ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ284/2017


ΔΣ284/2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
« ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

ΘΕΜΑ Δ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ: Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στο πλαίσιο του ευρύτερου αφιερώματος με τίτλο: «Συνάντηση Χριστιανισμού και Ελληνισμού στην Αθήνα», που προγραμμάτισε το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας, οι εκπομπές της Δ΄ εβδομάδος (Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου έως Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017), επιχειρούν να παρουσιάσουν την Αθήνα από την Ελληνική επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα.

Στην εκπομπή: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ», που μεταδίδεται 09.30 – 10.30, παρουσιάζονται τα θέματα: «Στιγμές από την ιστορία της Αθήνας» (Δευτέρα 25/9 με καλεσμένη την Μαρία Μαντουβάλου, Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ), «Εκκλησιαστική ιστορία της Αθήνας και Αρχιεπίσκοποι Αθηνών από το 1821 έως το 1945» (Τετάρτη 27/9 με καλεσμένο τον κ. Βασίλειο Κουκουσά, Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας, στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ), «Άγιοι των Αθηνών κατά τα νεώτερα χρόνια. Μέρος Α΄ - Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης και Άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός» (Πέμπτη 28/9 με καλεσμένους: τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ που αναφέρεται στον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο που μιλάει για τον Άγιο Νικηφόρο τον Λεπρό), και «Άγιοι των Αθηνών κατά τα νεώτερα χρόνια. Μέρος Β΄ - Άγιος Νικόλαος Πλανάς και Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης» (Παρασκευή 29/9 με καλεσμένους: τον Αρχιμανδρίτη π. Ιερώνυμο Νικολόπουλο, Α΄ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου και Προϊστάμενο του Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου οδού Βουλιαγμένης που αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο Πλανά και τον κ. Γεώργιο Κρουσταλλάκη, Ομότ. Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ που μιλάει για τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη) και «Βαυβαροκρατία και Εκκλησία» (Δευτέρα 2/10 με καλεσμένο τον κ. Αναστάσιο Μαρά, Διδάσκων στο ΕΑΠ και στο ΕΤΟΠΑ του Πανεπιστημίου Πειραιώς)

Στην εκπομπή: «ΕΝΑΣ ΝΑΟΣ, ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΗΓΟΥΝΤΑΙ - Σημαντικά εκκλησιαστικά, εθνικά και ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στην πλατεία του», που μεταδίδεται 11.00 – 12.00, παρουσιάζονται τα θέματα: «Ο Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών» (Δευτέρα 25/9 με καλεσμένους τον Νίκο Γραίκο, Δρ Ιστορίας της Τέχνης και τον π. Θωμά Συνοδινό, Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών), «Εθνικά και ιστορικά γεγονότα των νεότερων χρόνων. Μέρος Α΄» (Τετάρτη 27/9 με καλεσμένο τον κ. Νίκο Νικολαΐδη, υποψήφιο Διδάκτορα της Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ), «Εθνικά και ιστορικά γεγονότα των νεότερων χρόνων. Μέρος Β΄» (Παρασκευή 21/9 με καλεσμένους τον κ. Κώστα Σταματόπουλο, Ιστορικό και τον π. Πέτρο Μινώπετρο, σκηνοθέτη) και «Εθνικά και ιστορικά γεγονότα των νεότερων χρόνων. Μέρος Γ΄» (Παρασκευή 21/9 με καλεσμένους τον κ. Κώστα Σταματόπουλο, Ιστορικό και τον π. Πέτρο Μινώπετρο, Σκηνοθέτη) και «Τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά γεγονότα των νεότερων χρόνων» (Δευτέρα 2/10 με καλεσμένο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα).

Στην εκπομπή: «Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ», που μεταδίδεται 13.00 – 14.00, γίνεται αναφορά στα θέματα: «Η Αθήνα την εποχή της απελευθέρωσης - Η προεπαναστατική πόλη και η προσπάθεια να ενταχθεί στη νέα πόλη που θα σχεδιαζόταν.» (Δευτέρα 25/9 με καλεσμένο τον κ. Διονύσιο Ρουμπιέν, Επίκουρο Καθηγητή ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος), «Ο ρόλος των ευεργετών στη διαμόρφωση της νέας πόλης και η προτίμησή τους να χρηματοδοτούν εκπαιδευτικά κτήρια, που επηρέασε αποφασιστικά τη φυσιογνωμία της» ((Τετάρτη 27/9 με καλεσμένο τον κ. Διονύσιο Ρουμπιέν, Επίκουρο Καθηγητή ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος), «Η Αρχιτεκτονική της Αθήνας τα τέλη του 19ου αιώνα και τον 20ο αιώνα.» (Πέμπτη 28/9 με καλεσμένη την κα Ελένη Φεσσά, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ) και «Η πολεοδομική ιστορία των Αθηνών κατά τον 20ο αιώνα» (Παρασκευή 29/9 με καλεσμένο τον κ. Δημήτρη Καρύδη, Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ) και «Η προσπάθεια να στεγαστεί η πρωτεύουσα προσωρινά στον προεπαναστατικό οικισμό, ενώ ακόμη δεν είχε χτιστεί η νέα πόλη» (Δευτέρα 2/10 με καλεσμένο τον κ. Διονύσιο Ρουμπιέν, Επίκουρο Καθηγητή ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος),.

