ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ42/2018


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο Κωνσταντίνος Παππάς διαβάζει από το βιβλίο: «Τρυφερή ενδοχώρα» της Αλέκας Ρίτσου, που αποτελεί μυθιστορηματική βιογραφία του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω. Εκδόσεις Αρμός.

07.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ, Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Η ακολουθία του Όρθρου, η Θεία Λειτουργία και η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Μάνης κυρίου Χρυσοστόμου μεταδίδονται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

11.00 ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Τόποι και χώροι Ρωμιοσύνης και Ορθοδοξίας»,
που παρουσιάζει ο Εθνομουσικολόγος Καθηγητής Παν/μίου, κ. Λάμπρος Λιάβας έχει σήμερα θέμα: «Οι Έλληνες του Καυκάσου».

12.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ
Η εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, επιχειρεί να σκιαγραφήσει ραδιοφωνικά τις προσωπογραφίες σημαντικών ανθρώπων του παρελθόντος και του παρόντος. Το θέμα της σημερινής εκπομπής είναι: «Βασίλειος Νόνης - Μουσουργός βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, πρωτοψάλτης και κανονιέρης, άριστος γνώστης του καλοφωνικού ειρμολογίου». Καλεσμένοι είναι: ο κ. Δημήτριος Νεραντζής, Άρχων Διδάσκαλος του Αποστόλου της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο π. Θεόδωρος Παπαγιάννης, Προϊστάμενος του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιλίου (Παναγία Παλατιανή), Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, ο π. Γεώργιος Τζάβλας, Προϊστάμενος του Ι. Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου Αγίου Νικολάου Λασιθίου Κρήτης, θεολόγος - εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαιδεύσεως, Διευθυντής Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων «Άνθη της Πέτρας» και ο κ. Ανδρέας Γιακουμάκης, Διδάσκων Καθηγητής στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγίου Τίτου Ηρακλείου Κρήτης.

14.00 ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΔΟΓΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΗΘΟΥΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ, που αναφέρεται στην αλλοτρίωση δόγματος και ήθους όπως αυτή γίνεται από τις διάφορες αιρετικές ομάδες και παρουσιάζει ο π. Βασίλειος Γεωργόπουλος έχει, σήμερα, θέμα: «Οι λόγοι υπάρξεως των προτεσταντικών αιρέσεων».

14.30 ΓΝΗΣΙΑ ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Ε)
Με τον Γιάννη Τσιαμούλη και τον Στέλιο Κατσιάνη

15.00 ΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΕΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Η Ορθόδοξη εικονογραφική τέχνη σήμερα», που παρουσιάζει ο Καθηγητής Παν/μίου κ. Γεώργιος Κόρδης, έχει σήμερα τα θέματα: α) «Οι πνευματικές προϋποθέσεις του αγιογράφου» και β) «Είδη εικόνων: υποστατικές, συμβατικές, Θεολογικές».

16.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Η μουσική των προσώπων», που παρουσιάζουν ο Γιώργος Ντόβολος και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, αναφέρεται στην προσωπική καλλιτεχνική πορεία σημαντικών Ελλήνων ερμηνευτών εκκλησιαστικής μουσικής και παραδοσιακών τραγουδιών. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ηλίας Μαντικός – Δεξιοτέχνης στο κανονάκι». Καλεσμένος είναι ο κ. Ηλίας Μαντικός, δεξιοτέχνης στο κανονάκι.

17.00 ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ - ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί - Ιατρικές συναντήσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Μιχαήλ Γκαγιωγιάκης, αναφέρεται σε επίκαιρα ιατρικά θέματα με καλεσμένους κορυφαία ονόματα του ιατρικού χώρου. Στην εκπομπή παρουσιάζονται ιατρικά νέα και υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής των ακροατών με ερωτήσεις. Σήμερα, το θέμα είναι: «Θυρεοειδής και ενδοκρινείς αδένες». Καλεσμένος είναι ο κ. Σταύρος Τσιριγωτάκης, εξειδικευμένος χειρουργός για τον θυρεοειδή και τους ενδοκρινείς αδένες.

18.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ»
Η ακολουθία του Εσπερινού και το κήρυγμα της «Φωνής Κυρίου» μεταδίδονται από τον Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου.

19.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Στη σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει από το βιβλίο «Σιναΐτικα κείμενα - Το Γεροντικό του Σινά». Εκδόσεις της Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.

20.00 ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Μεγάλοι Ευεργέτες», που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, έχει, σήμερα, θέμα: «Οι Μεγάλοι Ευεργέτες: Διονύσιος Αιγινίτης, Θεόδωρος Αρεταίος, Γεώργιος (Ζωρζής) Δρομοκαΐτης, Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, Ευγένιος Ευγενίδης, Βασίλειος Ζαχαρίου (Ζαχάρωφ), Νικήτας Τζάννες».

21.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Στην εκπομπή του Ρ/Σ: «Ερμηνευτικά σχόλια στον Απόστολο και στο Ευαγγέλιο της Κυριακής», ο Στέλιος Αραβαντινός αναφέρεται στο Αποστολικό (Α΄ Κορ. η΄ 8 – θ΄ 2) και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα (Ματθ. κε΄ 31 – 46) της Κυριακής των Απόκρεω.

22.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ – ΑΓΙΟΙ ΠΕΝΤΕ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, η Αδαμαντία Μπούρτζινου παρουσιάζει το βίο, το μαρτύριο των Αγίων Νεομαρτύρων και τις ευεργετικές επιπτώσεις της θυσίας τους τόσο για την πίστη όσο και για την πατρίδα μέχρι να φτάσουμε στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Καλεσμένος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο Κωνσταντίνος Παππάς διαβάζει από το βιβλίο: «Λειτουργία και ζωή» του π. Αλεξάνδρου Σμέμαν.

ΝΥKΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 12.00 - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

02.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

04.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 22.00 - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5

05.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5