Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Κεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2010

Φθιώτιδος


ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (20/04/2010)

29ο ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι 250 Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με την ευκαιρία του 29ου Ιερατικού Συνεδρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, που έλαβε χώρα την Τρίτη 20 Απριλίου 2010 στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης, και μετά από την εμπνευσμένη εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ και την εμπεριστατωμένη Ομιλία του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ελλογιμωτάτου Καθηγητού κ. Ιωάννου Κογκούλη, με θέμα: «Ο παιδαγωγικός ρόλος της Εκκλησίας, της Ενορίας και του ιερού Κλήρου στον σύγχρονο κόσμο», αποφασίσαμε τα κάτωθι:

1. Διατρανώνουμε και να διακηρύσσουμε την πίστη μας στην ιστορική αλήθεια, ότι «ο Ελληνισμός μεγαλούργησε μέσω της συμμαχίας του με τον Χριστιανισμό» (Κων. Παπαρρηγόπουλος) και ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας πρόσφερε τα πάντα στην επιβίωση και ανάσταση της Ελληνικής Πατρίδος.

2. Υπογραμμίζουμε το γεγονός, ότι η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία υπήρξε κατά τη διάρκεια της ιστορικής πορείας του ΄Εθνους μας, όχι μόνο η Κιβωτός της Σωτηρίας των πιστών μελών της, αλλά και ο θεματοφύλακας της εθνικής συνειδήσεως και ταυτότητας, της ελληνικής γλώσσας και της ιδιοπροσωπείας του Γένους των Ελλήνων.

3. Τονίζουμε με ιερή καύχηση την αναντίρρητη πραγματικότητα, ότι και σήμερα, που η κοινωνία μας διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως κρίση αξιών, ήθους και πνευματικού πολιτισμού, η Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία του Χριστού, υπηρετεί με τη θεία λατρεία, το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό της έργο και την Ορθόδοξη αγωγή, την ενότητα και την προκοπή του λαού μας, πέρα και πάνω από κόμματα, και την προσήλωσή του στις καθαρές πηγές της ελληνορθόδοξης Παράδοσής μας.

4. Επισημαίνουμε, ότι στην επιχειρούμενη αλλοτρίωση της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα στη μετάλλαξη της ελληνικής νεολαίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία εισηγείται ταπεινά στα παιδιά της όχι μια στεγνή γνώση, αλλά «την υγιαίνουσα παιδεία», χαρακτηριστικά της οποίας είναι: «η Σοφία, η Ζωή, ο Αγιασμός, η Δύναμις, το Φως το Αληθινόν» και θέλει να οδηγήσει τα νειάτα όχι στη δουλικότητα και τον καταναλωτισμό, αλλά στην «ελευθερίαν της δόξης των τέκνων του Θεού».

5. Εφιστούμε την προσοχή όλων των Ορθοδόξων Ελλήνων, ότι μέσα στη σύγχρονη Ενωμένη Ευρώπη, χωρίς να καταργούμε το σεβασμό προς τους άλλους λαούς, είναι αδήριτη ανάγκη να διατηρήσουμε ακέραιη και συνεχή την ορθόδοξη πνευματική ιδιαιτερότητά μας, η οποία συναπαρτίζεται και εκφράζεται από την Ιστορία μας, τη Γλώσσα μας, την Θεολογία μας, τη θεία Λατρεία μας, οπωσδήποτε και από τα Σύμβολά μας, της Πίστεως και της Πατρίδας, τα οποία όλα μαζί συνιστούν την Ταυτότητά μας ως Ορθοδόξων Ελλήνων.

6. Τέλος, είμαστε στο πλευρό της δοκιμαζόμενης Ελληνικής κοινωνίας, μέρος και εμείς του σώματος αυτής, και συμπαριστάμεθα στον χειμαζόμενο λαό με την προσευχή μας και την έμπρακτη αγάπη μας. Είμαστε όμως αντίθετοι σε όλα όσα τεκταίνονται εις βάρος της ελευθερίας, της προκοπής και της ιστορικής διαχρονικότητας του Παραδόσεώς μας και δεν θα αποδεχτούμε την επιχειρούμενη διάλυση της οικογένειας και την καθαίρεση των Ιερών μας Συμβόλων.


ΛΑΜΙΑ, 20 Απριλίου 2010

Άπαντες οι Ιερείς
(Ιεροκήρυκες, Ηγούμενοι, Εφημέριοι, Διάκονοι)
της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος