὰ ἔργα σου, Κύριε· πάντα ἐν σοφίᾳ ἐποίησας» που παρουσιάζει ο κ. Στέφανος Μπινιάρης αναφέρεται στη ρύπανση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα, η εκπομπή έχει θέμα: «Η ρύπανση της ατμόσφαιρας. Μέρος ΚΒ΄ - Η μείωση του όζοντος της στρατόσφαιρας και η αύξηση της βλαβερούς ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας Β επάνω στην επιφάνεια της γης. Επιπτώσεις της αύξησης αυτής στον άνθρωπο (δέρμα, μάτια, ανοσοποιητικό σύστημα), στα φυτά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα».

16.30 Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Την εκπομπή του Ρ/Σ: «Η Θεολογία στη ζωή μας», παρουσιάζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Σήμερα, η εκπομπή έχει θέμα: «Νήψη και νηπτικός».

17.00 ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ (Ε)
Την εκπομπή του Ρ/Σ: «Σκοποί του τόπου μας», παρουσιάζει ο Πέτρος Ανδρουτσόπουλος. Σήμερα το θέμα είναι: «Σκοποί του τόπου μας από την Ρούμελη».

18.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Εσπερινού μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

18:30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Στη σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει από το βιβλίο «Ο δρόμος των ασκητών» του Tito Colliander. Εκδόσεις Ακρίτας.

19.00 ΒΙΒΛΙΟΝ ΑΝΕΩΓΜΕΝΟΝ (Ε)
Στην εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός παρουσιάζει και σχολιάζει το βιβλίο: «Ο πληγωμένος αετός – Γρηγόριος ο Θεολόγος» του Στυλιανού Παπαδόπουλου. Εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΜΥΣΤΙΚΟ ΦΩΣ. ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΔΥΜΑ
19.30 ΨΑΛΜΟΙΣ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙΣ (Ε)
Με το Νικόλαο Νικολάου

20.00 ΑΠΟ ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΤΕΧΝΗ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο π. Πέτρος Μινώπετρος, έχει, σήμερα, θέμα: «Η ζωή και το έργο του Μανουήλ Πανσέληνου». Καλεσμένος είναι ο κ. Γεώργιος Κόρδης, Επίκουρος Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών, Ζωγράφος και Αγιογράφος.

21.00 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΨΑΛΩ ΤΩ ΘΕΩ ΜΟΥ ΕΩΣ ΥΠΑΡΧΩ (Ε)
Ερμηνεία και ανάλυση των Ψαλμών του Δαυίδ
Με τον π. Ματθαίο Χάλαρη

22.00 ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΑΚΥΛΑΣ ΚΑΙ ΠΡΙΣΚΙΛΛΑ (Ε)
Το θέμα του σημερινού μεγάλου αφιερώματος του Ρ/Σ είναι: «Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα». Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος. Καλεσμένοι είναι: η κα Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Λέκτορας της Καινής Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και ο π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, Δρ Θεολογίας.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ 12.00 – ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

02.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

04.00 ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: ΤΡΙΩΔΙΟ (Ε)
Το θέμα του σημερινού μεγάλου αφιερώματος του Ρ/Σ είναι: «Τριώδιο». Την εκπομπή παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα. Καλεσμένος είναι ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, Δρ Θεολογίας στον Τομέα της Λειτουργικής, Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.