html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2009

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


- Δελτίο τύπου 14/6/2001

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (12/08/2009)


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ολοκληρώνονται στην Κέρκυρα το απόγευμα της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2009 οι εκδηλώσεις για την επέτειο του θαύματος Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο διάσωσε το νησί από την επιδρομή των Αγαρηνών το 1716.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Σε ανάμνηση του θαύματος τελέστηκε μεγάλη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου το πρωί της Τρίτης 11 Αυγούστου 2009, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και του Επισκόπου Κανώπου κ. Σπυρίδωνος οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Στην λιτανεία συμμετείχαν και οι αρχές του τόπου, όπως και πλήθος πιστών.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Κατά την λιτανεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τέλεσε δέηση μπροστά στο παλαιό φρούριο της πόλης, όπου είχε γίνει η πολιορκία της Κέρκυρας, ενώ σε προσφώνησή του προς του πολυπληθείς προσκυνητές ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε με τις πρεσβείες του Αγίου Σπυρίδωνος να πνεύσει πνευματικός άνεμος ο οποίος να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκρούσουν την πολιορκία της αθεΐας, της αμαρτίας και του κακού, που έχουν οδηγήσει τον κόσμο μας σε μια μεγάλη κρίση.

Στον Εσπερινό της παραμονής, την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009, ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος τόνισε πως ο Άγιος Σπυρίδων έκανε πράξη την προτροπή του Χριστού «Ακολούθει μοι». Ακολούθησε το ήθος που ο Χριστός πρότεινε στον κόσμο, με την πίστη, την απλότητα, την αγάπη και την αφιέρωση στην αλήθεια. Επεσήμανε μάλιστα ότι η φλόγα της πίστης είναι αυτή που δίνει νόημα σε μια ζωή χωμάτινη, η οποία αναταράζεται από τα ύδατα της αθεΐας, του φόβου του θανάτου και των πολλών βιοτικών μεριμνών και ότι όπως ο Άγιος έδειξε με το θαύματα της ανάλυσης του κεραμιδιού στα τρία στοιχεία του κατά την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, ότι η φλόγα της πίστης δίνει νόημα στη ζωή μας, έτσι και σήμερα καλούμαστε ως χριστιανοί να παλέψουμε να δώσουμε ανάλογη μαρτυρία.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το πρωί της 11ης Αυγούστου, στην Θεία Λειτουργία ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος επεσήμανε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ότι η ζωή του Αγίου Σπυρίδωνος ήταν ζωή κένωσης όσον αφορά στον εαυτό του, το ίδιον όφελος και συμφέρον, το κοσμικό φρόνημα, και ταυτόχρονα πλήρωσης του εαυτού του με την αγάπη του Χριστού. Η εποχή μας έχει πολλά να ωφεληθεί από το παράδειγμα του Αγίου, καθώς είναι μία εποχή όπου πρυτανεύει ο ατομοκεντρισμός και όχι η αγάπη, ενώ η χριστιανική μαρτυρία της θυσίας και αφιέρωσης είναι η απάντηση στα προβλήματα της ανθρωπότητας.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το απόγευμα της 11ης Αυγούστου, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ομιλητής ήταν και πάλι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος επεσήμανε ότι η ζωή της Εκκλησίας παρέχει στον άνθρωπο το βίωμα και την οδό της αγιότητας ως παράδειγμα αιωνιότητας. Η φράση του Αποστόλου Πέτρου στο όρος Θαβώρ κατά την Μεταμόρφωση «καλόν εστίν ημάς ώδε είναι», δείχνει τη χαρά που η σχέση με το Χριστό δίνει στον άνθρωπο, ενώ ο Άγιος Σπυρίδωνας, όπως και ο κάθε Άγιος, μας δείχνουν ότι είναι δυνατή η συνάντηση του ανθρώπου με το Θεό. Η εποχή μας αφήνει στο περιθώριο αυτή τη συνάντηση, όμως η Εκκλησία με απτό παράδειγμα τους αγίους της, δείχνει ότι αυτή η συνάντηση ελευθερώνει και σώζει τον άνθρωπο.

