Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2009

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


- Δελτίο τύπου 14/6/2001

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (29/04/2009)


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΧΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ροή προσκυνητών συνεχίζεται το προσκύνημα της δεξιάς χειρός του λειψάνου του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος, το οποίο μετέφερε προς ευλογίαν του λαού της Ουκρανίας, κατόπιν αιτήματος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδιμήρου και εγκρίσεως τόσο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κερκύρας, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο.

Το λείψανο της δεξιάς χειρός βρίσκεται στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και η προσκύνηση γίνεται εν μέσω τελέσεως πλήθους ιερών ακολουθιών που αποτυπώνουν την ευλάβεια και την αγάπη του λαού της Ουκρανίας προς το πρόσωπο του Αγίου Σπυρίδωνος.


Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη

Στα πλαίσια της επίσκεψης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος μετέβη στην Λαύρα του Ποτσάεφ, στην οποία διαφυλάσσονται λείψανα πολλών Αγίων και στεγάζεται μία από τις Θεολογικές Ακαδημίες- Σεμινάρια της Ουκρανικής Εκκλησίας, όπου φοιτούν περί τους 150 ιεροσπουδαστές. Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος του Ποτσάεφ κ. Βλαδίμηρος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και τον ενθουσιασμό του για τον ερχομό της δεξιάς χειρός του ιερού λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος, την ευγνωμοσύνη του στον Σεβασμιώτατο Κερκύρας για την ανταπόκρισή του στο αίτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, που θα ενισχύσει τόσο την πίστη του λαού, όσο και θα αποτελέσει αφορμή αναπροβληματισμού των ανθρώπων για την πορεία του κόσμου μακριά από το Θεό.

Απαντώντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε την ζωντανή σχέση που ο λαός της Κέρκυρας έχει με τον Άγιο Σπυρίδωνα, όπως επίσης και το γεγονός ότι στην υλιστική εποχή την οποία ζούμε οι Άγιοι της Εκκλησίας αποτελούν την απάντηση τα πίστης σε μία ζωή που δεν έχει αξίες και στηρίγματα, που προχωρά χωρίς ηθικούς προσανατολισμούς, αλλά και σημαδεύεται από ψευδαισθήσεις ότι ο άνθρωπος μπορεί να ευτυχήσει χωρίς τον Αναστημένο Χριστό. Ευχήθηκε μάλιστα η παρουσία του Αγίου να αποτελέσει αφορμή κι για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των Εκκλησιών και, κυρίως, των λαών.

Το πρωί της Τετάρτης 29 Απριλίου 2009 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, προστάτιδα της Λαύρας του Ποτσάεβ και κατόπιν επισκέφθηκε το Θεολογικό Σεμινάριο, όπου μίλησε στους σπουδαστές, επισημαίνοντάς τους την αξία της ιερωσύνης, την ανάγκη για σεβασμό στην παράδοση του λαού και της Ορθοδοξίας, καθώς και το αγωνιστικό φρόνημα που πρέπει να τους διακατέχει. Η εποχή μας απαιτεί αγωνιστές και αφιερωμένους κληρικούς, που θα μιλήσουν με σταθερότητα για την αγάπη του Χριστού και θα δώσουν στην κοινωνία το μήνυμα της σωτηρίας και της αντίστασης στους πειρασμούς.


Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τα μοναστήρια της Αγίας Τριάδος στο Κόρετς, του Αγίου Νικολάου στη Ρίβα, καθώς και άλλες σκήτες και μοναστήρια της Δυτικής Ουκρανίας.

Την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Μαϊου 2009 ο Σεβασμιώτατος και η κερκυραϊκή αντιπροσωπεία θα επισκεφθούν την Συμφερούπολη, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του σύγχρονου Αγίου, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως Λουκά του ιατρού, ενώ την Κυριακή 3 Μαϊου 2009 θα γίνει Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Κίεβο, στο οποίο θα συλλειτουργήσουν ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.


Εκ του Γραφείου Τύπου