ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ63/2017«Τῆς μετανοίας ἄνοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα»
Κατανυκτικό τροπάριο Μεγάλης Τεσσαρακοστής

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5

Από την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που μας οδηγεί στο Πάσχα, προγραμμάτισε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σημασία και στο νόημά της. Επιγραμματικά να αναφερθεί ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ήταν η τελευταία φάση προετοιμασίας για εκείνον που επρόκειτο να βαπτιστεί, αλλά πλέον είναι μια δυνατότητα για εκ νέου εμβάθυνση και επαναπροσδιορισμό του ορθόδοξου τρόπου ζωής του πιστού.

[...] Αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο η Εκκλησία ξεχώρισε αυτές τις επτά εβδομάδες σαν μια ιδιαίτερη περίοδο μετανοίας και μας καλεί σε μια συνεχή και επίμονη πνευματική προσπάθεια. Όλα αυτά φυσικά θα πρέπει να έχουν άμεση σχέση με μένα, με την πίστη μου, την ζωή μου, την ιδιότητά μου σαν μέλος της Εκκλησίας. Έτσι λοιπόν δεν είναι πρωταρχικό μου καθήκον να προσπαθήσω να καταλάβω τί διδάσκει η Εκκλησία μου για την Μεγάλη Σαρακοστή ; Να προσπαθήσω να είμαι ένας ορθόδοξος χριστιανός, όχι κατ' όνομα μόνο, αλλά στην ίδια την ζωή ; [...] Η περίοδος αυτή είναι ένα σχολείο μετάνοιας, στο οποίο κάθε χριστιανός οφείλει να μπαίνει κάθε χρόνο, για να καταφέρει να εμβαθύνει στην πίστη του, να την επανεκτιμήσει και, αν είναι δυνατόν, ν' αλλάξει τη ζωή του. Είναι μία υπέροχη προσκυνηματική πορεία προς τις πηγές της ορθόδοξης πίστης, είναι μία εκ νέου ανακάλυψη του ορθόδοξου τρόπου ζωής. [...]
Από τον πρόλογο του βιβλίου «Μεγάλη Σαρακοστή» του π. Αλεξάνδρου Σμέμαν

Στις εκπομπές του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας γίνεται αναφορά στην Μετάνοια και στη σχέση της με την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Αναδεικνύεται η σημασία των ιδιαίτερων ακολουθιών της περιόδου αυτής και γίνεται εκτενής παρουσίαση της ακολουθίας του Όρθρου, της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, των Κατανυκτικών Εσπερινών των Κυριακών, του Μεγάλου Αποδείπνου και του Μεγάλου Κανόνα.
Κληρικοί, πανεπιστημιακοί, θεολόγοι, ιστορικοί και ερευνητές αναφέρονται στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και στη σημασία της για την προετοιμασία των πιστών για την εορτή των εορτών, το Άγιο Πάσχα.
Οι εκπομπές αναφέρονται σε θέματα όπως:
• Μετάνοια και Μεγάλη Τεσσαρακοστή (09:30 – 10:30)
• Η ακολουθία του Όρθρου κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής - Ιστορική και Θεολογική προσέγγιση (11:00 – 12:00)
• Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και Κατανυκτικοί Εσπερινοί - Ιστορική και Θεολογική προσέγγιση (13:00 – 14:00)
• Αναγνώσματα για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (14:30 – 15:00)
• Το Μέγα Απόδειπνο – Ιστορική και Θεολογική προσέγγιση (15:00 – 16:00)
• Ο Μέγας Κανών – Ιστορική και Θεολογική προσέγγιση (17:00 – 18:00)
Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2017
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ. 2107298222