Στην εκπομπή: «ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ», που μεταδίδεται 14.30 – 15.00, παρουσιάζονται τα εξής θέματα: «Η περιοχή της Πλάκας. Μέρος Α΄» (Δευτέρα 25/9 με καλεσμένη την κα Δήμητρα Ποτσίκα, Ξεναγό), «Το ιστορικό κέντρο των Αθηνών. Μέρος Α΄» (Τετάρτη 27/9 με καλεσμένη την κα Άρτεμη Σκουμπουρδή, ξεναγό, ιστορικό τέχνης, συγγραφέα), «Το ιστορικό κέντρο των Αθηνών. Μέρος Β΄» (Πέμπτη 28/9 με καλεσμένη την κα Άρτεμη Σκουμπουρδή, ξεναγό, ιστορικό τέχνης, συγγραφέα) «Η περιοχή της Πλάκας. Μέρος Β΄» (Παρασκευή 29/9 με καλεσμένη την κα Δήμητρα Ποτσίκα, Ξεναγό) και «Η περιοχή της Πλάκας. Μέρος Γ΄» (Δευτέρα 2/10 με καλεσμένη την κα Δήμητρα Ποτσίκα, Ξεναγό).

Στην εκπομπή: «Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ», που μεταδίδεται 15.00 – 16.00, γίνεται αναφορά στα εξής θέματα: «Η ποίηση στην Αθήνα από τον 19ο αιώνα» (Δευτέρα 25/9 με καλεσμένη την κα Λίτσα Αγριμάκη, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ιστορικός), «Ποιητές που έγραψαν για την Αθήνα. Μέρος Α΄» (Τετάρτη 27/9, με καλεσμένο τον κ. Γιώργο Θεοχάρη, ποιητή και διευθυντή του περιοδικού ΄΄Εμβόλιμον΄΄), «Ποιητές που έγραψαν για την Αθήνα. Μέρος Β΄» (Πέμπτη 28/9, με καλεσμένο τον κ. Γιώργο Θεοχάρη, ποιητή και διευθυντή του περιοδικού ΄΄Εμβόλιμον΄΄) «Κωστής Παλαμάς» (Παρασκευή 29/9 με καλεσμένη την κα Ανθούλα Δανιήλ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας) και «Ο ποιητής Παπαδιαμάντης» (Δευτέρα 2/10, με καλεσμένο τον κ. Φώτη Δημητρακόπουλο, Ομότ. Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ).

Στην εκπομπή: «Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ», που μεταδίδεται 17.00 – 18.00, επιχειρείται να παρουσιαστούν «Λογοτέχνες της Αθήνας και οι αναφορές τους στα νερά, στα βουνά και στους δρόμους της Αθήνας» (Δευτέρα 25/9 με καλεσμένη την κα Ανθούλα Δανιήλ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας), «Λογοτέχνες της γενιάς του 1930» (Τετάρτη 27/9),«Λογοτέχνες της Αθήνας και οι αναφορές τους στα μνημεία και στους κήπους της Αθήνας» (Πέμπτη 28/9 με καλεσμένη την κα Ανθούλα Δανιήλ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας), «Λογοτέχνες της Αθήνας και οι αναφορές τους σε γεγονότα και μνημεία της Αθήνας καθώς και σε σπίτια επιφανών Αθηναίων» (Παρασκευή 29/9 με καλεσμένη την κα Ανθούλα Δανιήλ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας) και «Γνώμες και εντυπώσεις επιφανών για την Αθήνα» (Δευτέρα 2/10 με καλεσμένη την κα Ανθούλα Δανιήλ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας).

Στην εκπομπή: «Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ», που μεταδίδεται 18.00 – 19.00, γίνεται αναφορά στα θέματα: «Ζωγραφική στην Αθήνα, θρησκευτική και κοσμική, κατά τον 19ο αιώνα. Μέρος Α΄». (Δευτέρα 25/9 με καλεσμένο τον κ. Μάνο Στεφανίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ), «Ζωγραφική στην Αθήνα, θρησκευτική και κοσμική, κατά τον 19ο αιώνα. Μέρος Β΄» (Τετάρτη 27/9 με καλεσμένο τον κ. Μάνο Στεφανίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ), «Ζωγραφική στην Αθήνα, θρησκευτική και κοσμική, κατά τον 20ο αιώνα.
Μέρος Α΄» (Πέμπτη 28/9 με καλεσμένο τον κ. Δημήτριο Παυλόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ), «Ζωγραφική στην Αθήνα, θρησκευτική και κοσμική, κατά τον 20ο αιώνα.
Μέρος Β΄» (Παρασκευή 29/9 με καλεσμένο τον κ. Δημήτριο Παυλόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ), και «Μοντέρνα ζωγραφική στην Αθήνα από τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα έως τις μέρες μας» (Δευτέρα 2/10 με καλεσμένο τον κ. Αθανάσιο Μουτσόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης).

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2017
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ. 2107298222