Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2009

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


- Δελτίο τύπου 14/6/2001

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (27/04/2009)


ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΧΕΙΡΑ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ


Πλήθη λαού συρρέουν στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου για να προσκυνήσουν τη δεξιά χείρα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, την οποία μετέφερε στην Ουκρανία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, επικεφαλής ολιγομελούς αντιπροσωπείας κληρικών και λαϊκών συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ιερού Προσκυνήματος.

Η αντιπροσωπεία αφίχθη στο Κίεβο το απόγευμα της Κυριακής 26 Απριλίου 2009, συνοδευόμενη από τον ηγούμενο της Λαύρας Αρχιεπίσκοπο Βίζγκοροντ Παύλο.


Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη

Μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας μετέβη στην Λαύρα, όπου παρέδωσε την δεξιά χείρα του Αγίου στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρο, ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να προσκυνήσει το λείψανο. Σε σύντομη προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κιέβου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Εκκλησίας της Κέρκυρας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο για την αποδοχή του αιτήματος του Ουκρανικού λαού, τονίζοντας ότι ο Άγιος Σπυρίδων ενώνει τους λαούς και τους πιστούς, καθώς αποτελεί το σημείο της Αναστάσεως, στην οποία πιστεύουν οι απανταχού της γης Ορθόδοξοι. Απαντώντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι ο Άγιος είναι οικουμενικός. Συνδέει την Κέρκυρα με όλο τον κόσμο και επεσήμανε ότι οι δεσμοί της Κέρκυρας με το λαό της Ουκρανίας θα ενισχυθούν σε πολλαπλό επίπεδο, και θρησκευτικό και πολιτισμικό και κοινωνικό. Εξέφρασε την ελπίδα ο Άγιος Σπυρίδωνας ο οποίος εργάστηκε για την ακεραιότητα της πίστεως και την ενότητα της Εκκλησίας κατά την Α’ Οικουμενική Σύνοδο να συμβάλει ώστε να αντιμετωπιστούν τα σχίσματα που υπάρχουν στην Ουκρανία.


Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Κιέβου παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας, στο οποίο παρευρέθη και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουκρανία κ. Χ. Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Μητροπολίτης Κιέβου τίμησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο με το ανώτερο παράσημο της Μητροπόλεως Κιέβου και πάσης Ουκρανίας.


Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη

Την Δευτέρα 27 Απριλίου 2009 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος παρέθεσε συνέντευξη τύπου, με την παρουσία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου κ. Βλαδιμήρου, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ της Ουκρανίας στοιχεία από τη ζωή του Αγίου Σπυρίδωνα και τονίζοντας το έλλειμμα πνευματικότητας που παρουσιάζει η εποχή μας, η οποία εστιάζει το ενδιαφέρον της μόνο στο υλιστικό πνεύμα, αρνούμενη να δει την σημασία των πνευματικών αξιών, της αγάπης προς το Θεό και το συνάνθρωπο, της απλότητας και της φροντίδας όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τον κόσμο.

Η Μητρόπολη Κιέβου παρουσίασε στους δημοσιογράφους μία ταινία για τον Άγιο Σπυρίδωνα και την Κέρκυρα, που γυρίστηκε ειδικά για την περίσταση, μέσα από την οποία εκτός από στοιχεία για τη ζωή του Αγίου παρουσιάζεται με πλήθος εικόνων και η τιμή του Αγίου στην Κέρκυρα, όπως επίσης και οι φυσικές ομορφιές, η πρόοδος και ο πολιτισμός του τόπου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το πρόσωπο του Αγίου. Η ταινία θα προβληθεί τις επόμενες ημέρες από τα μεγαλύτερα σε τηλεθέαση κανάλια της ουκρανικής τηλεόρασης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε κατόπιν την Ελληνική Πρεσβεία στο Κέβο, όπου ο πρέσβης κ. Δημητρίου και τα στελέχη της πρεσβείας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, ενημερώνοντάς τον για την παρουσία των Ελλήνων στην Ουκρανία και συγχαίροντάς τον για την ανταπόκριση στο αίτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας για την μεταφορά τα δεξιάς χειρός του Αγίου Σπυρίδωνος στο Κίεβο, η οποία αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο λαών, αλλά και προβολής της Κέρκυρας και της Ελλάδας στην Ανατολική Ευρώπη.


  
Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη

Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τον πρέσβη για τον αγών που καταβάλλει η Μητρόπολη Κερκύρας να βοηθήσει τη τοπική κοινωνία τόσο πνευματικά, όσο και φιλανθρωπικά και υλικά, καθώς και την αγωνία της να βοηθηθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή της Κέρκυρας με κάθε δυνατό τρόπο, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η πνευματική φυσιογνωμία της αποστολής της Εκκλησίας.

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι αργά το βράδυ πλήθος κόσμου συνέρρευσε στη Λαύρα του Κιέβου για να προσκυνήσει τον Άγιο, ενώ το προσκύνημα θα συνεχισθεί μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης στο Κίεβο, ενώ το πρωί της Τρίτης 28 Απριλίου 2009 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος λειτούργησε στα Σπήλαια του Κιέβου και κατόπιν επισκέφθηκε το Ποτσάεβ.

Η επίσκεψη συνεχίζεται.


Εκ του Γραφείου Τύπου