ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ419/2016


ΔΣ419/2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«῾Υμεῖς δέ ἐστε σῶμα Χριστοῦ καὶ μέλη ἐκ μέρους» (Α' Κορ. ιβ' 27)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
«ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5

Από την Τρίτη 27 έως την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016, οι εκπομπές του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας 89,5 έχουν το γενικό τίτλο: «Από τη βιολογική στην εκκλησιαστική οικογένεια».
Όταν ο Θεός κάλεσε τον Αβραάμ να πορευτεί σε μία άλλη γη, την οποία θα του έδειχνε, ουσιαστικά του ζήτησε να μην αντλεί νόημα ζωής από τις ανθρώπινες - βιολογικές βεβαιότητες. Με την Ενανθρώπησή του, ο Υιός και Λόγος του Θεού ευαγγελίζεται έναν νέο τρόπο ζωής ο οποίος προϋποθέτει μία νέα γέννηση « ἐὰν μή τις γεννηθῇ ἄνωθεν » Ιωαν. γ΄ 3. Με το Βάπτισμα ο υποψήφιος πιστός γεννάται και αναγεννάται εν Χριστώ και γίνεται μέλος μιας νέας οικογένειας η οποία έχει πατέρα το Θεό. Ο πιστός πλέον δεν αντλεί το νόημα της ζωής από τις βιολογικές του σχέσεις αλλά από τη νέα του οικογένεια, την Εκκλησία. Καλείται, τον βιολογικό του τρόπο ύπαρξης να τον εκκλησιαστικοποιήσει. Η βιολογική περιτομή δεν είναι απαραίτητη πλέον, όσο η περιτομή της φιλαυτίας, του ιδίου θελήματος, ο εγκεντρισμός στο Σώμα του Χριστού.
Στο αφιέρωμα αυτό εξετάζονται οι αντιλήψεις και ο τρόπος λειτουργίας της οικογένειας τόσο στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη όσο και στη σύγχρονη εποχή. Ερευνάται η σημασία και ο τρόπος μετάβασης από τη βιολογική στην εκκλησιαστική οικογένεια. Παρουσιάζεται ο γάμος ως «Μυστήριον μέγα» και αναλύεται η ευθύνη της μητρότητος και της πατρότητος μέσα στον γάμο και από ψυχολογική άποψη.
Οι εκπομπές που πραγματοποιούνται με τη συνδρομή κληρικών, θεολόγων, καθηγητών παν/μίου και ειδικών επιστημόνων αναφέρονται σε θέματα όπως:
• Αντιλήψεις για την οικογένεια στην Παλαιά Διαθήκη
• Αντιλήψεις για την οικογένεια στην Καινή Διαθήκη
• Από τη βιολογική στην εκκλησιαστική οικογένεια
• Η οικογένεια σήμερα
• Γάμος – «Μυστήριον μέγα»
• Η ευθύνη της μητρότητος και της πατρότητος μέσα στον γάμο
Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2015
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ. 2107298222