Το πρωί της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2009 τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η εορτή του Αγίου μας δίδει ένα μήνυμα ανυπέρβλητης αξίας: Τολμούμε οι χριστιανοί να ελπίζουμε σ’ έναν κόσμο που μας γεμίζει απελπισία με το ψέμα, την κακία, την κρίση που τον κυβερνούν. Τολμούμε να ελπίζουμε γιατί η ελπίδα μας είναι το πρόσωπο του Χριστού και όχι μια ιδέα ή ένα σύστημα. Τολμούμε να ελπίζουμε διότι η ελπίδα μας δεν είναι στα υλικά αγαθά ή στην πρόοδο και στην επιστήμη, αλλά στην υπερνίκηση του φόβου του θανάτου που ο Χριστός με την ανάστασή Του έφερε στον κόσμο και καρπός της ανάστασης είναι και το θαύμα της παρουσίας του Αγίου Σπυρίδωνος. Σ’ έναν κόσμο που στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τον εαυτό του, που δεν σέβεται τον ξένο, τον διαφορετικό, ούτε ακόμη και την ίδια την ιστορία, η Εκκλησία μας καλεί να ελπίζουμε στο δρόμο και το βίωμα της αγιότητας. Ο χριστιανός δεν απελπίζεται, ό,τι κι αν ακούει. Την ελπίδα του όμως διασώζει η Εκκλησία, η συκοφαντημένη και αδικημένη. Και οι Άγιοι τελικά αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη της ελπίδας.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίζονται με τον Εσπερινό το βράδυ της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2009 και με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009, στην οποία θα λειτουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.

Το απόγευμα της Πέμπτης 13 Αυγούστου τελείται η ακολουθία της Παρακλήσεως και το σκήνωμα του Αγίου επανατοποθετείται στην λάρνακα (μπάσματα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος παραμένει ανοιχτός όλο το εικοσιτετράωρο, για να χαιρετήσουν οι πιστοί το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου, το οποίο παραμένει όρθιο «στην θύρα» του τέμπλου.


ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Μετά την λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, την Τρίτη 11 Αυγούστου 2009, τελέστηκε ο Αγιασμός των επισήμων εγκαινίων των νέων Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας στην περιοχή της Πλατυτέρας.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος έκοψε και την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με τον Νομάρχη Κέρκυρας κ. Στέφανο Πουλημένο και τον Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Σωτήρη Μικάλεφ, ενώ στην συνέχεια ξενάγησε τους Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και τον Επίσκοπο Κανώπου κ. Σπυρίδωνα, καθώς και τους άλλους επισήμους και όσους παραβρέθηκαν στα εγκαίνια στο νέο κτήριο του Βρεφονηπιακού Σταθμού και στα νέα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι τα νέα γραφεία θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πιστούς και θα ανταποκριθούν στις ποιμαντικές και άλλες ανάγκες που η εποχή μας έχει γεννήσει, καθώς διαθέτουν καλύτερη τεχνολογική υποδομή και ποιοτικότερο περιβάλλον εργασίας. Ήταν ευχής έργον η δημιουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού που με τη λειτουργία του από το φθινόπωρο του 2010 θα καλύψει ανάγκες της τοπικής κοινωνίας με προνοιακό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αλλά και έδωσε τη δυνατότητα να συστεγασθούν τα γραφεία της Μητροπόλεως, το Ιστορικό Αρχείο της, όπως επίσης και να κατασκευασθεί εκκλησιαστικός ξενώνας για τη φιλοξενία Μητροπολιτών και άλλων ανθρώπων, που θα εξυπηρετήσουν το ποιμαντικό έργο της τοπικής Εκκλησίας. Μαζί με το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων, η Μητρόπολη αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά, αναβαθμίζει την περιοχή της Πλατυτέρας και αναπτύσσει ένα έργο σημαντικό, το οποίο θα ολοκληρωθεί με τη λειτουργία και του Συνεδριακού Κέντρου τα επόμενα χρόνια.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Σπυρίδωνα Μπέλλο ο οποίος χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου το έργο, όπως επίσης και τους συνεργάτες της τοπικής Εκκλησίας τον μηχανικό κ. Σπύρο Ασπιώτη και το επιτελείο του για την ανοικοδόμηση και ολοκλήρωση σε περίπου δύο χρόνια του κτηρίου.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το κτήριο επί της οδού Αρσενίου, όπου παραμένει η ιστορική έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, θα συντηρηθεί και θα ανακαινισθεί για να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο Επισκοπείο, όπου θα στεγασθούν και η Βιβλιοθήκη και η κειμηλιοθήκη της τοπικής Εκκλησίας, καθώς ήδη έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία οι απαραίτητες μελέτες.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου στην Υψηλή.

Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα ιερουργήσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης Κέρκυρας. Την Κυριακή 16 Αυγούστου 2009 θα λειτουργήσει στον Άγιο Προκόπιο.


Εκ του Γραφείου Τύπου