Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2009

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


- Δελτίο τύπου 14/6/2001

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (05/05/2009)


Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ & ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΧΕΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Ο Άγιος Σπυρίδωνας ενώνει τους λαούς και τους ανθρώπους. Αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο ακούστηκε την Κυριακή 3 Μαΐου 2009 στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε στο Κίεβο, στη Λαύρα των Σπηλαίων, κατά το οποίο προεξήρχε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος, ενώ συλλειτουργός του ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Στο συλλείτουργο έλαβαν μέρος και άλλοι Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως επίσης και οι κληρικοί που συνόδευσαν τον Μητροπολίτη Κερκύρας στο ταξίδι στην Ουκρανία, στο οποίο μετεφέρθη η δεξιά χείρα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, που φυλάσσεται στο Ιερό Προσκύνημα στην Κέρκυρα. Συγκινητική ήταν η παρουσία εκατοντάδων πιστών που επί τρεις ώρες παρέμεναν όρθιοι και προσευχόμενοι σύμφωνα με το τυπικό των σλαβικών εκκλησιών.


Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη

Κατά το Συλλείτουργο ο Μητροπολίτης Κιέβου τόνισε την ευγνωμοσύνη του ουκρανικού λαού προς την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο που επέτρεψε την μεταφορά της δεξιάς χειρός, αλλά κυρίως τις θερμές ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη Κερκύρας, ο οποίος ανταποκρίθηκε στη θερμή ικεσία του ουκρανικού λαού να μπορέσει να προσκυνήσει έναν Άγιο που ευλαβείται όλη η Ορθοδοξία.

Σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι ο Άγιος Σπυρίδων, όπως και ο κάθε Άγιος, υπερβαίνει τους τόπους και ενώνει τους λαούς και τους ανθρώπους, καθώς η ζωή του αποτελεί την μαρτυρία της Ανάστασης του Χριστού. Σε μια εποχή όπου ο κόσμος απομακρύνεται από την πίστη και η πνευματική μαρτυρία θεωρείται ξεπερασμένη, η παρουσία των ιερών λειψάνων αποτελεί το εχέγγυο ότι η πίστη παραμένει ζωντανή και ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δε νικιέται από τους κάθε λογής πειρασμούς. Οι Άγιοι μας διδάσκουν την τόλμη με την οποία πρέπει να προχωρήσουμε στον κόσμο, ζώντας και καταθέτοντας το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού, που είναι και για μας η αρχή της προσωπικής ανάστασής μας. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας έκλεισε την προσφώνησή του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον Μακαριώτατο για την θερμή φιλοξενία και τον θαυμασμό του στον ουκρανικό λαό, που παρά τα δεινά που υπέστη από το ολοκληρωτικό καθεστώς στο οποίο έζησε, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια που παρέμειναν επί πολλά έτη κλειστά, τους επισκόπους και τους ιερείς που έζησαν στην εξορία, εντούτοις δεν έχασε το ορθόδοξο φρόνημά του και αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου κ. Βλαδίμηρος παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν της αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, στο οποίο παρακάθησαν και ο πρέσβης της Κύπρου στο Κίεβο, καθώς και εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας.

Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη

Την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Μαίου 2009 η αντιπροσωπεία της Μητροπόλεως Κερκύρας επισκέφθηκε την Συμφερούπολη της Κριμαίας, όπου βρίσκονται τα ιερά λείψανα ενός συγχρόνου μεγάλου Αγίου, του Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως Λουκά του Ιατρού. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Λάζαρος, ενώ η Κερκυραϊκή εκκλησιαστική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να τελέσει την Θεία Λειτουργία στο Ναό της Αγίας Τριάδος, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά, και να επισκεφθεί προσκυνήματα και μοναστήρια της περιοχής.

  
Επιλέξτε μια φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ανεχώρησε από το Κίεβο τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2009. Στο αεροδρόμιο τον αποχαιρέτησε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρέσβης στο Κίεβο κ. Δημητρίου. Η δεξιά χείρα του Αγίου θα παραμείνει στο Κίεβο στο Ναό των Αγίων Πάντων μέχρι και την Κυριακή 10 Μαΐου 2009, ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει τόσο στην Δυτική όσο και την Ανατολική Ουκρανία μέχρι τις 26 Μαΐου 2009.


Εκ του Γραφείου Τύπου