ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ86/2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Τὸ Ἑλληνικόν, ἐὸν ὅμαιμόν τε καὶ ὁμόγλωσσον,
καὶ θεῶν ἱδρύματά τε κοινὰ καὶ θυσίαι, ἤθεά τε ὁμότροπα»
(Ἡρόδοτος).


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5

Από την Δευτέρα 20 Μαρτίου έως την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή την διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου και 4 μόλις χρόνια από τη συμπλήρωση 200 ετών από την απελευθέρωση του Ελληνικού Γένους, προγραμμάτισε ένα μεγάλο αφιέρωμα με θέμα: «Εκκλησία και Εθνική Συνείδηση».
Το Αφιέρωμα εστιάζει στη μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας στη διατήρηση και διάσωση της εθνικής ταυτότητας. Στη σημασία των όρων Έλληνας, Γραικός, Ρωμηός, αλλά και Φυλή και Γένος και πατρίδα, σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Επιπλέον στις ζώνες των εκπομπών εξετάζεται το πως κατανοείται η έννοια της ταυτότητας στην αρχαία Ελλάδα και εάν οι θρησκείες επηρέαζαν και εάν επηρεάζουν την εθνική ταυτότητα των λαών και κατά πόσο.
Η εθνική συνείδηση δηλώνει κοινούς αγώνες, κοινή γλώσσα και θρησκεία και κοινές παραδόσεις. Κατά τον Ηρόδοτο οι παράγοντες διατηρήσεως της εθνικής συνειδήσεως και ταυτότητος είναι: Το όμαιμον, το ομόγλωσσον, τα κοινά των Θεών ιδρύματα, το ομότροπον. Με το «όμαιμον», δηλώνεται η κοινή καταγωγή. Με το «ομόγλωσσον», η αίσθηση γλωσσικής συνέχειας χωρίς την οποία δεν οικοδομείται και η ιστορική συνέχεια. Με «τα κοινά των Θεών ιδρύματα», δηλώνεται η θρησκεία που αποτελεί συνδετικό στοιχείο κάθε λαού. Για τους Έλληνες η θρησκεία στην αρχαιότητα κατείχε σημαντική θέση στον αυτοπροσδιορισμό τους. Αργότερα, σε δύσκολες στιγμές, όταν χανόταν ακόμη και η γλώσσα, η Ορθόδοξη Πίστη διέσωζε και το εθνικό φρόνημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τουρκόφωνοι Καππαδόκες επί Τουρκοκρατίας. Έμειναν προσηλωμένοι στο Γένος, διότι δεν απώλεσαν την Ορθόδοξη Πίστη τους. Ο Άγγλος Βυζαντινολόγος Σερ Στήβεν Ράνσιμαν παρατηρεί: Στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Εκκλησία κατώρ¬θωσε να επιβιώση και μαζί της επεβίωσε και ο Ελληνικός λαός. Τέλος με το «ομότροπον» εννοούνται τα κοινά ήθη και έθιμα, ο κοινός τρόπος ζωής ενός λαού.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία διέσωσε την εθνική συνείδηση των Ελλήνων, ιδιαίτερα στους σκοτεινούς αιώνες της τουρκοκρατίας, αλλά και στις λατινοκρατούμενες περιοχές. Το γένος έμεινε ζωντανό χάρις στην πίστη του, και έφθασε στην μεγάλη παλιγγενεσία «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία», όπως μαρτυρά η δράση του Πατροκοσμά και οι διηγήσεις των αγωνιστών του 1821.
Κληρικοί, πανεπιστημιακοί, θεολόγοι, ιστορικοί και ερευνητές αναφέρονται στη σχέση Εκκλησίας και Εθνικής Συνείδησης και ιδιαίτερα στο ρόλο της Εκκλησίας στη διαμόρφωση της Εθνικής Συνείδησης.

Οι εκπομπές αναφέρονται σε θέματα όπως:
• Εκκλησία – Θρησκείες – Εθνική Συνείδηση (09:30 – 10:30)
• Αρχαίος κόσμος και Εθνική Συνείδηση μέχρι το 325 μ.Χ. (11:00 – 12:00)
• Εθνική Συνείδηση στο Βυζάντιο και στο Μεσαίωνα (13:00 – 14:00)
• Αναγνώσματα: «Παιδεία και Εθνική Συνείδηση στον Ελληνικό κόσμο από την άλωση μέχρι τις παραμονές του 1821 (14:30 – 15:00)
• Εθνική Συνείδηση στην Τουρκοκρατία (15:00 – 16:00)
• Διαφωτισμός από το 1821 έως τις αρχές του 20ου αιώνα (17:00 – 18:00)
• Εκκλησία, Θρησκείες και Εθνική Συνείδηση, σήμερα (19:00 – 20:00)

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2017
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ. 2107298222