Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2009

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


- Δελτίο τύπου 14/6/2001

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (15/04/2009)


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΕΠΙ ΤΩ ΑΓΙΩ ΠΑΣΧΑ 2009


Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Η Ανάσταση του Κυρίου μας είναι το πλέον επαναστατικό γεγονός το οποίο συνέβη στην ιστορία του κόσμου και του ανθρώπου. Η νίκη του Χριστού κατά του θανάτου αποτελεί την αφετηρία της ελπίδας για τον καθέναν από εμάς ότι «θάνατος ουδένα εξ ημών κυριεύει» (Ρωμ. 6,9). Ότι ο έσχατος εχθρός της υπάρξεώς μας (Α’ Κορ. 15, 26), το γεγονός του τερματισμού της ζωής το οποίο προκαλεί φόβο στον καθέναν μας, δεν είναι το τέλος, αλλά μία νέα αρχή. Αρχή ζωής και κοινωνίας με τον Θεό. Αρχή χαράς και διαβάσεως στην πληρότητα της αγάπης που δίδει ο Χριστός. Αρχή σωτηρίας και, ταυτόχρονα, ο σκοπός της ζωής μας. Διότι δεν υπάρχουμε για τον παρόντα κόσμο μόνο. Υπάρχουμε για να αναστηθούμε. Και η ανάσταση βιώνεται για τον καθένα μας στην ζωή της Εκκλησίας.

Την στιγμή που βαπτισθήκαμε, την στιγμή δηλαδή που εισήλθαμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, στον θάνατο του Χριστού βαπτισθήκαμε. Την στιγμή που μπήκαμε μέσα στο νερό της κολυμβήθρας, συνταφήκαμε με τον Χριστό (Ρωμ. 6, 3-4). Ο άνθρωπος της αμαρτίας, της φθοράς, του θανάτου έπαυσε να είναι ο πρωταγωνιστής εντός μας. Την στιγμή που αναδυθήκαμε από την κολυμβήθρα, αναστηθήκαμε μαζί με τον Χριστό και ξεκίνησε για εμάς η δυνατότητα μίας ζωής νέας, ανακαινισμένης (Ρωμ. 6, 4). Κέντρο μας είναι ο Χριστός. Είναι η αγάπη και όχι το συμφέρον. Είναι η συγχωρητικότητα και όχι η εκδίκηση. Είναι η χαρά και όχι ο πόνος. Είναι το μοίρασμα της ζωής και όχι η χρήση του άλλου και του κόσμου για δική μας απόλαυση και μόνο. Και είναι η ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας η καινούρια, η αναστημένη ζωή, την οποία καλούμαστε να βιώσουμε στην καθημερινότητά μας. Ο θάνατος δεν έχει δύναμη επάνω μας. Όχι γιατί δεν θα επέλθει σωματικά. Αλλά γιατί πνευματικά δεν μπορεί να αγγίξει αυτόν που πιστεύει και ζει την Ανάσταση. Πρόσκαιρος είναι ο αποχωρισμός μας από τον κόσμο και το σώμα μας. Θα έρθει η ώρα της κοινής Αναστάσεως και μέχρι τότε θα ζούμε εν Χριστώ.

Αυτά τα μηνύματα είναι επαναστατικά. Σ’ έναν κόσμο που μας καθηλώνει στην κατάθλιψη εξ αιτίας της κάθε λογής κρίσεως, οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής, ηθικής, η Εκκλησία ζητά μας προτρέπει να αναζητήσουμε το νόημα στην Ανάσταση. Να κατανοήσουμε ότι η κρίση είναι κυρίως πνευματική. Είναι η απώλεια του προσανατολισμού μας και η αίσθηση ότι τα πάντα υπάρχουν για τον παρόντα κόσμο, για την τωρινή ευτυχία, για την δυνατότητα καταναλώσεως, για το πρόσκαιρο των απολαύσεων. Και επειδή αυτά δεν είναι εφικτά στο βαθμό που θα θέλαμε, γινόμαστε μάρτυρες, θεατές, ακροατές μηνυμάτων τα οποία προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να βρούμε λύσεις κοσμικές, να μετακυλίσουμε τα βάρη ο καθένας στον διπλανό του, για να αναπαραχθεί ουσιαστικά ο θάνατος με νέες μορφές. Γιατί θάνατος είναι η θεώρηση όλων αυτών ως των προτεραιοτήτων της ζωής μας. Θάνατος είναι η επάνοδος του παλαιού ανθρώπου, ο οποίος σταυρώνει την δική μας ύπαρξη, αντί να σταυρώνεται από εμάς. Και κυριαρχεί επάνω μας γεννώντας την ψευδαίσθηση ότι ο παρών χρόνος και κόσμος είναι το νόημα, ενώ «το σχήμα του κόσμου τούτου παράγει» (Α’ Κορ., 7,31).

Ας επαναστατήσουμε λοιπόν αληθινά εναντίον της πνευματικής κρίσεως και του θανάτου. Η πίστη στην Ανάσταση ως σκοπό της ζωής μας, δίδει άλλη οπτική. Καθιστά την σχέση με τον Χριστό ως την βάση για έναν κόσμο με διαφορετικές προοπτικές. Έναν κόσμο φωτός και πνευματικής χαράς. Αγάπης για όλους και υπερνικήσεως των ματαίων λογισμών στην ζωή της Εκκλησίας. Και τότε μπορούμε να αναστηθούμε από ο,τι μας κρατά καθηλωμένους στην αμαρτία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δείχνει το δρόμο. Με αισιοδοξία και ελπίδα ας εισέλθουμε στην χαρά του Αναστάντος. Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα σε όλες και όλους σας! Χριστός Ανέστη!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω Αναστάντι αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


Εκ του Γραφείου Τύπου