ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ269/2017


ΔΣ269/2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Β΄ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
« ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»


ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο: «Συνάντηση Χριστιανισμού και Ελληνισμού στην Αθήνα», που προγραμμάτισε το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας, οι εκπομπές της Β΄ εβδομάδος (Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου έως Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017), επιχειρούν να αναδείξουν τη σχέση του Χριστιανισμού με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τους εκφραστές της.
Στην εκπομπή: «Συνάντηση Χριστιανισμού και Ελληνισμού στον Άρειο Πάγο», που μεταδίδεται 09.30 – 10.30, παρουσιάζεται ο σπερματικός λόγος στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, η Αθήνα λίγο πριν και μετά τη Γέννηση του Χριστού, το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου και η απήχησή του και οι Απολογητές Πατέρες.
Στην εκπομπή: «Αριστοτέλης και Χριστιανισμός», που μεταδίδεται 11.00 – 12.00, θίγονται θέματα όπως: Αριστοτέλης και πρώιμη Πατερική σκέψη, Αριστοτέλης και Ιωάννης ο Φιλόπονος, Αριστοτέλης και Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής και Αριστοτέλης και Θωμάς ο Ακινάτης.
Στην εκπομπή: «Πλάτωνας και Χριστιανισμός», που μεταδίδεται 13.00 – 14.00, γίνεται αναφορά στον Πλάτωνα και την έννοια του «Θείου», στις ιδέες του Πλάτωνα, στη σχέση του με την ύλη, την έννοια της αρετής και τέλος στις επιδράσεις της Πλατωνικής φιλοσοφίας στον Χριστιανισμό.
Στην εκπομπή: «Πλωτίνος και Νεοπλατωνισμός», που μεταδίδεται 14.30 – 15.00, παρουσιάζονται οι βασικές αρχές του νεοπλατωνισμού, η εξέλιξη του νεοπλατωνισμού και η Σχολή της Αθήνας, η Σχολή της Αλεξάνδρειας και η σχέση και η διαφορά του νεοπλατωνισμού με τον Χριστιανισμό.
Στην εκπομπή: «Κλασική παιδεία - Θουκυδίδης», που μεταδίδεται 15.00 – 16.00, γίνεται αναφορά στο πρόσωπο και στο έργο του Θουκυδίδη, στον «Επιτάφιο» του Περικλέους και στον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Στην εκπομπή: «Συνάντηση Χριστιανισμού και Ελληνισμού στον χώρο της Τέχνης», που μεταδίδεται 17.00 – 18.00, επιχειρείται να παρουσιαστεί η συνάντηση Χριστιανισμού και Ελληνισμού στην αρχιτεκτονική, μουσική, γλυπτική, ανάγλυφο, ψηφιδωτό, αγιογραφία, ζωγραφική, ποίηση.
Στην εκπομπή: «Η Αθήνα κατά τη Ρωμαϊκή εποχή», που μεταδίδεται 18.00 – 19.00, γίνεται αναφορά στην πόλη της Αθήνας κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, στους αυτοκράτορες που ασκούσαν την εξουσία αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα στον Αδριανό, στα έργα που αφιέρωσε στην Αθήνα και στη σχέση του με τους Αθηναίους. Επιπλέον παρουσιάζεται η προσωπικότητα του Ηρώδη του Αττικού και οι παρεμβάσεις του στην τέχνη, στην αρχιτεκτονική και στα «Ιερά» των Αθηνών.

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2017
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ. 2107298222