ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ4/2018


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.00 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ
Η ενημερωτική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Παππάς και αναφέρεται σε όλα όσα φέρνει η μέρα, έχει σήμερα τα θέματα: «Το Συναξάρι της ημέρας, ο καιρός, σαν σήμερα, παρουσίαση ενός σημαντικού γεγονότος ή προσώπου από την Ελληνική ιστορία, Εκκλησιαστική επικαιρότητα, Εκκλησιαστικές ανακοινώσεις, κοινωνικά, οικονομικά, ιατρικά, πολιτιστικά, οικολογικά θέματα, σύντομη αναφορά σε ένα τόπο της πατρίδος μας, προέλευση και σημασία γνωστών παροιμιακών εκφράσεων και επιλεγμένο απόσπασμα από σημαντικά κείμενα».

09.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

09.30 ΒΗΘΛΕΕΜ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Παππάς, αναφέρεται σε βιβλικές (Κείμενα Παλαιάς και Καινής Διαθήκης) και εξωβιβλικές μαρτυρίες καθώς και σε ιστορικά, γεωγραφικά και κοινωνικά στοιχεία που αφορούν τη Βηθλεέμ. Καλεσμένος είναι ο π. Σπυρίδων Λόντος, υποψήφιος Διδάκτωρ Ερμηνευτικής στον Τομέα της Θεολογίας και Εφημέριος του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας.

10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

11.01 ΜΑΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΕΙΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος αναφέρεται σε βιβλικές (Κείμενα Παλαιάς και Καινής Διαθήκης) και εξωβιβλικές μαρτυρίες καθώς και σε ιστορικά, γεωγραφικά και κοινωνικά στοιχεία που αφορούν τα Μάγδαλα και τη Σαμάρεια. Καλεσμένη είναι η κα Άννα Τιρικανίδου, Δρ Καινής Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

12.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

12.01 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)
Παραδοσιακή μουσική
Με τον Λάμπρο Λιάβα

13.00 ΕΡΗΜΟΣ ΤΗΣ ΙΟΥΔΑΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΑΙΑΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Παππάς, αναφέρεται σε βιβλικές (Κείμενα Παλαιάς και Καινής Διαθήκης) και εξωβιβλικές μαρτυρίες καθώς και σε ιστορικά, γεωγραφικά και κοινωνικά στοιχεία που αφορούν την Έρημο της Ιουδαίας και την περιοχή της Περαίας. Σήμερα τα θέματα είναι: α) «Η έρημος της Ιουδαίας» και β) «Η περιοχή της Περαίας. Μέρος Α΄». Καλεσμένη είναι η κα Βίκυ Κωνσταντινοπούλου, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Βιβλικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ.

14.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

14.30 ΒΗΘΣΑΪΔΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος αναφέρεται σε βιβλικές (Κείμενα Παλαιάς και Καινής Διαθήκης) και εξωβιβλικές μαρτυρίες καθώς και σε ιστορικά, γεωγραφικά και κοινωνικά στοιχεία που αφορούν την Βηθσαϊδά. Σήμερα τα θέματα είναι: α) «Αναφορά σε συγκεκριμένα χορεία της Καινής Διαθήκης που αναφέρονται σε περιστατικά από τον βίο του Ιησού Χριστού με τους μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ανδρέα, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο», β) «Αναφορά σε βιογραφικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν τη σημασία της εκλογής των συγκεκριμένων μαθητών» και γ) «Θαυμαστά γεγονότα που σχετίζονται με την περιοχή της Τιβεριάδος όπως, οι μαθητές που βλέπουν τον Ιησού Χριστό να περπατάει πάνω στη λίμνη, η κατάπαυση της τρικυμίας, η πρώτη αλίευση, το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων στην Βηθσαϊδά». Καλεσμένος είναι ο κ. Σπύρος Βουγιουκλάκης, θεολόγος, υποψήφιος Διδάκτωρ Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ.

15.00 ΣΑΡΑΝΤΑΡΙΟΝ ΟΡΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται σε βιβλικές (Κείμενα Παλαιάς και Καινής Διαθήκης) και εξωβιβλικές μαρτυρίες καθώς και σε ιστορικά, γεωγραφικά και κοινωνικά στοιχεία που αφορούν το Σαραντάριον Όρος. Καλεσμένη είναι η κα Κατερίνα Μπατσιόλα, θεολόγος, υποψήφια Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

16.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.01 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Ε)
Από την ψαλτική τέχνη της Κωνσταντινουπόλεως
Με τον Σταμάτιο Κίσσα

17.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.01 ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, αναφέρεται σε βιβλικές (Κείμενα Παλαιάς και Καινής Διαθήκης) και εξωβιβλικές μαρτυρίες καθώς και σε ιστορικά, γεωγραφικά και κοινωνικά στοιχεία που αφορούν την Ιερουσαλήμ. Σήμερα το θέμα είναι: «Ιερουσαλήμ. Μέρος Β΄». Καλεσμένος είναι ο κ. Μανώλης Δρυλεράκης, Δρ Θεολογίας.

18.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

18.01 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Εσπερινού μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονή Ασωμάτων Πετράκη.

18.30 ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

19.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

19.01 ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος αναφέρεται σε βιβλικές (Κείμενα Παλαιάς και Καινής Διαθήκης) και εξωβιβλικές μαρτυρίες καθώς και σε ιστορικά, γεωγραφικά και κοινωνικά στοιχεία που αφορούν τη Γεθσημανή. Σήμερα το θέμα είναι: «Αναφορά στη σημασία της λέξης Γεθσημανή, στο που βρίσκεται, στις μαρτυρίες που υπάρχουν στα βιβλικά κείμενα και συγκεκριμένα στη διήγηση πριν από το πάθος και τη σταύρωση. Αναφορά επίσης, στον τάφο της Παναγίας, καθώς και στην διαφορετική τοποθεσία, που προτάθηκε από τους Ρωμαιοκαθολικούς». Καλεσμένος είναι ο κ. Παντελής Χαμπίδης, θεολόγος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

20.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ - Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, αναφέρεται στα λαογραφικά στοιχεία του πολιτισμού της Καππαδοκίας. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ήθη, έθιμα, παραδόσεις, τραγούδια και το τίμιο λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στην Νέα Καρβάλη Καβάλας. Μέρος Α΄». Καλεσμένος είναι ο κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης, Πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.

21.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Στη σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Κωνσταντίνος Παππάς διαβάζει από το βιβλίο «Ο Βίος του Χριστού» του Φρειδερίκου Γ. Φάρραρ. Μετάφραση εκ του αγγλικού Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Εκδόσεις Δόμος.

22.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΧΡΙΣΤΟΣ, «ΣΗΜΕΙΟΝ ΑΝΤΙΛΕΓΟΜΕΝΟΝ»
Η εορταστική αυτή εκπομπή του ΡΣ, που παρουσιάζει ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στην Ορθόδοξη Χριστολογία και στις Χριστολογικές αιρέσεις. Σήμερα, το θέμα είναι: «Οι αιρέσεις του μονοθελητισμού και του μονοενεργητισμού». Καλεσμένος είναι ο κ. Αλέξανδρος Καριώτογλου, Δρ Θεολογίας.

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει από το βιβλίο «Η ζωή ενός Μεγάλου - Βασίλειος Καισαρείας» του Στυλιανού Γ. Παπαδόπουλου. Εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

02.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 09.30 – ΒΗΘΛΕΕΜ

03.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 11.01 - ΜΑΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΕΙΑ

04.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 16.01 – Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

05.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5