ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ353/2017


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

09.00 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Προσεγγίσεις στους όρους της πίστεως», που αναφέρεται, με εποπτικό τρόπο, στους όρους της πίστεως και τους τρόπους που οι πιστοί οδεύουν προς την θεογνωσία και παρουσιάζει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, έχει, σήμερα, θέμα: «Εισαγωγή στην ιστορία της λατρείας της Εκκλησίας».

10.00 ΠΑΡΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΟΥ, ΔΩΣ’ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ (Ε)
Παραμύθια από την άκρη του κόσμου
Με τον Δημήτρη Προύσαλη

11.00 ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Τόποι και χώροι Ρωμιοσύνης και Ορθοδοξίας», που παρουσιάζει ο Εθνομουσικολόγος Καθηγητής Παν/μίου κ. Λάμπρος Λιάβας έχει σήμερα θέμα: «Ο Ελληνισμός της Καππαδοκίας».

12.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ
Η εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, επιχειρεί να σκιαγραφήσει ραδιοφωνικά τις προσωπογραφίες σημαντικών ανθρώπων του παρελθόντος και του παρόντος. Το θέμα της σημερινής εκπομπής είναι: «Σπύρος Ιακωβίδης (1922 – 16 Ιουνίου 2013). Προϊστορικός αρχαιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίων σέ Ευρώπη και ΗΠΑ και Ακαδημαϊκός. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχαιολόγους της γενιάς του, με σημαντικό ανασκαφικό έργο και τεράστια συμβολή στη μελέτη, ειδικότερα, του Μυκηναϊκού πολιτισμού». Καλεσμένοι είναι: η κα Αθηνά Κακούρη - Ιακωβίδου, σύζυγος του Σπύρου Ιακωβίδη, συγγραφέας κυρίως ιστορικών μυθιστορημάτων και αστυνομικών διηγημάτων, η κα Νάγια Πολυχρονάκου - Σγουρίτσα, Ομότ. Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαθήτρια του Σπύρου Ιακωβίδη, η κα Μαρία Πιπιλή, Ομότ. Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Αρχαιότητας της Ακαδημίας Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών όπου επί 20 έτη συνεργάσθηκε με τον Σπύρο Ιακωβίδη, η κα Μαρία Παντελίδου - Γκόφα, Ομότ. Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και βοηθός του Σπύρου Ιακωβίδη, η κα Ναννώ Μαρινάτου, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τομέα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο και κόρη του Καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτου που υπήρξε Καθηγητής και συνεργάτης του Σπύρου Ιακωβίδη και η κα Όλγα Παλαγγιά - Λαδοπούλου, Ομότ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαθήτριά του Σπύρου Ιακωβίδη.

14.00 ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΔΟΓΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΗΘΟΥΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ, που αναφέρεται στην αλλοτρίωση δόγματος και ήθους όπως αυτή γίνεται από τις διάφορες αιρετικές ομάδες και παρουσιάζει ο π. Βασίλειος Γεωργόπουλος έχει, σήμερα, θέμα: «Οι Πεντηκοστιανοί ΄΄θεραπευτές΄΄».

14.30 ΓΝΗΣΙΑ ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Ε)
Με τον Γιάννη Τσιαμούλη και τον Στέλιο Κατσιάνη

15.00 ΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΕΣ (Ε)
Την εκπομπή του Ρ/Σ: «Η Ορθόδοξη εικονογραφική τέχνη σήμερα», παρουσιάζει ο Καθηγητής Παν/μίου κ. Γεώργιος Κόρδης.

16.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Η μουσική των προσώπων», που παρουσιάζουν ο Γιώργος Ντόβολος και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, αναφέρεται στην προσωπική καλλιτεχνική πορεία σημαντικών Ελλήνων ερμηνευτών εκκλησιαστικής μουσικής και παραδοσιακών τραγουδιών. Σήμερα, το θέμα είναι: «Αλέξανδρος Λαμπρίδης - Μουσικολόγος». Καλεσμένος είναι ο κ. Αλέξανδρος Λαμπρίδης, μουσικολόγος.

17.00 ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ - ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί - Ιατρικές συναντήσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Μιχαήλ Γκαγιωγιάκης, αναφέρεται σε επίκαιρα ιατρικά θέματα με καλεσμένους κορυφαία ονόματα του ιατρικού χώρου. Στην εκπομπή παρουσιάζονται ιατρικά νέα και υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής των ακροατών με ερωτήσεις. Σήμερα, το θέμα είναι: «Νευροχειρουργικά θέματα. Μέρος Α΄». Καλεσμένος είναι ο κ. Αντώνιος Ανδρουλής, Νευροχειρουργός, Δρ Νευροχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

18.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ»
Η ακολουθία του Εσπερινού και το κήρυγμα της «Φωνής Κυρίου» μεταδίδονται από τον Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου.

19.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Στη σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει από το βιβλίο «Σιναΐτικα κείμενα - Το Γεροντικό του Σινά». Εκδόσεις της Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.

20.00 ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Μεγάλοι Ευεργέτες», που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, έχει, σήμερα, θέμα: «Η ζωή, η προσωπικότητα και το έργο της οικογένειας Χωρέμη και του Μικέ Συναδινού που καταγόταν από τη Χίο».

21.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Στην εκπομπή του Ρ/Σ: «Ερμηνευτικά σχόλια στον Απόστολο και στο Ευαγγέλιο της Κυριακής», ο Στέλιος Αραβαντινός αναφέρεται στο Αποστολικό (Εφεσ. ε΄ 8 - 19) και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα (Λουκ. ιη΄ 35 – 43) της Κυριακής ΙΔ΄ Λουκά.

22.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται στο ρόλο της Παναγίας στην Ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού στην Καινή Διαθήκη. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ο ρόλος της Παναγίας στην Ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο». Καλεσμένος είναι ο κ. Σωτήρης Δεσπότης, Καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών.

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο π. Διονύσιος Χατζηαντωνίου διαβάζει από το βιβλίο «Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου - Βίος και λόγοι» της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής-Χρυσοπηγής Χανίων.

ΝΥKΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 12.00 - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

02.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

04.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 15.00 - ΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΕΣ

05.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5