html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2009

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


- Δελτίο τύπου 14/6/2001

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (06/10/2009)


ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Αύριο Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2009, εορτή των Αγίων Τριών Μαρτύρων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει το πρωί στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Τριών Μαρτύρων Ανεμομύλου Κέρκυρας.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Κοντοκαλίου.


ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18-35

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στα πλαίσια της προσπάθειας συνάντησης και επικοινωνίας με τους νέους του τόπου μας, συνεχίζει για έβδομη χρονιά την λειτουργία συνάξεως για τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, για τους εργαζομένους νέους και νέες, όπως επίσης και για τους Αποφοίτους Λυκείου. Οι συναντήσεις θα διεξάγονται κάθε Πέμπτη και ώρα 9 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2) και η έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009. Το θέμα της χειμερινού Εξαμήνου είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ - ΘΕΟΣ Ή ΘΕΑΝΡΩΠΟΣ και θα προσεγγισθεί υπό το πρίσμα του ευαγγελικού και πατερικού λόγου της Εκκλησίας, αλλά και με σύγχρονο πνεύμα και προβληματισμό. Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.


ΣΧΟΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ»

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νεκτάριο, η έναρξη της ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ιόνιος Ακαδημία).

Στη ΣΧΟΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ», θα λειτουργούν τμήματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και είναι και για άνδρες και για γυναίκες. Οι μαθητές θα μπορούν να διδάσκονται τόσο την Βυζαντινή εκκλησιαστική παράδοση όσο και την ντόπια, αλλά και στοιχεία της ευρωπαϊκής μουσικής. Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα έχει την παροχής αναγνωρισμένων κρατικών πτυχίων, οι κάτοχοι των οποίων θα μπορούν να διδάξουν σε Ωδεία και άλλες σχολές, όπως επίσης και να αναλάβουν ιεροψάλτες ή χοράρχες σε ναούς..


ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009, η οποία είναι αφιερωμένη από την τοπική μας Εκκλησία στο νενικό έργο, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων και Νεανικών Συντροφιών των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεώς Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, αφού προηγουμένως με το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί Αγιασμός και θα διαβαστεί το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου.


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, γονείς, παιδιά,

Με τη χάρη του Θεού ξεκινούν οι κατηχητικές συναντήσεις. Η Εκκλησία μας, ως κιβωτός, καλεί τα παιδιά της να επιβιβασθούν και να διαπιστώσουν ότι η ζωή τους θα έχει νόημα εφόσον μαθαίνουν για την πίστη και το Θεό, κι αυτή η μάθηση θα γίνει αφετηρία ώστε να είναι εν επιγνώσει ορθόδοξοι.

Ζούμε σε μία εποχή θρησκευτικής συγχύσεως. Η πίστη μας δεν αντιμετωπίζεται ως αφορμή ιδεολογικού πολέμου από την κοινωνία. Δεν ενοχλεί τους πολλούς να υπάρχει η Εκκλησία. Αν μάλιστα διασώζει και τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου και του λαού, τότε υπάρχει λόγος υπάρξεώς της. Κι ενώ στη θεωρία κανείς δεν θέλει η Εκκλησία να μην υπάρχει, στην πράξη το ήθος, το βίωμα και ο τρόπος ζωής που η Εκκλησία προτείνει, ενοχλούν πολλούς.

Ενοχλούνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γιατί η Εκκλησία δεν μπορεί να συναινέσει στην ηθική ασυδοσία, στον εκμαυλισμό των συνειδήσεων, στην καταρράκωση της ποιότητας σκέψεως και ζωής των ανθρώπων, με σκοπό το κέρδος. Ενοχλούνται οι τα «φαύλα πράσσοντες», οι οποίοι μισούν το φως, γιατί τα έργα τους ελέγχονται από το φως. Ενοχλούνται αυτοί που θέλουν η ζωή μας να είναι μόνο υλιστική, να σταματά στην πέτρα του μνήματος, για να μπορούν ελεύθεροι, όπως πιστεύουν, να ικανοποιούν το θέλημά τους. Ενοχλούνται όσοι θεωρούν ότι οι κοσμικές γνώσεις τους έκαναν σοφούς. Ενοχλούνται, τέλος, όσοι έχουν προκαταλήψεις εναντίον της Εκκλησίας, γιατί θέλουν να την θεωρούν ως ένα απολίθωμα του παρελθόντος, το οποίο δεν μπορεί να ακολουθήσει τον δήθεν μοντερνισμό τους

Χωρίς όμως πίστη ο άνθρωπος δεν μπορεί να βρει νόημα στη ζωή του. Και χωρίς να γνωρίζει σε Ποιόν πιστεύει και τι πιστεύει δεν μπορεί να σταθεί με δύναμη και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό και η κατήχηση αποτελεί καθήκον της Εκκλησίας, αλλά και όλων μας έναντι των παιδιών μας, τα οποία προβληματίζονται σ’ αυτήν την εποχή και αναζητού αντισώματα ώστε να μη χάσουν τον προσανατολισμό τους. Γι’ αυτό και η Εκκλησία, εις πείσμα των καιρών θα επιμείνει στον αγώνα της για να μάθουν και να ζήσουν περισσότερο την πίστη τόσο οι νεώτεροι όσοι και οι μεγαλύτεροι.

Κι εσείς, αγαπητά μου παιδιά, ελάτε στην Εκκλησία. Το μήνυμα φέτος είναι «Μαζί με την Εκκλησία μου!». Είναι και δική σας η Εκκλησία. Σας θέλει κοντά της. Σας αγαπά και θέλει να σας οδηγήσει στο να γνωρίζετε τι πιστεύετε, ώστε τελικά να μην είναι η πνευματική ζωή κάτι το τυπικό, αλλά αφορμή για συνάντηση με το Θεό και το συνάνθρωπό μας, γνώση της Αλήθειας που ελευθερώνει.

Καλή ιεραποστολική και κατηχητική χρονιά!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ Ι.Σ.Ι. ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από την 12ης Οκτωβρίου 2009.


Εκ του Γραφείου Τύπου