Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Κεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως



Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Παντελεήμονος
Του Δήμου Αμπελοκήπων


Φωτογραφικό υλικό

     


Αμπελόκηποι : Η Επτάλοφος , η προσφυγιά .Ένας κόσμος που με την εγκατάσταση του στην περιοχή αυτή θεμελίωσε παράλληλα με τα σπίτια του και τις Εκκλησιές του, τα κοιμητήρια και τα παρεκκλήσια του.

Το μικρό παρεκκλήσιο (4Χ4) του Αγίου Παντελεήμονος αναλαμβάνει να το κτίσει μεγαλύτερο ο σύλλογος "Εκκλησιαστική Μέριμνα" τον Αύγουστο του 1958.

Σε ένα χρόνο από την θεμελίωση του αποπερατώθηκε και στις 02-06-1961 παραδόθηκε στον Δήμο Αμπελοκήπων για τις ανάγκες του κοιμητηριού.

Αυτός ο Ι. Ναός –απλή τρίκτλιτη βασιλική – 25 χρόνια αργότερα και μετά από απαίτηση του ευσεβούς λάου έμελλε να παραχωρηθεί από το Δήμο Αμπελοκήπων στη Ιερά Μητρόπολη Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως.

Για ένα περίπου χρόνο λειτούργησε άτυπα ως ενορία ενώ επίσημα ιδρύθηκε η ενορία στις 19-03-1987 (ΦΕΚ37/1987).

Ένα χρόνο αργότερα και μετά την ανακομιδή των λειψάνων από τους τελευταίους τάφους, θεμελιώθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως κυρό Διονύσιο στις 29-10-1989 ο νέος Ι. Ναός, ενώ στο επόμενο εξάμηνο γκρεμίστηκε ο προηγούμενος.

Ο νέος Ι. Ναός ο οποίος κτίστηκε και αποπερατώθηκε εσωτερικά και εξωτερικά σε 9 χρόνια είναι βυζαντινού ρυθμού στον τύπο του σταυροειδούς μετά τρούλλου με 2 καμπαναριά, που τοποθετημένα στην πρόσοψη δημιουργούν την αίσθηση ότι ι Ι. Ναός είναι κυκλοτερής (ροτόντα).

Στον Ι. Ναό αυτό παρατηρεί κανείς τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά του στοιχειά και την εξωτερική του επένδυση όπου πέτρες, κεραμικά και μαρμαροκολόνες εναλλάσσονται αρμονικά.

Κειμήλιων στερείται ο Ι. Ναός πλην τεσσάρων Ι. Εικόνων της περιόδου 1822-1899. Θησαυρισμένα Ι. Λείψανα : Αγίου Παντελεήμονος, Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, εκ των Αγίων Τεσσαράκοντα , εκ των εν Σινά και ΡαIθώ και των εν Παλαιστίνη αναιρεθέντων πατέρων και του Αγίου Ευθυμίου.


Ο Ι. Ναός έχει τέσσερα εσωτερικά παρεκκλήσια : των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω, του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, καθώς και ένα εξωτερικό παρεκκλήσι : των Αγίων Μυροφόρων (το παλαιό οστεοφυλάκιο που επενδύθηκε εξωτερικά και ιστορήθηκε εσωτερικά την ιδία περίπου περίοδο που διαρκούσε η ανέγερση του κυρίως Ι. Ναού).

Το ως άνω κείμενο για την Ιστορία του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Του Δήμου Αμπελοκήπων είναι από το βιβλίο "ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΝ" Της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως εν έτη 1999.