ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ292/2017
Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.00 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ
Η ενημερωτική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη και αναφέρεται σε όλα όσα φέρνει η μέρα, έχει σήμερα τα θέματα: «Το Συναξάρι της ημέρας, ο καιρός, σαν σήμερα, παρουσίαση ενός σημαντικού γεγονότος ή προσώπου από την Ελληνική ιστορία, Εκκλησιαστική επικαιρότητα, Εκκλησιαστικές ανακοινώσεις, κοινωνικά, οικονομικά, ιατρικά, πολιτιστικά, οικολογικά θέματα, σύντομη αναφορά σε ένα τόπο της πατρίδος μας, προέλευση και σημασία γνωστών παροιμιακών εκφράσεων και επιλεγμένο απόσπασμα από σημαντικά κείμενα».

09.00 & 10.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

09.30 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη, αναφέρεται στην ιστορία της πόλης των Αθηνών από το 1821 μέχρι σήμερα. Το θέμα, σήμερα, είναι: «Βαυβαροκρατία και Εκκλησία». Καλεσμένος είναι ο κ. Αναστάσιος Μαράς, Διδάσκων στο ΕΑΠ και στο ΕΤΟΠΑ του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

11.01 ΕΝΑΣ ΝΑΟΣ, ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΗΓΟΥΝΤΑΙ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται σε σημαντικά εκκλησιαστικά, εθνικά και ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στην πλατεία του. Το θέμα, σήμερα, είναι: «Τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά γεγονότα των νεότερων χρόνων». Καλεσμένος είναι ο κ. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας.

12.00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)
Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια
Με τον Λάμπρο Λιάβα

13.00 Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Παππάς, αναφέρεται στην τοπογραφία της πόλης των Αθηνών από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια μέχρι το 1821. Το θέμα, σήμερα, είναι: «Η προσπάθεια να στεγαστεί η πρωτεύουσα προσωρινά στον προεπαναστατικό οικισμό, ενώ ακόμη δεν είχε χτιστεί η νέα πόλη». Καλεσμένος είναι ο κ. Διονύσιος Ρουμπιέν, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

14.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

14.30 ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Παππάς, αναφέρεται σε μνημεία, συνοικίες και δρόμους των Αθηνών. Το θέμα, σήμερα, είναι: «Η περιοχή της Πλάκας. Μέρος Γ΄». Καλεσμένη είναι η κα Δήμητρα Ποτσίκα, Ξεναγός.

15.00 Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, αναφέρεται στην Αθήνα των ποιητών. Το θέμα, σήμερα, είναι: «Ο ποιητής Παπαδιαμάντης». Καλεσμένος είναι ο κ. Φώτης Δημητρακόπουλος, Ομότ. Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

16.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.01 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Ε)
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις
Με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο

17.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.01 Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στην Αθήνα των λογοτεχνών. Το θέμα, σήμερα, είναι: «Γνώμες και εντυπώσεις επιφανών για την Αθήνα». Καλεσμένη είναι η κα Ανθούλα Δανιήλ, Δρ Φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας.

18.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

18.01 Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στην Αθήνα των ζωγράφων. Το θέμα, σήμερα, είναι: «Μοντέρνα ζωγραφική στην Αθήνα από τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα έως τις μέρες μας». Καλεσμένος είναι ο κ. Αθανάσιος Μουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

19.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού μεταδίδεται από τον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών.

21.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Ο Βασίλης Σπυρόπουλος διαβάζει από το βιβλίο της Νάγιας Γάτου «Αγία Φιλοθέη – Η Αθηναία Κυρά μέσα στο χώρο και το χρόνο της ιστορίας».

22.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ - ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στη σχέση του Παπαδιαμάντη με την Ρωμαίικη παράδοση. Σήμερα το θέμα είναι: «Ελληνικός Πολιτισμός και καθημερινή ζωή στο έργο του Παπαδιαμάντη». Καλεσμένος είναι ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5
Ο Στέλιος Καλαθάς διαβάζει από το βιβλίο: «Από την 25η ώρα στην αιώνια ώρα» του Constant Virgil Gheorghiu. Εκδόσεις: «Η Έλαφος».

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

02.00 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Προσεγγίσεις στους όρους της πίστεως», που αναφέρεται, με εποπτικό τρόπο, στους όρους της πίστεως και τους τρόπους που οι πιστοί οδεύουν προς την θεογνωσία και παρουσιάζει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, έχει, σήμερα, θέμα: «Είσοδος στο πρώτο μέρος της Θείας Λειτουργίας: Ειρηνικά».

03.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 09.30 - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

04.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 16.01 – Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

05.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 22.00 - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5