html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2009

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


- Δελτίο τύπου 14/6/2001

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (18/09/2009)


ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου ιεραποστολικού έτους 2009-2010 η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων διοργάνωσε το 7ο Ιερατικό Συνέδριο, αφιερωμένο στην Ενορία. Το Συνέδριο διεξήχθη στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009 και ξεκίνησε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Ναό της Αγίας Τριάδος, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των επισκόπων, των ιερέων, των διακόνων και των μοναχών που διακόνησαν στην Ιερά Μητρόπολη.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος επεσήμανε ορισμένα φαινόμενα τα οποία εμποδίζουν την υγιή λειτουργία της Ενορίας, όπως είναι το εκκοσμικευμένο πνεύμα, αλλά και η έλλειψη κατήχησης κλήρου και λαού, τόνισε στους ιερείς ότι είναι απαραίτητη η αυτοκριτική για τις παραλείψεις ώστε η ενορία να γίνει κέντρο της λειτουργικής και πνευματικής ζωής κάθε τόπου και έδωσε οδηγίες ώστε τόσο οι ίδιοι, όσο και οι ενορίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε η Ενορία να αναδιοργανωθεί, με ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή και συνεχή τέλεση της θείας λειτουργίας και την ενεργοποίηση του λαϊκού στοιχείου.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Κατόπιν, στην εισήγησή του με θέμα «Ενορία: θεωρία και πράξη», ο Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Βελέτζας, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, επεσήμανε το εκκλησιολογικό υπόβαθρο της ενορίας, ενώ τόνισε ότι πολλές φορές σήμερα μιλούμε για το Χριστό, χωρίς να ζούμε το Χριστό. Υπάρχει ανάγκη οι ιερείς σήμερα να μετέχουν πρωτίστως στο μυστήριο της Εκκλησίας γνωρίζοντας τις διαστάσεις της αποστολής τους να έχουν ιερατική αυτοσυνειδησία, να αγωνίζονται για την εν Χριστώ μεταμόρφωση της ζωής τους και να αποτελούν «το άλας της γης», κατά τον Κυριακό λόγο. Πρότεινε η κατήχησης να διεξάγεται με την μορφή διαλόγου με τους πιστούς και να αποσκοπεί στο να οδηγήσει το λαό του Θεού, μικρότερους και μεγαλύτερους στην Εκκλησία , ενώ θεώρησε ιδιαιτέρως αναγκαία την συνεχή επιμόρφωση των ιερέων. Η εποχή μας χρειάζεται «ψυχή και Χριστό» και οι ιερείς οφείλουν να το ζήσουν και να το περάσουν αυτό στην κοινωνία.

Δεύτερος εισηγητής ήταν ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος μίλησε με θέμα «Η φιλανθρωπία στην ενοριακή ζωή. Ο εισηγητής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι φιλανθρωπία δεν σημαίνει μόνο την υλική συμπαράσταση στους ανθρώπους. Φιλανθρωπία είναι η μίμηση του φιλανθρώπου Θεού και έχει να κάνει με την πνευματική ελεημοσύνη, δηλαδή με την μέριμνα για την σωτηρία των ανθρώπων, με την αγάπη που εκφράζεται με την συγχωρητικότητα, την πραότητα, την προσευχή για όλους, την συμπαράσταση στους εμπερίστατους. Η εποχή μας ζητά από την Εκκλησία μόνο την υλική βοήθεια. Η Εκκλησία, χωρίς να παραθεωρεί αυτόν τον τομέα, οφείλει να δείξει στους ανθρώπους ότι η αποστολή της είναι πρωτίστως πνευματική και να καλλιεργήσει δια του όλου έργου της το χριστιανικό ήθος στον κόσμο. Στην απληστία, την ραθυμία και τη ευκολία που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ζωή, η Εκκλησία δια της ενορίας οφείλει να αντιτάξει την στενή και τεθλιμμένη οδό της αγάπης και της συνεχούς προσφοράς, όχι μόνο υλικής, αλλά κυρίως πνευματικής.

Τρίτος εισηγητής ήταν ο Πρωτ. Κωνσταντίνος Τζαφέστας, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης Κερκύρας, ο οποίος μίλησε με θέμα «Παρεκκλίσεις στο τυπικό κατά την τέλεση των μυστηρίων και των ιερών ακολουθιών». Ο εισηγητής επεσήμανε ορισμένα λάθη που γίνονται κατά την τέλεση των μυστηρίων και των ιερών ακολουθιών, τα οποία εμποδίζουν τόσο στους ιερείς, όσο και τους πιστούς να συμμετέχουν ενεργά στην λατρευτική ζωή, αλλά και προκαλούν σύγχυση σ ‘ αυτήν, επισημαίνοντας την ανάγκη για λειτουργική αναγέννηση στις ενορίες, με την συνεχή τέλεση των ακολουθιών και την παρουσία του ιερέα στη ζωή της ενοριακής κοινότητας.

Μετά το γεύμα, οι ιερείς χωρίστηκαν κατά αρχιερατικές περιφέρειες, όπου συζήτησαν εκτενέστερα τις εισηγήσεις και το απόγευμα το Συνέδριο έκλεισε με τα πορίσματα που κάθε αρχιερατική περιφέρεια παρουσίασε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο και στην ολομέλεια.

Ο Σεβασμιώτατος, κλείνοντας το ιερατικό συνέδριο, ζήτησε από όλους περαιτέρω ενεργοποίηση για να γίνει η Ενορία κύτταρο της εκκλησιαστικής ζωής και να αποτελέσει το κέντρο του κοινωνικού, πνευματικού και ιεραποστολικού έργου της Εκκλησίας, σε μία εποχή όπου δεν υπάρχουν συλλογικοί θεσμοί και οι αξίες διέρχονται κρίση.

Χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Αθανασίου, ο Αντιδήμαρχος Κερκυραίων κ. Κουρής, ενώ μηνύματα απέστειλαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας και η Βουλευτής κ. Γκερέκου.


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος έλαβε μέρος στις λατρευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Καλαμπάκα, επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Βησσαρίωνος, πολιούχου της πόλεως, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας μίλησε κατά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε την ημέρα της εορτής 15 Σεπτεμβρίου 2009.


Εκ του Γραφείου Τύπου