html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2009

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


- Δελτίο τύπου 14/6/2001

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (26/06/2009)


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Με τις εξετάσεις που διεξήχθησαν την Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Ιουνίου 2009 ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας για το έτος 2008-2009. Μετά το πέρας των εξετάσεων έγινε τελετή στην οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επέδωσε τα αποφοιτήρια του πρώτου έτους για όσους παρακολούθησαν τα μαθήματα και προβιβάστηκαν στο δεύτερο έτος.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Σχετική προσφώνηση έκανε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σχολής, πρωτοψάλτης Ιωάνης Σχώρης, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι στον πρώτο χρόνο επαναλειτουργίας της σχολής περί τους 40 και πλέον μαθητές συμμετείχαν στα μαθήματα και πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις. Τόνισε μάλιστα ότι σκοπός της Σχολής είναι να βοηθήσει ώστε να επανδρωθούν τα ψαλτήρια των ιερών ναών με ανθρώπους που γνωρίζουν την εκκλησιαστική μουσική, για να υπάρχει η δυνατότητα της μετ’ ευσεβείας και κατανύξεως συμμετοχής του λαού του Θεού στις ιερές ακολουθίες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι για την τοπική Εκκλησία κάθε τρόπος υμνωδίας του Θεού είναι ευλογημένος και αποδεκτός. Η Ιερά Μητρόπολις χαίρεται τόσο για την παρουσία χορωδιών στους ιερούς ναούς κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας, όσο και για την λειτουργία της Σχολής που ετοιμάζει τόσο ιεροψάλτες που θα στελεχώσουν τα ψαλτήρια, όσο και χορωδούς που θα αποδίδουν τη ντόπια εκκλησιαστική μουσική, τα κερκυραϊκά, όπου είναι εφικτό.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Συνεχάρη, τέλος, τόσο τους δασκάλους της σχολής, όσο και τους φοιτούντας σ’ αυτήν για την αγάπη τους για την εκκλησιαστική μουσική, το ζήλο και την φιλομάθειά τους.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Οι εγγραφές για τη νέα χρονιά θα γίνουν από 1η έως 10 Σεπτεμβρίου 2009 και τα μαθήματα γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2).


ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2009 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης Κερκύρας, όπου θα τελέσει και την εις πρεσβύτερον χειρονονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Σπυρίδωνα Μάνδυλα.

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009 ο Σεβασμιώτατος θα μεταβεί στους Παξούς, όπου θα τελέσει την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Γαίου και θα προεξάρχει της καθιερωμένης λιτανείας.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΓΑΪΟ ΤΩΝ ΠΑΞΩΝ

Όπως κάθε έτος, έτσι και φέτος η Ιερά Μητρόπολις διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή στο Γάϊο των Παξών την Κυριακή 29 Ιουνίου 2009. για να τιμήσει τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Γαΐου, μαθητού του Αποστόλου Παύλου, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων πίσω από τη Αγία Τράπεζα.

Στα πλαίσια των εορταστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων την ημέρα της εορτής Δευτέρα 29 Ιουνίου και ώρα 7:30 π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη επίσημη λιτάνευση της εικόνος του Αγίου Αποστόλου Γαΐου στο Γάϊ των Παξών.

Το εν λόγω γεγονός θα αποτελέσει μια σημαντική λατρευτική ευκαιρία και παράλληλα θα δώσει την δυνατότητα γνωριμίας και επικοινωνίας με το πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας των Παξών.

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί με το αμφίδρομο πλοίο «ΑΧΑΙΟΣ», το οποίο θα αναχωρήσει από το Νέο Λιμάνι την Δευτέρα 29 Ιουνίου και ώρα 7:00 π.μ., ενώ η επιστροφή από τους Παξούς θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 5:00 μ.μ.

Όσοι από τους πιστούς επιθυμούν να λάβουν μέρος στην προσκυνηματική εκδρομή μπορούν να απευθύνονται στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου πόλεως (π. Αθανάσιος Κοκκινόπουλος, τηλ. 26610 39316).


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Συνεχίζονται οι εγγραφές για τις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων στην Κασσιώπη. Μέσα σε μία πανέμορφη περιοχή τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν όμορφα λίγες ημέρες, μαθαίνοντας παράλληλα να ζουν κοινωνικά και χριστιανικά. Ειδικότερα, φέτος θα λειτουργήσουν οι εξής τέσσερις κατασκηνωτικές περίοδοι:

1η Περίοδος: 1 Ιουλίου- 10 Ιουλίου (Κορίτσια από την τρίτη έως και την πέμπτη Δημοτικού).

2η Περίοδος: 10-21 Ιουλίου (Αγόρια έκτης Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου).

3η Περίοδος: 21 Ιουλίου-2 Αυγούστου (Κορίτσια έκτης Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου)

4η Περίοδος: 16-26 Αυγούστου (Αγόρια από την τρίτη έως και την πέμπτη Δημοτικού).

Για τους φοιτητές και τους νέους 18-35 ετών θα διεξαχθεί φέτος εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία από τις 17 έως τις 24 Αυγούστου 2009.

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.


Εκ του Γραφείου Τύπου