html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2009

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


- Δελτίο τύπου 14/6/2001

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (27/08/2009)


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η εκδρομή της συνάξεων των φοιτητών, επιστημόνων και εργαζομένων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων με προορισμό την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία από τις 17 ως τις 24 Αυγούστου 2009. Η σύναξη είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί όλα τα ιστορικά προσκυνήματα της Πόλης, την Αγία Σοφία, την Μονή της Χώρας, την Μονή του Μπαλουκλή, την Βλαχέρνα, τα τείχη της Πόλης, τον Βυζαντινό Ιππόδρομο, να ξεναγηθεί στην ελληνική παροικία της Πόλης μέσα από μία όμορφη βόλτα στον Βόσπορο, αλλά και να έρθει σε επικοινωνία με το ελάχιστο ελληνικό στοιχείο που απομένει στο νησί Πρίγκηπος.

Εκτός όμως από την Κωνσταντινούπολη, οι εκδρομείς επισκέφθηκαν και την Καππαδοκία, όπου τόσο ο Ελληνισμός όσο και η χριστιανική πίστη και παράδοση έχουν αφήσει έντονα τα σημεία της παρουσίας τους κατά τη διάρκεια της Ιστορίας, παρότι, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923-1924 δεν έχουν απομείνει καθόλου Έλληνες εκεί.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Με αφετηρία το ιστορικό Προκόπι, οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στις περίφημες λαξευτές εκκλησίες στα σπήλαια του Κοράματος, να επισκεφθούν παλιά ελληνικά αρχοντικά στην Σινασσό, το φαράγγι του Περιστρέμματος, με τους ναούς και πάλι μέσα στους βράχους, την Μαλακοπή και τις υπόγειες πόλεις, όπου μέχρι και έξι μήνες Ρωμηοί και μουσουλμάνοι ζούσαν πολλά μέτρα κάτω από τη γη, μέχρις ότου περάσουν οι διάφορες επιδρομές, τον ιστορικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στην Καρβάλη, που είναι σήμερα τζαμί, αλλά και το σπήλαιο όπου έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με στοιχεία του σύγχρονου τουρκικού πολιτισμού, όπως είναι η μουσικο-θρησκευτική παράδοση, αλλά και οι άνθρωποι.

Κορυφαία στιγμή της επίσκεψης υπήρξε η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση, θύμησε στους εκδρομείς μία ρήση του μακαριστού Προκατόχου του Αθηναγόρα, ο οποίος διετέλεσε και Μητροπολίτης Κερκυρας. «Ελάτε να κοιταχτούμε» έλεγε ο μακαριστός Αθηναγόρας σε όσους επισκέπτονταν το Φανάρι. Αυτή είναι και η επιθυμία του νυν Πατριάρχη, να μπορούν οι Έλληνες από όλα τα μέρη του κόσμου να έρχονται στο Φανάρι, για να μη λησμονούν την κοιτίδα της Ορθοδοξίας, να δίδουν δύναμη και θάρρος σε όσους αγωνίζονται μέσα σε αντίξοοες συνθήκες να κρατήσουν ακμαία την ορθόδοξη πίστη και παράδοση, αλλά και να διασωθεί έτσι η ουσία του ήθους μας που είναι η κοινωνία, η συνάντηση μεταξύ των ανθρώπων, η αγάπη και η χαρά.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε από τους εκδρομείς να μεταφέρουν την αγάπη του και τις ευχές του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο και τους χαιρετισμούς του προς όλο τον Κερκυραϊκό λαό, καθώς και εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Κέρκυρα.

Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός μετέφερε στον Παναγιώτατο τα σεβάσματα και την αγάπη του Μητροπολίτη μας, όπως επίσης και των πιστών της Μητροπόλεως, ενώ ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την τιμή που επεφύλαξε στη σύναξη των φοιτητών και των επιστημόνων να τους δεχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με ιδιαίτερη αγάπη. Προσέφερε μάλιστα εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου όσο και της συνάξεως ως συμβολικό δώρο στον Οικουμενικό Πατριάρχη έναν δίσκο με τα σύμβολα της Πολιτείας των Επτανησίων.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Οι εκδρομείς επέστρεψαν στην Κέρκυρα το βράδυ της 24ης Αυγούστου μεταφέροντας στον τόπο μας τα πολύτιμα βιώματα από την επίσκεψη στην Βασιλίδα των Πόλεων και την ιστορική Καππαδοκία, αλλά και την χαρά για την επικοινωνία και την γνωριμία μεταξύ τους.


Εκ του Γραφείου Τύπου